Tip: Etiketten lezen

etiketten lezenHet blijkt vaak lastig om de etiketten van voedingsproducten goed te interpreteren. Daarom wil ik jullie vandaag wat meer uitleggen over waar je op moet letten als je gluten- en/of lactosevrije voeding wilt kopen.

Icoontjes

Gelukkig bestaan er icoontjes voor glutenvrije en lactosevrije producten. Het teken voor glutenvrije producten is een aar met een streep er doorheen. Als dit teken op een product staat, dan weet je zeker dat het glutenvrij is.
Voor lactosevrije producten bestaat er geen algemeen icoontje, maar het staat bij speciale lactosevrije producten vaak wel aangegeven op de verpakking. De Albert Heijn hanteert voor zijn huismerkproducten wel icoontjes voor glutenvrije en lactosevrije producten. Zo kun je in een oogopslag zien of je het product kan eten, zonder dat je de hele ingrediëntenlijst moet doorlezen.
Tegenwoordig is het bovendien verplicht om de allergenen in een product op het etiket te vermelden. Dit staat dan meestal onderaan de ingrediënten melkvrijapart vermeld. Soms ook worden allergenen dikgedrukt aangegeven in de ingrediëntenlijst. Zo kun je ook makkelijker zien of er ergens gluten of lactose in zit.

Gluten

De volgende aanduidingen op een etiket kunnen een indicatie zijn dat er gluten in het product zit:
-Gluten
-Tarwe of tarwemeel
-Haver (van nature glutenvrij, maar vaak vermengd of besmet met tarwe)
-Aroma (kan gluten bevatten)
-Tarwezetmeel (kan gluten bevatten, maar kan ook glutenvrij zijn)
-Sojasaus (wordt meestal gemaakt met tarwe, maar kan in kleine hoeveelheden toch glutenvrij zijn)
-Rogge
-Gerst, of gerstemout
-Paneermeel (meestal op basis van tarwe, maar soms ook op basis van rijstemeel en dan wel glutenvrij)
-Bindmiddel (kan op basis van tarwe zijn, maar sommige bindmiddelen zijn glutenvrij)
Kijk voor meer informatie op de pagina over gluten

Glutenvrij keurmerk, maar toch in deze lijst

Sommige ingrediënten kunnen verwarrend zijn. Zo kan het voorkomen dat ergens tarwezetmeel inzit, terwijl het toch het glutenvrije keurmerk heeft. Dit komt dan doordat het tarwezetmeel is bewerkt en de gluten er zoveel mogelijk zijn uitgehaald. Als het glutengehalte onder de norm ligt, dan mag het product glutenvrij worden genoemd. Staat op een etiket dat het product tarwezetmeel bevat, maar heeft het toch het glutenvrije keurmerk, dan kun je dit product dus in principe prima eten.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld sojasaus. Het kan voorkomen dat dit op de ingrediëntenlijst staat en dat het product toch glutenvrij is omdat het glutengehalte onder de toegestane grens ligt. Staat er niet duidelijk op de verpakking dat het product glutenvrij is, eet het dan niet. Let natuurlijk ten alle tijden goed op de signalen van je lichaam.

Lactose

De volgende aanduidingen op een etiket kunnen een indicatie zijn dat er lactose in het product zit:
-Melk
-Melkpoeder
-Boter
-Room
-Caseïnaat en Caseïne (melkeiwit)
-Lactalbumine en betalactoglobuline
-Lactoperoxidase
-Melksuiker (lactose)
-Melkvet, melkzout
-Nisine (E234)
-Wei, weipoeder en wrongel
-Geiten-, schapen-, paarden- en ezelinnenmelk.
Kijk voor meer informatie op de pagina over lactose

Harde kazen

Volgens het voedingscentrum zijn Nederlandse harde kazen door het rijpingsproces lactosevrij. Dit geldt voor kazen die belegen zijn of ouder. Buitenlandse harde, belegen kazen zijn in principe ook lactosevrij. Denk bijvoorbeeld aan Parmezaan, Gruyère, Emmentaler of Pecorino.
Zachte kazen zijn niet lactosevrij.
Let ook hierbij altijd weer op de signalen van je lichaam.

Tips

Heb jij meer tips over gluten- en of lactosevrije voeding? Laat het me dan weten en stuur een mailtje naar anna@glutenvrijlactosevrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>