Heerlijke Pasteitjes met Paddenstoelenragout

Share

IMG_20150311_153527Al weer een tijdje geleden kreeg ik op mijn facebookpagina van een van mijn volgers het verzoek om een recept voor gluten- en lactosevrije ragout. Ik had dat nog nooit gemaakt, maar vond het leuk om het eens te proberen.

Om het ook mogelijk te maken voor vegetariërs heb ik gekozen voor een recept met paddenstoelen. Je kunt de paddenstoelen natuurlijk vervangen door gekookte kipfilet of rundvlees als je toch liever een vleesragout wilt.

Het limoensap geeft wat frisheid aan de ragout.

Voor de bakjes ben ik uitgegaan van mijn basisrecept voor hartige taartbodem. Ik heb nu alleen een combinatie van maïsmeel en tapiocameel gebruikt, in plaats van rijstmeel. Hierdoor kleuren de bakjes mooi geel en zijn ze net iets knapperiger dan wanneer je alleen rijstmeel gebruikt.

De pasteitjes zijn heerlijk als voorgerechtje, of als hapje tijdens een feestje!

Bedankt voor deze vraag! Ik heb tijdens de lunch in de zon genoten van dit gerecht!

Pasteitjes met Paddenstoelenragout

Voor 8 pasteitjes.

Pasteitjes met paddenstoelenragout 1

Ingrediënten

hartige taartbodem
– 80 gram maïsmeel
– 30 gram tapiocameel
– 50 gram lactosevrije margarine
– 1 klein biologisch ei
– 1/2 eetlepel water
– snufje zout
ragout
– 40 gram lactosevrije margarine
– 30 gram rijstemeel
– 500 ml glutenvrije groentebouillon
– 150 gram oesterzwammen
– 250 gram champignons
– 1 a 2 eetlepels limoensap
– verse peterselie
– zout

Pasteitjes met paddenstoelenragout 2 Pasteitjes met paddenstoelenragout 3 Pasteitjes met paddenstoelenragout 4 Pasteitjes met paddenstoelenragout 5 Pasteitjes met paddenstoelenragout 6

Zeef voor de hartige taartbodem maïsmeel en tapiocameel en meng goed. Kneed de boter, het ei en het zout erdoorheen tot een glad deeg ontstaat. Doe er eventueel het water bij, als het deeg nog te korrelig is.

Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Bekleed de ingevette ovenschaaltjes met het taartdeeg. Bak de taartbodempjes in ongeveer 15 minuten knapperig in de oven op 170 graden.

Smelt voor de ragout de boter op laag vuur. Voeg het rijstmeel toe en roer met een houten lepel tot een gladde pasta.

Voeg voorzichtig, scheutje voor scheutje de bouillon toe. Roer steeds goed door tot de bouillon helemaal is opgenomen. Blijf bouillon toevoegen en wanneer het geheel wat vloeibaarder wordt kun je steeds wat meer vocht in een keer toevoegen. Blijf wel goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.

Draai het vuur laag wanneer alle bouillon is opgenomen en laat de ragout nog 10 minuten zachtjes garen, onder af en toe roeren.
Snijd de champignons in kwarten en scheur de oesterzwammen in reepjes. Bak de paddenstoelen in wat olijfolie goudbruin. Hak de peterselie fijn. Voeg de paddenstoelen en peterselie toe aan de ragout en breng op smaak met limoensap, peper en zout.

Haal de gebakken taartbodempjes voorzichtig uit de ovenschaaltjes en vul ze met de ragout. Garneer met een takje peterselie.

Heb jij ook een verzoek om een gluten- en lactosevrij recept? Laat het me weten en stel je vraag op mijn facebookpagina!

Share


4 gedachten over “Heerlijke Pasteitjes met Paddenstoelenragout”

  • Oeeh ziet er zo heerlijk uit! Kan je ipv maïsmeel voor het bakje ook een ander meelsoort gebruiken? Ik mag geen Peulvruchten. Alvast bedankt! Groetjes Femke

  • Dag Anna. Kan je in elk recept maïsmeel vervangen door rijstmeel of kikkererwtenmeel? Mijn dochter mag geen enkele graansoort eten, dus ook geen maïs. We weten dit pas sinds een week en zijn volop op zoek naar alternatieven… Jouw blog geeft me wat moed, bedankt!! Barbara

    • Beste Caroline,
      Bedankt voor je vraag. Zelf heb ik dit nooit geprobeerd met maismeel. Ik denk dat het met gewone maismeel een beetje korrelig wordt, maar misschien kan je maïzena (maiszetmeel) proberen. Dit is namelijk een bindmiddel.
      Succes ermee en een fijne dag!
      Anna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen