Een glutenvrij en lactosevrij Oud-en-Nieuw

Share

oliebollenVerlang jij ook altijd zo naar oliebollen tijdens Oud & Nieuw? Helaas kan je bij de meeste oliebollenkramen geen gluten- en lactosevrije oliebollen krijgen. Wil je toch kunnen smikkelen van een heerlijke verse oliebol, dan kan je ze het beste zelf maken. Je kan natuurlijk altijd een kant-en-klare bakmix van bijvoorbeeld Schar gebruiken, maar ik vind het altijd leuk om alles helemaal zelf te maken.

Op internet vond ik nog een tip om vieze geurtjes tegen te gaan tijdens het oliebollen bakken: breng wat water aan de kook in een steelpannetje. Doe er een flinke scheut azijn in en laat het water zachtjes koken tijdens het oliebollen bakken.

Alvast een heel gelukkig en gezond 2018!!

oliebollen

Voor ca 10 stuks

Ingrediënten

meelmix:
125 gram rijstemeel
125 gram boekweitmeel (glutenvrij)
snufje zout
12 gram verse gist (glutenvrij)
ca 2,25 dl water
1 theelepel suiker
100 gram rozijnen
1 appel
zonnebloemolie
poedersuiker

Wel de rozijnen in wat gekookt water en laat uitlekken. Schil de appel en snijd in kleine blokjes.

Meng de verse gist en de suiker met de helft van het lauwwarme water.

Voeg het rijstemeel, het boekweitmeel en het zout bij elkaar en meng goed. Maak in het midden een kuiltje.

Schenk het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in het kuiltje. Roer vanuit het midden al het meel door het gistmengsel zodat een glad beslag ontstaat. Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.

Roer de rozijnen en appelblokjes door het beslag. Dek de kom af met een vochtige doek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.

Verhit de olie in een pan tot circa 175° C. Let op: zet de pan op de achterste pit van het fornuis. Je hebt dan minder kans dat de pan met hete olie over je heen valt.
Houd een deksel bij de hand voor het geval de vlam in de pan slaat.

Schep met twee lepels een beetje beslag in de hete olie. Frituur de oliebollen in 6-8 minuten goudbruin en gaar. Keer halverwege.

Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Bestrooi naar smaak met poedersuiker.

Een fijne jaarwisseling!

Share

2 Reacties

  1. Angela

    Het recept gevolgd en in kokosolie getracht te bakken.
    Helaas blijkt de binnenkant niet gaar te zijn.
    We hebben er fruit doorgedaan.
    Jammer hoor.
    Helaas waren de oliebollen voor de oven, zo een pakje van de AH, ook mislukt.

    Succes verder
    Groeten angela

    Reageren
    1. Anna (Auteur bericht)

      Beste Angela,
      Jammer te horen dat het niet gelukt is. Ik weet niet zo goed waar dit aan ligt, of het de kokosolie of juist het fruit is.
      Fijne dag!
      Anna

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief
Anna's top 7 - Zoetigheden voorkant en ontvang direct een e-boekje met mijn 7 favoriete zoete recepten!  
Ik gebruik uw gegevens om eens per week een mail te sturen met een recept, tips of ervaringen. Uw gegevens zullen niet doorgegeven of doorverkocht worden aan derden en u kunt uzelf gemakkelijk uitschrijven door de unsubscibe knop onderaan de mail te gebruiken.