Basisrecept bouillon

Share

boulionMeestal gebruik ik voor het maken van bouillon een (gluten- en lactosevrij) bouillonblokje, maar veel lekkerder is het om zelf bouillon te maken. Bovendien weet je dan zeker dat er geen gluten of lactose in zit, en dat is met kant-en-klaar producten toch niet altijd helemaal zeker.

De bouillon komt op smaak met fijngesneden groenten en verse kruiden. Je moet best wat zout toevoegen om een krachtige smaak te krijgen. Laat de bouillon zeker een uur op laag vuur trekken.

Met mijn broer had ik deze bouillon gebruikt als basis voor een overheerlijke paddenstoelensoep, met onder andere eekhoorntjesbrood, cantharellen, shiitake en pied de mouton.

Basisrecept voor Groentebouillon

Voor- of lunchgerecht voor 8 personen
bouillon bouillon

Ingrediënten

3 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 wortel
1 stronk bleekselderij
1 prei
2 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
3 laurierbladeren
½ theelepel foelie
zwarte peper
zout
2 liter water
zonnebloemolie

Hak de knoflook fijn en snipper de sjalotten. Snijd de rode peper fijn; verwijder eventueel de zaadjes als je niet van pittig houdt.

Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de bleekselderij in kleine blokjes. Snijd de prei in smalle ringen en was goed zodat er geen zand meer in zit.

Verhit een beetje zonnebloemolie in een grote soeppan. Fruit hierin op laag vuur de knoflook, ui, rode peper, wortel, bleekselderij en prei totdat de groenten zacht zijn.

Voeg ongeveer 2 liter water toe. Maak een bundeltje door de takjes rozemarijn en tijm met keukentouw bij elkaar te binden. Voeg het bundeltje toe aan de bouillon. Voeg ook de laurierbladeren, foelie en gemalen zwarte peper toe. Breng op smaak met flink wat zout.

Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de bouillon nog zeker een uur trekken, zodat de bouillon goed op smaak komt.

Voor een heldere bouillon giet je het geheel door een zeef en vang je het vocht op in een andere pan. Je kunt de bouillon ook gebruiken als basis voor gevulde groentesoep of paddenstoelensoep. Voeg dan extra groenten of paddenstoelen toe en laat ongeveer 10-15 minuten meekoken totdat de groenten beetgaar zijn.

 

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief
Anna's top 7 - Zoetigheden voorkant en ontvang direct een e-boekje met mijn 7 favoriete zoete recepten!  
Ik gebruik uw gegevens om eens per week een mail te sturen met een recept, tips of ervaringen. Uw gegevens zullen niet doorgegeven of doorverkocht worden aan derden en u kunt uzelf gemakkelijk uitschrijven door de unsubscibe knop onderaan de mail te gebruiken.