Worteltjestaart met kokostopping

Share

Vorig jaar heeft een vriend speciaal voor mij een glutenvrije en lactosevrije worteltjestaart met kokostopping gemaakt. Het recept zette ik eerder al eens op mijn blog.

Veel vrienden vragen me vaak om dit recept, daarom nu nog een keer!

De taart heeft veel ingrediënten, waardoor het misschien wat lastiger lijkt te maken dan het is. Laat dat je vooral niet weerhouden, want de taart is eigenlijk vrij simpel om te maken. Als je wilt, kun je met de specerijen nog variëren. Door de geraspte wortel wordt de taart heerlijk smeuïg en de topping van kokoscrème smaakt er verrassend goed bij!

Ik ben erg benieuwd hoe jouw worteltjestaart of andere lekkere taarten er uit zien! Post een foto van jouw gerecht op facebook of instagram: #glutenvrijlactosevrij

Worteltjestaart met Kokostopping

Voor ca. 12 porties
Worteltjestaart met Kokostopping 5

Ingrediënten

4 biologische eieren
150 gram lactosevrije margarine
meelmix:
– 200 gram rijstemeel
– 100 gram tapiocameel
– 2 theelepels glutenvrij bakpoeder
300 gram fijne kristalsuiker
50 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
400 gram wortel, geraspt
100 gram pecannoten, gehakt
100 gram rozijnen, geweld
specerijen:
– 2 theelepels kaneel
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel kruidnagelpoeder
– snufje nootmuskaat
– snufje zout
topping:
– 200 gram kokoscrème (santen)
– 100 gram suiker
– 2 eetlepels maïzena
– 4 eetlepels water

Klop de boter zacht met een mixer en voeg de suiker en vanillesuiker toe. Mix er een voor een de eieren door totdat een glad mengsel ontstaat.

Vermeng rijstemeel, tapiocameel, bakpoeder en de specerijen goed en schep dit meelmengsel voorzichtig door het beslag. Voeg de geraspte wortelen, de noten en de rozijnen toe. Schep het beslag in een ingevette bakvorm en dek af met aluminiumfolie.

Bak de taart in ruim 1,5 uur gaar in de oven op 180 graden. Verwijder het laatste half uur de aluminiumfolie. De taart is gaar als je er met een satéprikker inprikt en deze er droog uit komt.

Verwarm de kokoscrème en suiker in een pannetje totdat de kokoscrème gesmolten is. Maak ondertussen een papje van de maïzena en water en voeg toe. Meng goed door met een garde. Breng het mengsel snel aan de kook tot er bubbels te zien zijn. Giet het mengsel in een grote kom en laat de topping 1 uur in de koelkast afkoelen. Verdeel de topping over de taart.

Share


8 gedachten over “Worteltjestaart met kokostopping”

  • Ik wil deze taart graag maken. Het is me alleen niet helemaal duidelijk welke suiker in het deeg gaat en welke in de kokoscreme. En hoeveel je dan gebruikt hiervoor. Alvast bedankt.

  • Hoi!
    Ik heb deze overheerlijke taart nu al een aantal keer gemaakt (alleen dan als cake) en krijg er heel veel complimenten over! Maar wat ik steeds krijg, is een flinke plas vet onder in m’n bakblik.. Zowel wanneer ik ‘m met lactosevrije margarine maak, als wanneer ik ‘m met boter maak. Hoe zou dat kunnen? Komt dat omdat ik bakpapier in m’n cakeblik doe? (zonder bakpapier krijg ik m’n cake niet heel uit m’n bakblik 🙂 )
    Thnx!
    Eline

    • Beste Eline,
      Wat leuk te horen dat de worteltjestaart zo’n succes is 🙂
      Ik heb zelf nooit het probleem gehad dat er een plas onderin het bakblik over blijft. Zelf gebruik ik ook altijd bakpapier in mijn springvorm, dus daar kan het niet aan liggen. Een paar dingen die je kan proberen zijn de geraspte wortel uit te knijpen zodat al het vocht eruit is, iets minder boter gebruiken of de oven iets hoger zetten.
      Succes en ik hoor graag wanneer je hier een oplossing voor hebt gevonden.
      Fijne dag!
      Anna

  • Het Anna,

    Vroeg me af of je ipv lactosevrije margarine ( neem.liever geen zuivel bijvoorbeeld ook kokosolie kunt gebruiken? En zo ja hoeveel? Ben erachter dat kokosolie deeg vaak uit elkaar laat vallen bak zelf brood met kokosolie en lukt wel.maar valt uit elkaar
    Groetjes Lisa

    • Hi Lisa,

      Dank je wel voor je vraag! Ik gebruik zelf eigenlijk nauwelijks kokosolie, dus ik heb er geen ervaring mee. Ik zou het gewoon een keer proberen. Eventueel kan je een extra ei toevoegen, dat zorgt ervoor dat het beslag beter bindt. Of probeer een deel van de meelmix te vervangen door aardappelzetmeel of maiszetmeel (maïzena). Je kunt ook een theelepel xanthaangom proberen toe te voegen, dat bindt ook.
      Je kan het ook proberen met zonnebloemolie in plaats van de margarine.
      Ik ben benieuwd of het lukt. Laat het even weten, dan kan ik het als optie toevoegen bij het recept! Succes!!
      Groetjes Anna

  • Beste Anna,

    Dit recept ziet er heerlijk uit! Zijn de rijstemeel, tapiocameel & bakpoeder ook te vervangen door glutenvrij bakmeel (bijv. Kuchen & Kekse van Schär)?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen