Over mij

Glutenvrije en Lactosevrije recepten

Ik ben Anna en ik ben ongeveer 4 jaar geleden gestopt met het eten van gluten en lactose.
Hier wil ik je graag wat meer vertellen over mijn verhaal. Misschien dat jij je erin herkent, of misschien heb je iemand in je omgeving die hetzelfde heeft. Als je mij een mailtje wilt sturen kan dat naar anna@glutenvrijlactosevrij.nl.

Klachten

Toen ik nog gluten en lactose at, had regelmatig last van heftige buikpijn, een opgezette buik, was ik duizelig en vaak ontzettend moe. Omdat het echter al zo lang speelde, wist ik niet beter. Een paar jaar geleden werden mijn klachten steeds erger. Een vriendin zei dat ik gedurende de dag wel erg vaak klaagde over buikpijn. Ik had er nooit bij stilgestaan dat het niet normaal is om zo vaak buikpijn te hebben, totdat zij me er op wees dat het niet klopte. Vanaf dat moment ben ik gaan uitzoeken waar mijn klachten vandaan zouden kunnen komen. Lees meer over de symptomen die kunnen duiden op een gluten– of lactose-intolerantie.
Het was ongeveer een jaar later dat ik het met een collega had over mijn buikpijn en mijn andere klachten. Zij adviseerde me om een tijdje te stoppen met het eten van gluten en lactose, en te kijken of dat wat uitmaakte. Vanaf toen ben ik anders gaan eten. Ik merkte eigenlijk dat ik vrij snel opknapte. De buikpijn werd minder, net als de opgezette buik. Ik merkte dat ik meer energie had en me stabieler begon te voelen.

Gluten- en lactosevrij eten

In het begin was het lastig om glutenvrij en lactosevrij te eten. Ik wist niet goed wat gluten en lactose waren of waar het allemaal in zit. Ik moest mezelf aanwennen om altijd het etiket op de verpakking te lezen. Voor de mensen om me heen was het ook lastig. Het kwam wel voor dat mensen me toch iets voorschotelden waar bijvoorbeeld gluten in zaten. Soms omdat men vergat er rekening mee te houden, maar vaker omdat ze gewoonweg niet wisten dat het ergens in zat.
Af en toe kreeg ik toch opeens weer klachten terwijl ik dacht dat ik ‘goed’ had gegeten. Na nader onderzoek bleek dan dat er toch gluten zaten in iets dat ik had gegeten. Dat was voor mij een teken dat mijn klachten toch echt door voedselintolerantie kwamen.

Testen

Omdat ik toch ‘bewijs’ wilde van mijn gluten- en lactose-intolerantie, ben ik op een gegeven moment naar de huisarts gegaan om me te laten testen. Mijn huisarts was echter niet op de hoogte van de juiste manier van testen. Hij prikte mijn bloed om te zien of er antistoffen in te vinden waren. Omdat ik echter al ruim een jaar gluten- en lactosevrij at, zouden die stoffen waarschijnlijk toch niet in mijn bloed te vinden zijn. Ik werd dan ook naar huis gestuurd met het antwoord dat ik waarschijnlijk een prikkelbaar darm syndroom heb.
Hierna ben ik tijdelijk weer ‘normaal’ gaan eten. Toen de klachten echter vrijwel direct terugkwamen, heb ik besloten toch maar naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en gluten en lactose te vermijden.
Inmiddels weet ik meer over hoe je wel kunt testen of je gluten- of lactose-intolerant bent. Daarom ben ik nu weer opnieuw het traject van testen in gegaan. Ik weet niet wat hier uit zal komen, maar ik weet wel dat ik baat heb bij glutenvrij en lactosevrij eten. Bovendien heb ik inmiddels veel kennis en ervaring opgedaan over gluten- en lactosevrije voeding. Deze kennis wil ik nu graag met jullie delen om het voor jullie makkelijker te maken om lekker en gezond te eten en te kunnen genieten van de gezelligheid die daarbij hoort!

Jouw verhaal

Ik hoor graag ook jouw verhaal over hoe jij omgaat met je gluten- en/of lactose-intolerantie!
Wil jij iets vertellen over hoe jij zelf omgaat met je gluten- en/of lactose-intolerantie, waar je allemaal tegenaan loopt of wil je iets anders delen? Schrijf dan iets op mijn facebook wall of stuur een mailtje met jouw verhaal naar ervaringen@glutenvrijlactosevrij.nl. Jouw ervaring kan andere mensen misschien weer helpen en het is altijd fijn om te lezen dat je niet de enige bent!
Als je een leuke foto of afbeelding hebt die je erbij wilt zetten, dan kan dit natuurlijk ook. Wil je anoniem op de site, geef dit dan even aan.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>