Tarte Tatin a la Poire

Share

Vorige week heb ik in het gebied waar mijn ouders wonen een heerlijke tocht gemaakt op mijn racefiets. Het is daar prachtig, met dijkjes, riviertjes, mooie boerderijen en vele boomgaarden.

Onderweg kwamen we langs een openbare boomgaard waar appelbomen en perenbomen stonden. Veel bomen stonden in bloei! Helaas is het nog even wachten totdat ik zelf peren uit de bomen kan plukken, maar ik had toch zin om een tarte tatin met peer te maken.

Het deeg heb ik gemaakt met een mix van kastanjemeel en boekweitmeel, waardoor het een krachtige smaak krijgt. Kastanjemeel past erg goed bij de peer.
Het is een heerlijk taart, en weer net anders dan de bekende tarte tatin met appel.

Tarte Tatin a la Poire

Voor ca 12 porties
Tarte tartin

Ingrediënten

3 biologische eieren
meelmix
– 75 gram rijstemeel
– 60 gram kastanjemeel
– 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
– 1 theelepel xanthaangom
120 gram basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
snufje zout
vulling
3 peren
2 theelepels kaneel

Schil de peren en snijd in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd in dunne plakjes. Vet de taartvorm in met lactosevrije margarine en leg hierin de dakpansgewijs de plakjes peer. Strooi de kaneel erover.

Voeg rijstemeel, kastanjemeel, bakpoeder en xanthaangom bij elkaar in de beslagkom. Mix goed, zodat alles goed vermengd is.

Klop met een mixer op hoge snelheid de eieren los met de suiker. Mix de citroenschil en het zout erdoor. Spatel het meelmengsel in 3 gedeeltes door het eimengsel. Zorg dat het geheel luchtig blijft. Giet het beslag over de peren.

Bak de taart in 25 minuten bruin en gaar in de oven op 175 graden. Dek de taart na 10 minuten baktijd af met aluminiumfolie om te voorkomen dat het deeg verbrandt.

Snijd de taart los met een mes. Leg een groot plat bord op de taartvorm en draai in een keer om, zodat de taart op het bord komt.

Share


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen