Basisrecept Hartige Taartbodem

Share

Vroeger maakte ik heel vaak quiches en hartige taarten. Ik gebruikte altijd gewoon bladerdeeg, maar dat is niet gluten- en lactosevrij. Er is wel glutenvrij bladerdeeg verkrijgbaar, maar dat is heel duur. Bovendien bevat het vaak roomboter en is het dus niet lactosevrij.

Bladerdeeg zelf maken is lastig. Ik wil dat in de toekomst nog wel een keer gaan proberen. Voor nu heb ik een ander recept voor een hartige taartbodem. Het is een deeg op basis van rijstemeel en lactosevrije margarine. Het is niet moeilijk om te maken, het kost alleen wel wat tijd om het mooi dun in de taartvorm te krijgen. De bodem wordt wel een beetje bros als deze is afgebakken, dus schep de taart altijd voorzichtig uit de vorm.

De taartbodem kun je het beste voorbakken in de oven. Doe daarna pas de vulling er in. Zo wordt de bodem niet papperig. Met bladerdeeg is het vaak nodig om de bodem blind te bakken. Blind bakken betekent dat je bakpapier met rijstkorrels, of gedroogde erwten op het bladerdeeg legt. Het bladerdeeg kan dan niet teveel omhoog rijzen. Dit glutenvrije deeg rijst echter niet, dus je kunt het zonder bakpapier met rijstkorrels of erwten bakken.

Dit recept vormt de perfecte basis voor het maken van de heerlijkste hartige taarten!

Basisrecept Hartige Taartbodem

Basis voor hartige taart voor 4 personen
Basisrecept hartige taartbodem

Ingrediënten

110 gram rijstemeel
50 lactosevrije margarine
1 klein biologisch ei
1/2 eetlepel water
snufje zout
Basisrecept hartige taartbodem 2

Zeef de rijstebloem en kneed de boter erdoorheen. Voeg het ei toe en kneed tot een glad deeg. Doe er eventueel het water bij, als het deeg nog te korrelig is. Meng het zout door het deeg.

Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast zodat het makkelijker te verwerken wordt.

Bekleed een ingevette ovenschaal zo dun mogelijk met het taartdeeg.

Bak de taartbodem 20 minuten in de oven op 170 graden. Hierna kan de taartbodem gevuld worden en verder worden afgebakken in de oven.

Hoe maak jij jouw hartige taart? Post een foto van jouw gerecht op instagram: #glutenvrijlactosevrij (mijn instagram is anna_glutenvrij_lactosevrij)

Heb je de smaak te pakken? Hieronder staan een paar links naar leuke en lekkere recepten voor hartige taarten:
Hartige taart met broccoli en spekjes
Hartige taart met zalm en courgette
Hartige taart met tomaten en basilicum

Share

1 Reactie

  1. Pingback: Hartige Taart met Paddenstoelen en Spinazie - Glutenvrij & Lactosevrij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>