Glutenvrij & Lactosevrij in Korea: Gimbap

Share

Het is al weer 3 jaar geleden dat ik voor mijn bedrijf Mocadazu Luxury Bamboo Tents (www.facebook.com/mocadazu) samen met mijn compagnon Bouwe Besseling uitgenodigd was voor de grote bamboe beurs in Damyang.

Dat betekent natuurlijk ook veel nieuw en vreemd eten. Men eet hier veel rijst met vlees en/of groenten en dat is over het algemeen van nature gluten- en lactosevrij. Of alles altijd helemaal gluten- en lactosevrij is weet ik niet zeker en het is erg lastig om dat in het Koreaans aan de mensen te vragen.

Er is hier wel een gerechtje dat ik gelukkig altijd kan eten: Gimbap. ‘Gim’ betekent zeewier en ‘bap’ betekent rijst. Het gerechtje lijkt een beetje op sushi, maar dan ‘Korean style’. In Japan wordt de rijst aangemaakt met sushiazijn, maar voor gimbap gebruikt men sesamolie en zout.

Je kan de gimbap vullen met alles wat je lekker vindt. In Korea bestaat de vulling meestal uit komkommer, wortel, ingelegde daikon (rettich), ei en tonijn, maar andere variaties kom je ook vaak tegen.

Ik ben erg benieuwd wat jullie hiervan vinden! Laat het me weten door een berichtje achter te laten op www.facebook.com/glutenvrijlactosevrij.

Koreaanse Gimbap

Gimbap

Ingredienten

4 vellen zeewier (norivellen)

rijst:
200 gram sushirijst
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel sesamzaadjes
1 theelepel zout

vulling:
40 gram wortel, julienne gesneden
75 gram verse spinazie
50 gram komkommer, julienne gesneden
2 losgeklopte eieren, met een snufje zout
50 gram ingelegde daikon (rettich), julienne gesneden
75 gram tonijn uit blik
mayonaise
GimbapGimbap

Kook de sushirijst volgens de instructies op de verpakking. Vermeng de gekookte rijst met de sesamolie, sesamzaadjes en het zout. Doe het deksel op de pan en laat de rijst rusten en iets afkoelen totdat deze lauwwarm is.
Bak ondertussen in een koekenpan in wat olie een dunne omelet. Snijd de omelet in reepjes van ongeveer 1 cm.

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Blancheer hierin de spinazie gedurende ongeveer 30 seconden. Giet de spinazie af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken.

Leg een vel zeewier op een bamboematje. Bedek het vel voor ongeveer 2/3e deel met een laagje rijst. Leg in het midden van de rijst de reepjes komkommer, wortel, ei en daikon, de spinazie en de tonijn. Voeg naar smaak wat mayonaise toe.

Rol het bamboematje voorzichtig vanaf de onderzijde over de vulling. Probeer ervoor te zorgen dat de onderzijde van de rijst de bovenzijde van de rijst raakt. Zo krijg je een mooie gimbap. Rol verder door. Maak het stukje zeewier dat niet met rijst bedekt is vochtig met wat water en plak de rol dicht. Laat de rol even rusten met de plakzijde naar de onderkant. Herhaal totdat de zeewiervellen en de vulling op zijn.

Bestrijk alle rollen licht met wat sesamolie. Neem een scherp, vochtig mes en snijd de gimbap in plakken van ongeveer 2 cm. Leg de gimbap op een bord en eet deze met stokjes.

 

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief
Anna's top 7 - Zoetigheden voorkant en ontvang direct een e-boekje met mijn 7 favoriete zoete recepten!  
Ik gebruik uw gegevens om eens per week een mail te sturen met een recept, tips of ervaringen. Uw gegevens zullen niet doorgegeven of doorverkocht worden aan derden en u kunt uzelf gemakkelijk uitschrijven door de unsubscibe knop onderaan de mail te gebruiken.