Ik ben altijd bezig met het zoeken naar nieuwe informatie over glutenvrij en lactosevrij eten. Op deze pagina vind je handige tips over hoe je goed om kunt gaan met gluten- en/of lactose-intolerantie. Lees verder.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen. De meest bekende granen zijn tarwe, rogge, haver en meel, maar er zijn nog veel meer granen. In veel producten worden granen gebruikt en deze bevatten dan ook gluten. Sommige van deze producten liggen voor de hand, zoals brood, pizza, pasta en koekjes. Gluten komen echter ook voor in minder voor de hand liggende producten, zoals in het bindmiddel van soepen, sausjes, worst en aangemaakt gehakt, maar ook in ijsjes, snoepjes, bier en vitaminepillen. Lees verder.

Lactose is een suiker dat voorkomt in de meeste melksoorten. Voorbeelden hiervan zijn moedermelk en koemelk. Lactose bestaat uit een combinatie van een molecuul glucose en een molecuul galactose. Dit wordt een “dubbele suiker” genoemd.
Lactase is de stof (enzym) die lactose splitst in glucose en galactose. Hierdoor kunnen de suikers worden opgenomen in het lichaam.  Lees verder.