Hartige Taart met Pastinaak, Wortel en Pecannoten

Share

Hartige taarten maak ik meestal met een zelfgemaakte taartbodem van onder andere maïsmeel en margarine. Deze bodem van super dunne aardappelschijfjes is echter ook heel lekker, en super makkelijk! Als je een keukenmachine hebt, is het helemaal zo gepiept om de bodem te maken, maar ik gebruik gewoon een kaasschaaf voor de dunne plakjes. Door het zetmeel dat vrij komt bij het schaven, plakken de aardappelschijfjes een beetje aan elkaar tijdens het bakken.
Voor de vulling gebruikte ik pastinaak, wortel en verse spinazie. De pecannoten zorgen voor een hartige bite, en de verse peterselie geeft een fris tintje aan de taart.

 

Hartige Taart met Pastinaak, Wortel en Pecannoten

Hoofdgerecht voor 4 personen
   

Ingrediënten

hartige taartbodem:
ca 4 middelgrote aardappelen
zout

vulling:
3 middelgrote wortelen
2-3 pastinaken
400 gram verse spinazie
1 ui
1 teentje knoflook
100 gram pecannoten
verse peterselie
4 eieren
175 gram oude kaas, geraspt
peper, zout

Begin met de taartbodem. Schil hiervoor de aardappels en verwijder de pitten en groene plekjes. Schaaf met een kaasschaaf hele dunne plakjes van de aardappelen.

Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal gelijkmatig met de plakjes aardappel. Bestrooi met wat zout. Bak de aardappelbodem ca 10 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven.

Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Fruit in de koekenpan de ui glazig in een beetje zonnebloemolie. Voeg de verse spinazie toe en bak op matig vuur totdat deze is geslonken. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Breng op smaak met peper en zout. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.

Schil de pastinaken en de wortelen en snijd in plakken van ongeveer 2 cm. Kook de groenten gaar in een pannetje met water.

Giet de gare wortel en pastinaak af en pureer met een staafmixer of stamper tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout. Schep de spinazie er doorheen. Hak de pecannoten en de verse peterselie grof en meng deze ook door het groentemengsel.

Klop de eieren los en meng met het grootste gedeelte van de geraspte oude kaas. Houd een handje geraspte kaas apart. Voeg naar smaak peper en zout toe. Vermeng het ei-kaasmengsel met de groentepuree.

Schep de vulling in de aardappelbodem. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak de taart nog 20 minuten in de oven totdat het ei gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.

Share


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen