Pompoentaart met Pecannoten

Share

Elke herfst hebben mijn ouders pompoenen in overvloed. Ik heb al veel recepten met pompoen op mijn site staan. Afgelopen weekend besloot mijn vader een keer een zoete pompoentaart te maken. Hij vond een recept dat hij als basis gebruikte, en samen pasten we het aan zodat het gluten- en lactosevrij is.

De pompoen, maple syrup en suiker maken de taart zoet. Daarom is het lekker om er wat (niet te zoete) opgeklopte lactosevrije slagroom bij te serveren. Het is een heerlijke, gezellige taart voor in de koude herfst of winter!

 


Voor ca 12 porties

 

Ingrediënten

taartbodem
180 gram glutenvrije meelmix
2 eetlepels poedersuiker
90 gram margarine (lactosevrij)
1 eetlepel losgeklopt biologisch ei
1-2 eetlepels citroensap
pompoenvulling
25 gram margarine (lactosevrij)
300 gram pompoen
50 gram basterdsuiker
2 eetlepels rum
100 gram pecannoten
2 biologische eieren
rasp van een biologische citroen
150 ml maple syrup
1 zakje vanillesuiker
150 ml slagroom (lactosevrij)
poedersuiker

Begin met het taartdeeg. Vermeng hiervoor de glutenvrije meelmix en de poedersuiker in een beslagkom. Snijd de margarine in blokjes en kneed door het meelmengsel tot het op een soort broodkruim lijkt.

Voeg een eetlepel van het losgeklopte ei en een eetlepel citroensap toe. Kneed het geheel tot een mooie deegbal. Als het deeg te vochtig is, voeg dan een beetje rijstmeel toe. Is het deeg wat te droog, voeg dan nog wat citroensap toe.

Laat de deegbal afgedekt ongeveer een half uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een dunne plak op een met rijstbloem bestoven werkblad.

Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Bak de taartbodem blind af in ongeveer 20 minuten in de oven tot deze goudbruin is.

Maak ondertussen de pompoenvulling. Schil hiervoor de pompoen, halveer en verwijder de pitten. Rasp de pompoen grof. Hak de helft van de pecannoten (50 gram) in stukjes.

Smelt in een koekpan de margarine op matig vuur en bak hierin het pompoenrasp in ongeveer 5 minuten tot het zacht is.

Voeg 2 eetlepels van de basterdsuiker toe aan de pompoen en bak het geheel tot de pompoen begint te karameliseren. Voeg de rum toe en kook in tot een stroperig mengsel. Voeg ook de gehakte pecannoten toe en meng door het pompoenmengsel.

Klop in een kom de eieren los. Meng de rest van de suiker, de vanillesuiker, het citroenrasp en de maple syrup er doorheen. Voeg voorzichtig de lactosevrije slagroom toe.

Verdeel het pompoenmengsel over de taartbodem. Schenk het eimengsel er overheen. Verdeel de overige pecannoten over de taart.

Bak de pompoentaart in ongeveer 35-40 minuten in de oven op 180 graden, totdat het eimengsel is gestold. Haal de taart uit de oven en bestrooi met poedersuiker.

Serveer de pompoentaart lauwwarm met een beetje opgeklopte lactosevrije slagroom.

Share


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen