Valentijnsspecial: Gemarmerde Banaan-Chocolade Cake

Share

Het is bijna Valentijnsdag en dat vraagt om een recept voor zoetigheid, met chocolade!

Deze banaan-chocolade cake is erg leuk om te delen met je lief, maar als je niemand hebt om hem mee te delen, bak hem dan vooral voor jezelf! Een gemarmerde cake ziet er extra leuk uit. Vroeger toen ik met mijn moeder cakes bakte, vond ik het al het leukste om een gemarmerde cake te maken. Als kind vond ik het prachtig hoe het donkere en lichte deeg in elkaar over ging en ik was eigenlijk verbaasd dat het zo simpel was om zo’n cake te maken.Een gemarmerde chocolade cake is natuurlijk al erg lekker, maar nog lekkerder is de combinatie van chocolade met banaan.

Ik heb als meelsoort onder andere boekweitmeel gebruikt. Door het boekweitmeel wordt de cake iets minder zoet, maar dat combineert juist goed bij het zoetige van de banaan.

Je kunt in plaats van een grote cake natuurlijk ook kleine cupcakejes maken. Schep voor kleine cupcakejes het deeg in kleine vormpjes en bak ze in ongeveer 15-20 minuten gaar.

Gemarmerde Banaan-Chocolade Cake

Voor ca 20 plakjes

Gemarmerde Banaan Chocolade Cakejes

Ingrediënten

5 biologische eieren
250 gram lactosevrije margarine
meelmix
– 150 gram boekweitmeel
– 50 gram tapiocameel
– 50 gram maïsmeel
– 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
– 1 theelepel xanthaangom
200 gram witte basterdsuiker
1 banaan, geprakt
75 gram pure lactosevrije chocolade, in stukken

 

Voeg meelsoorten, bakpoeder en xanthaangom bij elkaar in de mengvorm. Mix goed, zodat de meelsoorten goed vermengd zijn.

Klop de eieren los met een garde of mixer. Voeg de basterdsuiker toe en klop door de eieren. Zeef het bloemmengsel erboven en mix door.

Verdeel dit beslag over twee mengkommen.

Smelt in een pannetje op laag vuur de helft van de lactosevrije margarine. Voeg de vloeibare margarine scheutje voor scheutje bij de ene helft van het ei-suiker-meelmengsel. Voeg ook de geprakte banaan toe en mix goed totdat een glad beslag ontstaat.

Giet het bananenbeslag in de ingevette cakevorm.

Neem nu de andere helft van de margarine en smelt deze, samen met de pure chocolade, op laag vuur in een pannetje. Voeg dit toe aan het overgebleven ei-suiker-meelmengsel en mix goed totdat een glad beslag ontstaat.

Giet het chocoladebeslag voorzichtig over het bananenbeslag in de cakevorm.

Bak de cake ongeveer 50 minuten in de oven op 170 graden. De cake is gaar als je er met een satéprikker inprikt en deze er droog uit komt.

Ik ben erg benieuwd naar jouw gemarmerde cake! Maak een foto en post op instagram of facebook: #glutenvrijlactosevrij

Share