Pompoensoep met Appel en Tijm

Share

PompoenenBij mijn ouders in de buurt is een veld waar biologische pompoenen worden geteeld. Bij het oogsten worden alleen de grootste pompoenen meegenomen, en de kleinere pompoenen blijven achter op het veld. Mijn ouders zijn na de oogst langs het veld gereden om daar een deel van de overgebleven pompoenen te verzamelen. Voor mij hebben ze er ook een aantal meegenomen. Aankomende tijd dus heerlijk genieten van veel verschillende pompoengerechten!

Deze week een pompoensoep, maar dan net anders. In dit gerecht heb ik behalve pompoen ook wortel, appel, rode peper en tijm door de soep gedaan. De appel maakt de soep friszuur en dat gaat erg goed samen met het zoete van de pompoen. Ik gebruik het liefst goudrenetten voor dit gerecht; dat is een appelsoort die iets zuurder is dan andere appels en erg goed te gebruiken is in warme gerechten. Door de rode peper wordt de soep wat pittiger en dat is heerlijk om wat op te warmen tijdens deze koudere dagen!

Pompoensoep met Appel en Tijm

Voorgerecht of licht lunchgerecht voor 4 personen
Pompoensoep met Appel en Tijm

Ingrediënten

1 middelgrote pompoen
1 goudrenet
1 winterpeen
2 middelgrote aardappelen
2 gluten- en lactosevrije bouillonblokjes
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper
2 laurierblaadjes
4 takjes verse tijm (alleen de blaadjes)
ca 600 – 800 ml water

Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd in stukken van ca 3 cm bij 3 cm. De pompoen hoef je niet perse te schillen. Schil de aardappels en de wortel en snijd ook deze in stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Snijd ook de knoflook en de rode peper in grove stukken.

Verhit een klein beetje zonnebloemolie in een grote soeppan. Fruit hierin op zacht vuur de ui, knoflook en rode peper. Voeg de pompoen toe en bak alles een paar minuten op laag vuur zodat de geuren en smaken goed vrijkomen.

Voeg de wortel, aardappel en appel en ongeveer 600 – 800 milliliter water toe. Breng aan de kook. Voeg ook de bouillonblokjes, de laurierblaadjes en de tijmblaadjes toe.

Laat het geheel ongeveer 10-15 minuten koken totdat alle groenten goed gaar zijn.

Verwijder de laurierblaadjes. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Dien de soep op in soepkommen of diepe borden en garneer met wat blaadjes tijm.

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief
Anna's top 7 - Zoetigheden voorkant en ontvang direct een e-boekje met mijn 7 favoriete zoete recepten!  
Ik gebruik uw gegevens om eens per week een mail te sturen met een recept, tips of ervaringen. Uw gegevens zullen niet doorgegeven of doorverkocht worden aan derden en u kunt uzelf gemakkelijk uitschrijven door de unsubscibe knop onderaan de mail te gebruiken.