Hartige taart met broccoli en spekjes

Share

Ik heb al vaker recepten gepost voor hartige taarten. Ik vind dit leuk om te maken en het is eigenlijk altijd lekker! Meestal probeer ik leuke combinaties te vinden, maar soms heb ik zin in iets makkelijks waarvan ik altijd weet dat het lekker is: hartige taart met broccoli en spekjes! Dit is altijd een heerlijke combinatie en ook lekker vullend voor tijdens de winter. Echt een ‘comfortfood’!

Deze hartige taart is ook heerlijk om koud te eten, dus heel geschikt om mee te nemen als lunchgerechtje naar je werk.

Eet smakelijk!

Hartige Taart met Broccoli en Spekjes

Hoofdgerecht voor 4 personen
hartige taart broccoli spekjes

Ingrediënten

basisrecept voor hartige taartbodem:
110 gram maïsmeel
50 gram lactosevrije margarine
1 klein biologisch ei
1/2 eetlepel water
snufje zout

vulling:
250 gram broccoli
150 gram verse spinazie
200 gram biologische spekreepjes
1 ui
1 teentje knoflook
3 eieren
150 gram geraspte oude kaas
peper, zout

Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel een voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast.

Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 15-20 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven.

Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes. Snijd ook de steel van de broccoli in kleine blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Kook de broccoli in een pannetje met kokend water gedurende ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet de broccoli af. Bak in de koekenpan de spekjes krokant. Voeg na 1 minuut, zodra er wat vet is vrijgekomen, de ui en de knoflook toe. Voeg de spinazie toe en bak heel kort mee.

Vul de taartbodem met de broccoli en het mengsel van de spekjes, ui, knoflook en spinazie.

Klop de eieren los en meng met de geraspte oude kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling en bak de taart nog 20 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.

Share

5 Reacties

  1. Pingback: Basisrecept Hartige Taartbodem - Glutenvrij & Lactosevrij

  2. Yvonne

    Klinkt heerlijk. Maar in kaas zit toch lactose?

    Reageren
    1. Anna (Auteur bericht)

      Hallo Yvonne,

      Het klopt dat in kaas lactose zit, maar vooral bij oude kazen zit er door het rijpingsproces geen lactose in. Bij het voedingscentrum zeggen ze:”In Nederlandse harde kaas, zoals Goudse kaas, zit geen lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken”

      Ikzelf ben er nog altijd wel voorzichtig mee, dus dat raad ik jou ook aan. Luister altijd naar je lichaam!

      Reageren
      1. milva

        kan je ook de kaas weg laten of is dan de taart niet meer lekker?

        Reageren
        1. Anna (Auteur bericht)

          Hi Milva,

          Sorry voor mijn late reactie. Zelf vind ik een hartige taart zonder kaas veel minder lekker. De kaas zorgt ook voor een goede consistentie van de vulling. Ik heb wel eens geprobeerd een hartige taart zonder kaas te maken, dat recept staat ook op deze site: http://glutenvrijlactosevrij.nl/hartige-taart-met-zalm-en-courgette/. Probeer het maar eens uit.

          Succes!
          Anna

          Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>