Hartige taart met Chorizo en Veldsla

Share

Ik hou erg van quiche! Maar helaas is de basis voor een quiche, bladerdeeg, niet gluten- en lactosevrij. Daarom maak ik altijd zelf een hartige taartbodem. Meestal gebruik ik hiervoor maïsmeel, omdat dat lekker knapperig wordt. Soms gebruik ik ook rijstmeel, dat is iets neutraler qua smaak.

Ik had zin om eens een ander soort hartige taart te maken, dus heb er chorizo en veldsla in gedaan. Een beetje een gekke combinatie, maar eigenlijk heel lekker! Let er bij de chorizo op dat deze gluten- en lactosevrij is. Eventueel kun je ook een andere gedroogde worst gebruiken, zoals salami.

Ik ben benieuwd wat je van deze hartige taart vindt!

Hartige Taart met Chorizo en Veldsla

Hoofdgerecht voor 4 personen
hartige taart Veldsla Chorizo

Ingrediënten

basisrecept voor hartige taartbodem:
110 gram maïsmeel
50 gram lactosevrije margarine
1 klein biologisch ei
1/2 eetlepel water
snufje zout

vulling:
150 gram chorizo (glutenvrij en lactosevrij)
75 gram veldsla
4 tomaten
3 eieren
150 gram geraspte oude kaas
verse basilicum (ca 10 blaadjes)
peper, zout

hartige taart Veldsla Chorizo 1 hartige taart Veldsla Chorizo 2hartige taart Veldsla Chorizo 3 hartige taart Veldsla Chorizo 4hartige taart Veldsla Chorizo 5hartige taart Veldsla Chorizo 6

Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel een voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast.

Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 15-20 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven.

Snijd ondertussen de chorizo in kleine blokjes. Snijd de tomaten in parten, verwijder het vruchtvlees en snijd de tomaten in blokjes. Hak de verse basilicum fijn.

Vul de taartbodem met de veldsla, de tomaten, de basilicum en de chorizo.

Klop de eieren los en meng met de geraspte oude kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling en bak de taart nog 20 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.

Share


3 gedachten over “Hartige taart met Chorizo en Veldsla”

    • Hallo Rita,

      Dank je wel voor je vraag! Ik hoor zelf ook verschillende meningen over of oude kaas nu wel of niet lactosevrij is. Voor zover ik weet, is harde, oude kaas wel gewoon lactosevrij. Dat komt doordat in het rijpingsproces alle lactose wordt afgebroken. Ik heb het zelf ook een aantal keer aan verschillende kaasboeren gevraagd. Mij werd toen verteld dat kaas al lactosevrij is vanaf dat het belegen is. Voor de veiligheid neem ik zelf toch meestal echt oude kaas.
      Je zou voorzichtig een klein beetje oude kaas kunnen proberen te eten en kijken hoe je erop reageert. In tegenstelling tot wat gluten doen voor mensen met coeliakie, maakt lactose niet direct je lichaam kapot, ook al kan je er wel vervelende klachten van krijgen.
      Mijn advies is altijd: luister in de eerste plaats naar je lichaam! Reageer je toch op oude kaas, gebruik het dan niet.
      Als je trouwens een koemelkallergie hebt in plaats van lactose-intolerantie, dan kan je helaas geen enkele kaas op basis van koemelk eten.
      Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
      Groetjes Anna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen