Recepten

De afgelopen jaren heb ik veel leuke en lekkere gerechten bedacht die je voor jezelf kunt maken, maar ook heel goed kunt delen met je vrienden en familie. Ik heb de gerechten in verschillende groepen gezet.

Klik op één van de knoppen om naar de pagina te gaan waar ik de recepten heb gesorteerd op voorgerecht, hoofdgerecht, desserts, taart en zoetigheden en vegetarisch. Ook kan je zoeken via de zoekfunctie hieronder. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Recepten zoeken

Vul hieronder een recept of ingrediënt in om te zoeken. 

Alle Recepten

Basisrecept Hartige Taartbodem

Vroeger maakte ik heel vaak quiches en hartige taarten. Ik gebruikte altijd gewoon bladerdeeg, maar dat is niet gluten- en lactosevrij. Er is wel glutenvrij bladerdeeg verkrijgbaar, maar dat is heel duur. Bovendien bevat het vaak roomboter en is het dus niet lactosevrij. Bladerdeeg zelf maken is lastig. Ik wil…

Een bijzonder Stamppotje!

Het is winter, dus tijd voor stamppot! Ik eet vaak stamppot boerenkool, stamppot andijvie en af en toe zuurkoolstamppot, maar soms heb ik zin in iets anders. Ik maakte voor deze stamppot een puree van aardappel en broccoli en voegde daar gebakken paddenstoelen aan toe. Ik gebruik meestal een mix…

Lange vingers

Ik heb laatst geprobeerd zelf glutenvrije lange vingers te maken. Ik had de koekjes nodig om te verwerken in een dessert. Het recept voor lange vingers is vrij eenvoudig. Ik heb geen spuitzak gebruikt voor het verdelen van het beslag op de bakplaat, maar ik heb het er met een…

Oosterse Loempiaatjes van rijstpapier

Een tijdje geleden heb ik rijstpapier ontdekt. Dit is te koop bij de Aziatische supermarkt of toko, maar is ook steeds vaker te vinden in de gewone supermarkt. Het is gemaakt van 100% rijstemeel en is dus van nature glutenvrij. Het rijstpapier laat je even wellen in heet water zodat…

Hartige taart met broccoli en spekjes

Ik heb al vaker recepten gepost voor hartige taarten. Ik vind dit leuk om te maken en het is eigenlijk altijd lekker! Meestal probeer ik leuke combinaties te vinden, maar soms heb ik zin in iets makkelijks waarvan ik altijd weet dat het lekker is: hartige taart met broccoli en…

Pompoencurry met Linzen

Deze week een curry van pompoen, linzen, kikkererwten en aubergine. De curry is vegetarisch en licht verteerbaar. Eventueel kun je de pompoencurry met rijst serveren, maar voor een licht hoofdgerecht of lunch is dat niet perse nodig. Weet jij nog een leuk gluten- en lactosevrij recept met pompoen? Mail me…

Een glutenvrij en lactosevrij Oud-en-Nieuw

Verlang jij ook altijd zo naar oliebollen tijdens Oud & Nieuw? Helaas kan je bij de meeste oliebollenkramen geen gluten- en lactosevrije oliebollen krijgen. Wil je toch kunnen smikkelen van een heerlijke verse oliebol, dan kan je ze het beste zelf maken. Je kan natuurlijk altijd een kant-en-klare bakmix van…

Kerstdiner!

Het is bijna kerst! En bij kerst hoort lekker eten. Zelf sta ik het liefst niet de hele dag in de keuken, dus ik zoek altijd recepten die ik (deels) van te voren kan maken. Elk jaar stel ik een kerstmenu samen van recepten die ik de afgelopen tijd op mijn…

Romige Knoflooksoep

Sinterklaas is net weer uit het land en Kerstmis is alweer in aantocht. Daarom nu een heerlijke soep om alvast in de Kerstsfeer te komen! Schrik bij de knoflooksoep niet van de hoeveelheid knoflook die er in gaat. Doordat je de knoflook poft in de oven wordt deze heel zacht…

Hartige Taart met Paddenstoelen en Spinazie

Al eerder schreef ik een blog over het basisrecept voor een hartige taartbodem. Deze week het recept voor een hartige taart met paddenstoelen en spinazie. Voor dit recept heb je het basisrecept nodig. De vulling van de hartige taart bestaat uit paddenstoelen, spinazie en oude kaas. Omdat ik weinig vlees…

Ovenschotel met Aardappelpuree en Tonijn

Het is alweer echt winter, dus tijd voor goede, vullende, verwarmende maaltijden. Ik maakte deze ovenschotel met aardappelpuree, spinazie en tonijn, geïnspireerd op een recept dat ik vond op internet. Het is het lekkerst om de aardappelpuree zelf te maken. Gebruik hiervoor kruimige aardappelen, een scheutje lactosevrije melk en een…

Pompoensoep met Appel en Tijm

Bij mijn ouders in de buurt is een veld waar biologische pompoenen worden geteeld. Bij het oogsten worden alleen de grootste pompoenen meegenomen, en de kleinere pompoenen blijven achter op het veld. Mijn ouders zijn na de oogst langs het veld gereden om daar een deel van de overgebleven pompoenen…

Socca!

Een jaar geleden is een van mijn beste vriendinnetjes naar Nice verhuisd. Een paar jaar geleden ben ik er samen met mijn moeder naar toe gefietst. Dat was een lange maar prachtige reis en nu probeer ik er zo vaak als mogelijk naar toe te vliegen om haar op te…

Probeer eens hartige pannenkoeken!

Al eerder schreef ik over een basisrecept voor pannenkoeken. Ik ben erg benieuwd of jullie al pannenkoeken hebben gebakken en hoe het is gelukt! Deze week een variant op het basisrecept, namelijk hartige pannenkoekjes met Italiaanse kruiden. Soms heb ik zin in een hartige, zoute snack. Ik heb ooit in…

Slagroomtaart met rode vruchten

Af en toe heb ik zo’n zin in een heerlijke slagroomtaart! Maar een gewone slagroomtaart eten wanneer je gluten- en lactose-intolerant bent is natuurlijk onmogelijk. Deze slagroomtaart is gelukkig wel helemaal gluten- en lactosevrij! De taartbodem is gemaakt van onder andere rijstemeel, amandelmeel en lactosevrije margarine. En voor de slagroom…

Tip: Vervangers voor Glutenhoudende Voeding

Mensen denken vaak dat het heel lastig is om glutenvrij te eten. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien zo. Als je echter eenmaal weet welke alternatieven er zijn voor de meest gebruikte glutenhoudende producten, dan merk je al snel dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn voor glutenvrije voeding! Deze…

Hartige taart met zalm en courgette

Zoals jullie inmiddels weten houd ik erg van hartige taarten. Eerder schreef ik al dat ik vroeger gewoon bladerdeeg gebruikte, maar dat ik tegenwoordig een recept heb om zelf de bodem van een hartige taart te maken. Het basisrecept voor de hartige taartbodem vind je ook terug op mijn website…

Thaise Groene Curry met Kip

Afgelopen vrijdag gaf ik jullie het authentieke recept voor Thaise groene currypasta. Vandaag een recept voor het gerecht dat je met de currypasta kan maken. Heb je geen zin of tijd om zelf de currypasta te maken, dan kun je natuurlijk ook gluten- en lactosevrije currypasta uit de supermarkt gebruiken….

Makkelijk om zelf te maken: Thaise Groene Currypasta

Mijn collega is een tijdje geleden naar Thailand op vakantie geweest. Hij heeft daar ook een kookcursus gedaan en zo ben ik aan het authentieke recept voor de currypasta gekomen! Het maken van de currypasta is op zich niet moeilijk. Het kan wel lastig zijn om de juiste ingrediënten te…

Zilvervliesrijst met Zeekraal, Citroen en Zalm

Ik probeer de laatste tijd iets gezonder te eten, en daarom wilde ik graag iets met zilvervliesrijst maken in plaats van witte rijst of basmatirijst. Zilvervliesrijst bevat meer voedingsstoffen en meer vezels dan witte rijst. Het is van nature glutenvrij. Let wel op: meergranenrijst en (in sommige gevallen) notenrijst is…

Gezond snackje: Zoete Aardappelkoekjes!

Deze week het recept voor een heerlijk snackje of bijgerechtje: koekjes van zoete aardappel. De koekjes zijn een hartige snack, maar de zoete aardappel maakt het natuurlijk wel een beetje zoet. Zoete aardappel is geen familie van de aardappel, maar is een groente. Het is super gezond! De koekjes moeten…

Pittige Glutenvrije Gnocchi met Chorizo

Gnocchi wordt gemaakt van aardappelen en daardoor denken veel mensen dat het altijd glutenvrij is. Helaas is dat niet zo, want vaak wordt er aan het aardappelmengsel toch wat tarwebloem toegevoegd en is het dus niet meer glutenvrij. Sommige gnocchi is gelukkig wel glutenvrij en het is dan een heerlijk…

Koude Tomaten-aardbeiensoep

Een vriendin van me maakte laatst dit heerlijke koude soepje van tomaat en aardbei. Normaalgesproken ben ik niet erg van de koude soepen. Een soep moet wat mij betreft lekker warm zijn, zodat je je eraan kunt opwarmen tijdens koude dagen. Maar deze koude soep is echt verrukkelijk! Hij is…

Kerstdiner midden in de zomer

Een paar weken geleden had ik een verlaat Kerstdiner. Het is altijd lastig om een datum te prikken dat iedereen kan, vandaar dat het uiteindelijk pas in juli plaats vond. Iedereen had heerlijke gerechtjes gemaakt en het was super gezellig. Wat ik heel erg lief vond is dat ze allemaal…

Chocolademousse

Laatst kreeg ik bij een etentje deze heerlijke chocolademousse als toetje. Ik vroeg natuurlijk meteen om het recept zodat ik het ook met jullie kan delen. De mousse is heel makkelijk om te maken, je moet alleen wel geduld hebben want het moet 4 uur in de koelkast opstijven. Je…

Frisse salade met avocado en salami

Yes! Het is zomer!! Dat betekent in Nederland niet perse dat het altijd mooi weer is, maar toch vind ik het dan heerlijk om buiten op mijn balkon te lunchen met een frisse salade. Voor mij mag een salade wel een beetje vullend zijn, dus heb ik gekozen voor een…

Een super toetje! Flan Caramel

Deze week het recept voor een overheerlijk toetje, namelijk Flan Caramel! Dit toetje is typisch een gerecht dat gemaakt is op basis van melk, en dus normaalgesproken niet lactosevrij is. Ik vond het daarom leuk om te kijken of ik een variant kon bedenken die je wel kunt eten wanneer…

kippenragout met maïs en champignons

Vorige week ben ik ziek geweest en daardoor had ik weinig eetlust. Ik ben nu gelukkig weer hersteld, maar ik heb nog voornamelijk trek in erg neutraal en simpel eten. Daarom maakte ik gister rijst met kippenragout, maïs en champignons.  Ik heb er weinig kruiden aan toegevoegd, behalve wat peper…

limonade van aardbei, framboos en munt

Dit heerlijke drankje is heel makkelijk zelf te maken en lekker verfrissend. Gebruik bij voorkeur verse aardbeien en verse frambozen. Als deze niet te krijgen zijn, kun je ook ingevroren fruit gebruiken. Door de rode vruchten krijgt het drankje een prachtige roze kleur. Ik heb de limonade heel licht gezoet…

Heerlijk vegetarisch! Gevulde puntpaprika’s

De zomer lijkt er nu echt aan te komen! Ik heb dan altijd behoefte aan wat lichtere gerechten met veel groenten. Dit is een heel simpel gerechtje, maar daarom niet minder smakelijk. Deze gevulde puntpaprika’s zijn lekker als ze net uit de oven komen, maar je kan ze ook heel…

Zomerse hartige taart met doperwtjes en katenspek

Omdat de zomer steeds dichterbij komt en ik niet kan wachten tot het eindelijk zover is, deze week een zomers recept! Deze hartige taart met doperwtjes en katenspek is lekker licht en gezond. De doperwtjes geven een beetje een zoete smaak aan de taart. In plaats van een grote taart,…

Sinaasappeltaart met Amandel

Ik heb al een keer een recept gepost van een sinaasappeltaart met kokos. Afgelopen week maakte is deze sinaasappeltaart met amandelmeel. Ik maak niet vaak gerechten met amandelmeel, omdat amandelmeel erg prijzig is. En aangezien gluten- en lactosevrij eten al duur genoeg is, probeer ik voor mijn recepten ingrediënten te…

Glutenvrije noedels met Quorn, Broccoli en Currypasta

Ik dacht altijd dat veel vleesvervangende producten gluten bevatten, zoals de producten van de vegetarische slager, falaffelballetjes en groentenburgers. Laatst kwam ik er achter dat Quorn gluten- en lactosevrij is, dus ik ben het meteen gaan gebruiken in een gerecht! Ik maakte een soort curry, op basis van Thaise groene…

Tarte Tatin a la Poire

Vorige week heb ik in het gebied waar mijn ouders wonen een heerlijke tocht gemaakt op mijn racefiets. Het is daar prachtig, met dijkjes, riviertjes, mooie boerderijen en vele boomgaarden. Onderweg kwamen we langs een openbare boomgaard waar appelbomen en perenbomen stonden. Veel bomen stonden in bloei! Helaas is het nog…

Risotto met paddenstoelen en pijnboompitten

Deze week het recept voor een heerlijke paddenstoelenrisotto. Het is een simpel gerechtje, maar heerlijk in zijn eenvoud door de pure ingrediënten. Met de paddenstoelen kun je eindeloos variëren. Gebruik een mix van oesterzwammen, kastanjechampignons, cantharellen, eekhoorntjesbrood en andere eetbare paddenstoelen. Sommige winkels verkopen kant-en-klare paddenstoelenmixen en bij andere winkels…

Hartige taart met spruitjes, tonijn en ansjovis

Deze hartige taart met spruitjes, tonijn, ansjovis en cherrytomaatjes lijkt een beetje vreemd, maar is verrassend lekker! Als taartbodem heb ik dit keer hele dunne aardappelschijfjes gebruikt. Met een dunschiller of kaasschaaf kun je mooie dunne aardappelplakjes maken. Door het aardappelzetmeel, dat van nature in aardappel zit, plakken de schijfjes…

Lekker zomers! Courgettesalade met Gemarineerde Kip

Sinds kort ben ik me wat meer aan het verdiepen in het Paleo dieet. In dit dieet worden helemaal geen granen of zuivelproducten gebruikt en het is dus gluten- en lactosevrij. Het dieet bestaat uit groenten, fruit, vlees, vis, zaden en noten. Ik heb deze courgettesalade met gemarineerde kip afgelopen…

limonade met rozemarijn

Een paar weken geleden was ik jarig en daarom gaf ik een klein tuinfeestje voor enkele vrienden. Ik maakte een aantal glutenvrije taarten, en daarbij serveerde ik zelfgemaakte limonade. Ik gebruikte hiervoor vers citroensap, honing en rozemarijn. Het is een heerlijk verfrissend drankje, perfect voor een zonnige dag in de…

Bananenbrood blauwe bessen en frambozen

Zondag is het Pasen en daarbij hoort een paasontbijt of -lunch met lekkernijen en veel eieren. De meeste mensen eten dan paasbrood of paasstol. Helaas is dat niet glutenvrij. Daarom deze week het recept voor een heerlijk gezond alternatief: bananenbrood met blauwe bessen. Dit recept kwam ik onlangs tegen op…

Groente(soep) van de Markt

Vorige week was ik weer eens naar de markt geweest en ik had tassen vol met groenten gekocht. Nu heb ik nog van alles wat over, maar het is niet meer helemaal vers. Daarom heb ik er een lekkere, grove groentesoep van gemaakt. Ik heb gekozen om de gele en…