Oranje Pompoencake

Share

Pompoencake in de zonDeze week weer eens een heerlijk recept met pompoen, ik kan er geen genoeg van krijgen! Ditmaal een zoet recept: pompoencake met sinaasappel. Het recept heb ik uit de Allerhande, maar ik heb het aangepast zodat het gluten- en lactosevrij is. In plaats van tarwemeel heb ik rijstemeel gebruikt, en de boter heb ik vervangen door lactosevrije margarine. Vooral de sinaasappel geeft de uitgesproken smaak aan de cake. Door de pompoen wordt het wat smeuïger.

Zelf vond ik de cake toch een beetje droog uitgevallen, waarschijnlijk doordat ik alleen rijstemeel heb gebruikt. Als ik de cake nog een keer ga maken, wil ik een andere meelsoort proberen om te zien of de cake dan iets minder droog wordt. De smaak van de cake is wel heerlijk, vooral door de sinaasappelsiroop die je er over heen giet!

Pompoencake met Sinaasappel

Voor ca. 12 plakken
Pompoencake

Ingrediënten

½ middelgrote pompoen
1 sinaasappel
100 gram lactosevrije margarine (op kamertemperatuur)
200 gram suiker
300 gram rijstemeel
2 theelepels glutenvrij bakpoeder
100 ml lactosevrije melk
2 biologische eieren
1 theelepel speculaaskruiden
snufje zout

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in stukken van ca 1 cm bij 1 cm. Kook de pompoen in ongeveer 8 minuten gaar. Giet af en laat uitlekken.

Rasp ondertussen het oranje gedeelte van de schil van de sinaasappel. Pers de vrucht uit. Houd het rasp en het sap apart.

Vermeng met een mixer de boter, de helft van de suiker, de helft van de gekookte pompoen, het sinaasappelrasp, de speculaaskruiden en het zout. Voeg een voor een de eieren en de lactosevrije melk toe.

Voeg het rijstmeel en het bakpoeder toe en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen door het beslag.

Vet een cakeblik in met wat zonnebloemolie. Schep het beslag in het cakeblik en bak de cake in ca 45 minuten gaar in de oven op 180 graden. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. De cake is gaar wanneer je er met een satéprikker inprikt en deze er schoon uitkomt. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.

Verhit in een pannetje op laag vuur het sap van de sinaasappel met de rest van de suiker. Laat inkoken tot een siroop. Haal de cake uit het cakeblik. Prik met een vork of satéprikker gaatjes in de bovenkant en giet de siroop eroverheen.

Share

7 Reacties

  1. Pingback: Glutenvrij & Lactosevrije recepten - Ovenschotel met Pompoen, Spinazie en (vega)gehakt

  2. Marjolein

    Als je 1/3e deel van het rijstmeel vervangt door kleefrijstmeel, zal je cake niet droog meer zijn!

    Reageren
    1. Anna (Auteur bericht)

      Hi Marjolein, bedankt voor de tip!

      Reageren
  3. Julia

    Hij is heel goed gelukt ^^ volgende keer doe ik er wat noten bij en maak ik gelijk een foto

    Reageren
    1. Anna (Auteur bericht)

      Wat leuk Julia! De cake zal nu al wel op zijn 🙂

      Reageren
  4. Julia

    Heel leuk recept! Ik vroeg me alleen af hoeveel gram pompoen het ongevee is, want dan kan ik gewoon blokjes uit het koelvak gebruiken 🙂

    Reageren
    1. Anna (Auteur bericht)

      Hoi Julia!
      Dank je wel voor je berichtje! Het is ongeveer 500 gram pompoen.
      Succes met bakken. Mail me een fotootje van het resultaat, dan kan ik het op mijn facebookpagina zetten als je dat leuk vindt :)!
      Groetjes, Anna

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief
Anna's top 7 - Zoetigheden voorkant en ontvang direct een e-boekje met mijn 7 favoriete zoete recepten!  
Ik gebruik uw gegevens om eens per week een mail te sturen met een recept, tips of ervaringen. Uw gegevens zullen niet doorgegeven of doorverkocht worden aan derden en u kunt uzelf gemakkelijk uitschrijven door de unsubscibe knop onderaan de mail te gebruiken.