Recepten

De afgelopen jaren heb ik veel leuke en lekkere gerechten bedacht die je voor jezelf kunt maken, maar ook heel goed kunt delen met je vrienden en familie. Ik heb de gerechten in verschillende groepen gezet.

Klik op één van de knoppen om naar de pagina te gaan waar ik de recepten heb gesorteerd op voorgerecht, hoofdgerecht, desserts, taart en zoetigheden en vegetarisch. Ook kan je zoeken via de zoekfunctie hieronder. 

Recepten zoeken

Vul hieronder een recept of ingrediënt in om te zoeken. 

Vegetarisch

Slasoep met Parmezaan

Een vriendin van me kwam met een recept voor slasoep. Ik vond het een beetje gek klinken, maar het leek me wel leuk om het eens te proberen. Ik moest wel een paar aanpassingen aan het recept doen om er voor te zorgen dat het gluten- en lactosevrij is. Slasoep klinkt heel gezond en omdat er behoorlijk wat groente in zit klopt dat deels ook wel. Er zit echter toch ook behoorlijk wat kaas in. Gebruik als kaas Parmezaan, of een andere harde, oude kaas. Die is namelijk lactosevrij (kijk op mijn lactose pagina voor uitleg over lactose in kaas). De soep is door de kaas behoorlijk vullend. Ik vind het een verrassend gerecht en het is zeker de moeite waard om een keer te proberen! Ik ben erg benieuwd naar jouw slasoep! Post een foto van jouw versie op facebook of instagram: #glutenvrijlactosevrij Slasoep met Parmezaan Voor- of lunchgerecht voor 4 personen Ingrediënten 2 kroppen sla 50 gram lactosevrije margarine 800 ml glutenvrije groentebouillon 150 ml sojaroom 100 gram doperwtjes (diepvries) 100 gram worteltjes 2 bosuitjes 150 gram Parmezaanse kaas verse peterselie peper, zout   Haal de bladeren van de kroppen sla en was deze schoon. Laat uitlekken of maak droog in een doek. Snijd de bladeren in reepjes. Verwarm de margarine in de soeppan. Voeg de reepjes sla toe en smoor kort. Schenk de groentebouillon erop en laat ongeveer 10 minuten koken op laag vuur. Maak ondertussen de worteltjes en de bosuitjes schoon en snijd in plakjes. Pureer de slasoep met de staafmixer. Voeg dan de tuinerwtjes, worteltjes en bosui toe en laat in ongeveer 5 minuten beetgaar worden. Breng de soep op smaak met zout en peper. Dien de soep op in diepe borden of soepkommen en garneer met peterselie, Parmezaanse kaas en een scheutje sojaroom.

Hartige taart met tomaten en basilicum

Deze week een recept voor een supersimpele hartige taart. Ik heb al vaker recepten voor hartige taarten gepost, met allerlei verschillende soorten vulling. Nu heb ik de taart gemaakt met tomaten, zongedroogde tomaten en basilicum. Hierdoor is het een heerlijke lichte taart geworden, met pure, simpele smaken. De zongedroogde tomaten geven net een beetje een bite aan de taart.   Hartige taart met tomaten en basilicum Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten basisrecept voor hartige taartbodem: – 110 gram maïsmeel – 50 gram lactosevrije margarine – 1 klein biologisch ei – 1/2 eetlepel water – snufje zout vulling: – 8-10 tomaten – 10-15 blaadjes versje basilicum – 5-10 zongedroogde tomaatjes – 3 eieren – 150 gram geraspte oude kaas – peper, zout   Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast. Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 15-20 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven. Snijd ondertussen de tomaten in partjes. Verwijder het vruchtvlees met de zaadjes, want dit maakt de vulling te vochtig. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Vul de taartbodem met de tomaten, de zongedroogde tomaatjes en de basilicum. Klop de eieren los en meng met 2/3 deel van de geraspte oude kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling. Strooi de rest van de kaas er overheen. Bak de taart nog 20-30 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt. Zet eventueel de laatste paar minuten de grill aan.

Vegetarische zomerstamppot met postelein

Postelein is een heerlijke oud-Hollandse zomergroente, die gelukkig tegenwoordig weer vaker in de supermarkt te krijgen is. Gisteren maakte ik er een heerlijk fris stamppotje mee. De stamppot is ook nog eens vegetarisch! De zongedroogde tomaat en oude kaas geven het gerecht een krachtige smaak. Een heerlijk simpel, snel en gezond gerecht!   Stamppot postelein en zongedroogde tomaat Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 1 kg kruimige aardappelen 500 gram postelein 1 ui 150 gram geraspte oude kaas ca 10 zongedroogde tomaten (naar smaak) peper, zout zonnebloemolie   Was de aardappels en snijd in grove stukken. Kook de aardappels in de schil in ongeveer 15-20 minuten gaar. Snipper ondertussen de ui. Was de postelein en laat goed uitlekken in een vergiet. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Verhit een beetje zonnebloemolie in de koekenpan en bak hierin de ui met de postelein in ongeveer 4 minuten beetgaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de stamper. Voeg de postelein toe en schep er doorheen. Voeg ook de geraspte kaas en de zongedroogde tomaten toe en meng door de stamppot. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

Glutenvrije Gnocchi met Courgette en Waterkers

Sinds kort heb ik gnocchi ontdekt. Een tijdje geleden postte ik al een recept voor gnochhi met chorizo, aubergine en rucola. Omdat gnocchi gemaakt wordt van aardappelen denken veel mensen dat het altijd glutenvrij is. Dat is helaas niet zo, want vaak wordt er aan het aardappelmengsel toch wat tarwebloem toegevoegd en is het dus niet meer glutenvrij. Let dus altijd op dat je glutenvrije gnocchi koopt. Gnocchi is heel makkelijk te bereiden. Ik vind het het lekkerst om het te bakken, want dan krijgt de gnocchi een krokant laagje. Deze keer maakte ik een super simpel, maar heerlijk gerechtje met gnocchi, courgette en waterkers. Waterkers is ontzettend gezond en het heeft een beetje een pittige smaak. Verder voegde ik alleen wat verse knoflook, olijfolie, zout en pijnboompitjes toe. Eventueel kan je er nog wat geraspte Parmezaanse kaas overheen strooien. Gnocchi met Courgette en Waterkers Hoofdgerecht voor 2 personen Ingrediënten 400 gram gnocchi 2 eetlepels zonnebloemolie 1 courgette 75 gram waterkers 1 teentje knoflook olijfolie pijnboompitten zout, versgemalen peper eventueel Parmezaanse kaas Was de courgette en snijd in dunne plakjes. Was de waterkers en snijd in stukken. Hak de knoflook fijn. Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak hierin de plakjes courgette gedurende ongeveer 3 minuten. Voeg de gnocchi toe en bak deze ongeveer 7-10 minuten mee. Blijf goed omscheppen om te voorkomen dat de gnocchi aanbrandt. Voeg de laatste minuut de gehakte knoflook toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitten. Pas op dat de pitten niet verbranden. Schep de waterkers op een bord en verdeel hierover de gebakken gnocchi met courgette. Garneer met de geroosterde zonnebloempitten en breng op smaak met zout en wat olijfolie. Bestrooi eventueel naar smaak met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Zomerse Spaanse Tortilla met Groenten

Gistermiddag liep ik in de stad langs een leuk Spaans restaurantje met allemaal lekkere gerechtjes op het menu. Het deed me denken aan de tijd dat ik voor mijn studie in Valencia woonde en ik regelmatig voor ontbijt of lunch een lekker stuk tortilla at. Tortilla bestaat hoofdzakelijk uit aardappel, ui en ei en is dus makkelijk gluten- en/of lactosevrij te maken. Ik heb er in deze variant verschillende fijngesneden groenten aan toegevoegd, zodat het een gezond en vullend gerechtje wordt. Voor de tortilla heb je een diepe koekenpan nodig met deksel, zodat het eimengsel goed kan stollen. Snijd voor het opdienen de tortilla voorzichtig los van de rand en leg een groot bord op de pan. Draai dan de pan met het bord erop in één keer om, zodat de tortilla omgekeerd op het bord terecht komt. Snijd de tortilla in punten of in grove blokken. Je kunt dit gerecht ook heerlijk koud eten dus het leent zich uitstekend om mee te nemen als lunch naar kantoor! Hoe is jouw tortilla gelukt? Post een foto van jouw versie op facebook of instagram: #glutenvrijlactosevrij Spaanse Tortilla met Groenten Lunch- of bijgerecht voor 4 personen Ingrediënten 4 biologische eieren 4 middelgrote aardappelen­­ 1 ui 1 wortel 100 gram doperwtjes (diepvries) 1 rode peper verse koriander, gehakt 2 theelepels komijnzaad peper, zout   Was de aardappels en snijd in kleine blokjes (mag met schil). Schil de wortel en snijd ook in kleine blokjes. Snipper de ui. Bak de groenten in een diepe koekenpan in wat olijfolie op zacht vuur beetgaar. Voeg als laatste de doperwtjes toe. Halveer ondertussen de rode peper in de lengte. Verwijder eventueel de zaadjes en zaadlijsten als je niet van pittig houdt. Snijd de peper in ringen. Hak een handje koriander fijn. Klop de eieren los. Voeg de rode peper, koriander, komijnzaad, peper en zout toe. Giet het eimengsel over de groenten. Gaar de tortilla in ongeveer 20 minuten op zacht vuur met deksel op de pan. De tortilla is klaar als het eimengsel volledig gestold is. Leg een plat bord op de koekenpan en draai de tortilla voorzichtig om op het bord.  

Pittige spaghetti met tomaatjes tricolore

Onlangs vond ik in de supermarkt leuke gekleurde tomaatjes. Het leek me leuk om hier een gerechtje mee te maken. De tomaatjes bleken niet alleen mooi voor het oog, maar zijn ook zeer smaakvol. Ik zorg dat ik altijd glutenvrije pasta in huis heb, zodat ik in een handomdraai een lekker pastagerechtje kan maken. Deze spaghetti is super simpel met pure, verse ingrediënten , maar erg lekker door de smakelijke tomaatjes en de pittige Spaanse peper. Heerlijk met een glas goede witte wijn! Spaghetti met tomaatjes tricolore Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 400 gram glutenvrije spaghetti 400 gram gekleurde tomaatjes 1 rode Spaanse peper 1 teentje knoflook verse basilicum olijfolie peper, zout Kook de glutenvrije spaghetti volgens de instructies op de verpakking in ruim water beetgaar. Was de gekleurde tomaatjes en halveer. Snijd de rode peper in dunne ringen. Hak de knoflook fijn. Giet de beetgare spaghetti af in een vergiet. Spoel na met heet water om de zetmeelresten te verwijderen. Bak de tomaatjes met de knoflook en rode peper in wat olijfolie gedurende 2 minuten. Draai het vuur uit en voeg de spagetti en zout toe. Roer alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de spaghetti over 4 borden en maak af met een scheutje olijfolie en verse basilicum.

Hartige Taart met Pastinaak, Wortel en Pecannoten

Hartige taarten maak ik meestal met een zelfgemaakte taartbodem van onder andere maïsmeel en margarine. Deze bodem van super dunne aardappelschijfjes is echter ook heel lekker, en super makkelijk! Als je een keukenmachine hebt, is het helemaal zo gepiept om de bodem te maken, maar ik gebruik gewoon een kaasschaaf voor de dunne plakjes. Door het zetmeel dat vrij komt bij het schaven, plakken de aardappelschijfjes een beetje aan elkaar tijdens het bakken. Voor de vulling gebruikte ik pastinaak, wortel en verse spinazie. De pecannoten zorgen voor een hartige bite, en de verse peterselie geeft een fris tintje aan de taart.   Hartige Taart met Pastinaak, Wortel en Pecannoten Hoofdgerecht voor 4 personen     Ingrediënten hartige taartbodem: ca 4 middelgrote aardappelen zout vulling: 3 middelgrote wortelen 2-3 pastinaken 400 gram verse spinazie 1 ui 1 teentje knoflook 100 gram pecannoten verse peterselie 4 eieren 175 gram oude kaas, geraspt peper, zout Begin met de taartbodem. Schil hiervoor de aardappels en verwijder de pitten en groene plekjes. Schaaf met een kaasschaaf hele dunne plakjes van de aardappelen. Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal gelijkmatig met de plakjes aardappel. Bestrooi met wat zout. Bak de aardappelbodem ca 10 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Fruit in de koekenpan de ui glazig in een beetje zonnebloemolie. Voeg de verse spinazie toe en bak op matig vuur totdat deze is geslonken. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Breng op smaak met peper en zout. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Schil de pastinaken en de wortelen en snijd in plakken van ongeveer 2 cm. Kook de groenten gaar in een pannetje met water. Giet de gare wortel en pastinaak af en pureer met een staafmixer of stamper tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout. Schep de spinazie er doorheen. Hak de pecannoten en de verse peterselie grof en meng deze ook door het groentemengsel. Klop de eieren los en meng met het grootste gedeelte van de geraspte oude kaas. Houd een handje geraspte kaas apart. Voeg naar smaak peper en zout toe. Vermeng het ei-kaasmengsel met de groentepuree. Schep de vulling in de aardappelbodem. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak de taart nog 20 minuten in de oven totdat het ei gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.

‘bloem’taart met pastinaak en zoete aardappel

Op pinterest zag ik foto’s van de meest prachtige hartige taarten in bloemvorm. Het leek me leuk om dit ook eens te proberen. Ik gebruikte voor de vulling zoete aardappel en pastinaak. Voor de bodem gebruikte ik mijn standaard recept voor hartige taartbodem. Het vergt wel even wat oefening en tijd om de plakjes pastinaak en zoete aardappel zo mooi in cirkels te rangschikken. Begin aan de buitenkant en werk naar het midden toe. Serveer met een heerlijke frisse, groene salade. Prachtig plaatje, toch? Hartige Taart met Zoete Aardappel en Pastinaak Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten basisrecept voor hartige taartbodem: 110 gram maïsmeel 50 gram lactosevrije margarine 1 klein biologisch ei 1/2 eetlepel water snufje zout vulling: 3 pastinaken 3 zoete aardappels 4 eieren 150 ml lactosevrije slagroom handje verse rozemarijn peper, zout Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast. Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Rol het deeg uit op en met wat rijstmeel bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 1-2 mm. Bekleed de ovenschaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 10 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven. Schil ondertussen de pastinaken en zoete aardappels. Schaaf in dunne plakken. Vul de taartbodem met de plakjes pastinaak en zoete aardappel. Maak voor een mooie bloemvorm cirkels van rechtopstaande plakjes. Begin aan de buitenste rand en werk naar het midden toe. Wissel steeds een cirkel pastinaak af met een cirkel zoete aardappel. Klop de eieren los en meng met de lactosevrije slagroom. Hak de verse rozemarijn en meng er doorheen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling. Bestrijk de uitstekende plakjes pastinaak en zoete aardappel met een beetje olijfolie. Bak de taart nog 20-30 minuten totdat het eimengsel gestold is. Serveer met een verse groene salade.

Noedels met Tofu, Broccoli en Sesamzaadjes

Dit recept kreeg ik van een vriendinnetje van mij, Dorine. Zij vond glutenvrije noedels bij de natuurwinkel. De noedels zijn gemaakt van volkorenrijst, pompoen en gember. Van hetzelfde merk zijn ook noedels met zoete aardappel verkrijgbaar. Het recept van Dorine is vegetarisch; ze heeft er broccoli, tofu, maïs en sesamzaadjes bij gemaakt. Het is super snel en makkelijk om te maken, en ook nog eens heel gezond. Dank je wel, Dorine, voor dit lekkere recept!   Hoofdgerecht voor 4 personen   Ingrediënten 250 gram rijst- of boekweitnoedels (bijvoorbeeld met pompoen of zoete aardappel) 375 gram tofu 400 gram broccoli 1 klein blikje maïs (200 gram) 2 teentjes knoflook 3 cm verse gember 1 rode peper sesamzaadjes glutenvrije sojasaus zonnebloemolie Hak de knoflook en de gember fijn. Snijd de rode peper in smalle ringen. Verwijder eventueel de zaadjes als je niet van pittig houdt. Snijd de tofu in blokjes. Snijd de broccoli in roosjes en snijd ook de steel van de broccoli in kleine blokjes. Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Verhit in een wok of hapjespan een beetje zonnebloemolie. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe en fruit aan totdat de geuren vrijkomen. Voeg de tofu en de broccoli toe en bak op matig vuur totdat de broccoli beetgaar is. Schep regelmatig om. Voeg op het laatst de maïs toe en schep het geheel om zodat alles goed verwarmd is. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de sesamzaadjes. Pas op dat de zaadjes niet aanbranden. Verdeel de noedels over de borden. Schep de gebakken groenten en tofu erop. Voeg naar smaak glutenvrije sojasaus toe. Garneer met de geroosterde sesamzaadjes.

Geroosterde Zoete Groenten (van Matthijs)

Nog maar een keer een recept met onder andere pompoen. Dit recept kreeg ik van mijn broer, Matthijs. Hij vindt het niet alleen erg leuk om te koken, maar heeft er ook nog eens echt talent voor. Regelmatig bedenkt hij zelf zijn eigen recepten, zoals ook dit recept voor geroosterde zoete groenten met een dressing van sinaasappel, gember, honing en tijm. Je kan voor dit gerecht de oranje pompoen gebruiken of de flespompoen. Dit gerecht is heerlijk verwarmend, en perfect nu het weer steeds kouder wordt. Thuis maken we deze ovengroenten ook vaak als bijgerecht voor het kerstdiner. Bedankt, Matthijs, voor dit heerlijke recept! Weet jij ook een leuk gluten- en lactosevrij gerecht? Stuur dan het recept met een duidelijke foto van het gerecht naar anna@glutenvrijlactosevrij.nl en wie weet zet ik het op mijn blog!   Bijgerecht voor 4 personen Ingrediënten 2 middelgrote zoete aardappelen 1 middelgrote (fles)pompoen 2 rauwe bieten 3 pastinaken dressing sap en schil van 2 sinaasappels 4 eetlepels olijfolie 2 cm verse gember 2 teentjes knoflook 1 eetlepel honing 3 takjes verse tijm peper, zout Schil de zoete aardappelen, (fles)pompoen, bieten en pastinaken. Snijd de groenten in stukken van ongeveer 4 cm en snijd deze stukken in zeer dunne plakken. Maak de dressing door het sap en de schil van de sinaasappels te mengen met de olijfolie. Rasp de gember en hak de knoflook. Meng gember, knoflook, honing, peper, zout en verse tijm door de dressing. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de groenten over de schaal en giet de dressing erover. Schep alles goed om zodat de dressing over alle groenten is verdeeld. Rooster de groenten 50-60 minuten in de oven op 220 graden. Schep elke 15 minuten om zodat alle groenten gelijkmatig garen en niets aanbrandt. De groenten zijn gaar wanneer ze net zacht zijn.

Doperwten waterkerssoep

In december was ik uitgenodigd voor een heerlijke kerstbrunch, samen met een aantal andere foodbloggers. Het was een super gezellige middag en er waren allemaal lekkere hapjes te eten, waaronder deze overheerlijke soep van doperwtjes en waterkers. Het is een ontzettend simpel recept, maar de smaak is verrukkelijk. De waterkers geeft een heerlijke frisse smaak aan de soep, terwijl de doperwtjes juist een beetje zoetig zijn. Voor extra pittigheid kan je natuurlijk meer wasabipasta toevoegen. Inmiddels heb ik deze soep al een aantal keer gemaakt voor etentjes met vrienden en keer op keer is iedereen onder de indruk! Doperwten waterkerssoep Lunch- of voorgerecht voor 4 personen Ingrediënten 2 teentjes knoflook 400 gram doperwtjes (gluten- en lactosevrij) 600 ml groentebouillon (gluten- en lactosevrij) 150 gram waterkers 150 ml volle kokosmelk 1 theelepel wasabipasta (gluten- en lactosevrij) versgemalen zwarte peper Hak de knoflook fijn. Fruit de knoflook op matig vuur in wat olijfolie. Voeg de doperwtjes samen met de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en voeg het grootste gedeelte van de kokosmelk toe; hou iets apart voor de garnering. Hak de waterkers grof. Meng het grootste gedeelte van de waterkers door de bouillon, maar houd ook hier weer een paar blaadjes apart voor de garnering. Voeg ook de wasabipasta toe. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Zet de pan nog even op het vuur, breng tegen de kook aan en haal dan van het vuur. Schep de soep in soepkommen en garneer met blaadjes waterkers en een beetje kokosmelk. Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper.

Pompoennoedels met Quorn en Spinazie

Vandaag een supersimpel, snel en gezond gerechtje met Quorn, groenten en noedels. Er zijn veel verschillende soorten noedels verkrijgbaar, maar ze zijn niet allemaal glutenvrij. Ik gebruikte in dit gerecht pompoennoedels met gember en rijst van King Soba. De noedels zijn best prijzig, maar ze zijn glutenvrij en hebben meer smaak dan de gewone glutenvrije rijstnoedels. Als smaakmaker gebruikte ik Sambal Badjak. Dit is gebakken sambal en is iets minder pittig dan Sambal Oelek. Begin met een klein beetje sambal, en voeg meer toe naar smaak. Als het toch te pittig is, kun je een beetje suiker toevoegen; dat maakt het weer wat milder. Pittige pompoennoedels met Quorn, Spinazie en Sambal Hoofdgerecht voor 2 personen Ingrediënten 170 gram glutenvrije noedels (bijv. pompoen, gember & rijstnoedels van King Soba) 200 gram verse spinazie (gewassen) 250 gram champignons 175 gram Quorn 1 sjalot 1 teentje knoflook Sambal Badjak (gebakken sambal, let erop dat het gluten- en lactosevrij is) zout zonnebloemolie Bereid de noedels volgens de instructies op de verpakking. Snipper ondertussen de sjalot. Hak de knoflook fijn. Borstel de champignons schoon en snijd in kwarten. Verhit in de wok een beetje zonnebloemolie. Fruit hierin de sjalot glazig. Voeg de knoflook en de champignons toe en bak een paar minuten op matig vuur. Voeg de Quorn toe en bak mooi goudbruin. Voeg beetje bij beetje ook de spinazie toe en bak mee totdat deze is geslonken. Breng op smaak met een beetje zout. Schep een beetje sambal door de groenten. Begin voorzichtig, met een halve theelepel. Voeg meer toe naar smaak. Meng de sambal goed door de groenten heen. Giet de noedels af en roer er een klein scheutje zonnebloemolie doorheen. Schep de noedels voorzichtig door de gebakken groente zodat alle smaken goed vermengd zijn. Verdeel over de borden.

Basisrecept bouillon

Meestal gebruik ik voor het maken van bouillon een (gluten- en lactosevrij) bouillonblokje, maar veel lekkerder is het om zelf bouillon te maken. Bovendien weet je dan zeker dat er geen gluten of lactose in zit, en dat is met kant-en-klaar producten toch niet altijd helemaal zeker. De bouillon komt op smaak met fijngesneden groenten en verse kruiden. Je moet best wat zout toevoegen om een krachtige smaak te krijgen. Laat de bouillon zeker een uur op laag vuur trekken. Met mijn broer had ik deze bouillon gebruikt als basis voor een overheerlijke paddenstoelensoep, met onder andere eekhoorntjesbrood, cantharellen, shiitake en pied de mouton. Basisrecept voor Groentebouillon Voor- of lunchgerecht voor 8 personen Ingrediënten 3 sjalotten 2 teentjes knoflook 1 rode peper 1 wortel 1 stronk bleekselderij 1 prei 2 takjes rozemarijn 4 takjes tijm 3 laurierbladeren ½ theelepel foelie zwarte peper zout 2 liter water zonnebloemolie Hak de knoflook fijn en snipper de sjalotten. Snijd de rode peper fijn; verwijder eventueel de zaadjes als je niet van pittig houdt. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de bleekselderij in kleine blokjes. Snijd de prei in smalle ringen en was goed zodat er geen zand meer in zit. Verhit een beetje zonnebloemolie in een grote soeppan. Fruit hierin op laag vuur de knoflook, ui, rode peper, wortel, bleekselderij en prei totdat de groenten zacht zijn. Voeg ongeveer 2 liter water toe. Maak een bundeltje door de takjes rozemarijn en tijm met keukentouw bij elkaar te binden. Voeg het bundeltje toe aan de bouillon. Voeg ook de laurierbladeren, foelie en gemalen zwarte peper toe. Breng op smaak met flink wat zout. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de bouillon nog zeker een uur trekken, zodat de bouillon goed op smaak komt. Voor een heldere bouillon giet je het geheel door een zeef en vang je het vocht op in een andere pan. Je kunt de bouillon ook gebruiken als basis voor gevulde groentesoep of paddenstoelensoep. Voeg dan extra groenten of paddenstoelen toe en laat ongeveer 10-15 minuten meekoken totdat de groenten beetgaar zijn.  

Vegetarische lasagne

Laatst heb ik voor het eerst gluten- en lactosevrije lasagne gemaakt! Ik heb hiervoor de lasagnebladeren gebruikt van ‘Peaks’s Free From’. Het is goed bevallen, dus ik ga het zeker vaker maken. Ik heb nu een simpele tomatensaus gemaakt met groenten. Tomatensaus kan soms een beetje zuur zijn, maar door een scheutje balsamicoazijn toe te voegen wordt het iets zoeter. Ook de bechamelsaus heb ik zelf gemaakt. Het is makkelijk om te maken met een beetje lactosevrije margarine, rijstemeel en lactosevrije melk. Je moet wel goed blijven roeren, anders ontstaan er klontjes. Er zijn natuurlijk nog vele andere variaties van lasagne te bedenken. Heb jij een leuk recept voor lasagne, stuur mij dan een berichtje: anna@glutenvrijlactosevrij.nl of ga naar www.facebook.com/glutenvrijlactosevrij Vegetarische Lasagne Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 1 pakje glutenvrije lasagnebladeren saus 1 blikje tomatenblokjes 1 pakje gezeefde tomaten 1 courgette 2 wortels 1 venkelknol 2 uien 2 teentjes knoflook blaadjes van 1 takje verse tijm scheutje balsamicoazijn peper, zout zonnebloemolie bechamelsaus 50 gram lactosevrije margarine 50 gram rijstemeel ca 0,5 liter lactosevrije melk nootmuskaat peper, zout 200 gram geraspte oude kaas Hak de knoflook fijn en snipper de uien. Schil de wortels en snijd julienne. Was de venkelknol en de courgette en snijd deze ook julienne. Verhit in een grote hapjespan een beetje zonnebloemolie. Fruit hierin de ui en de knoflook op laag vuur. Voeg de wortel, venkel en courgette toe en bak kort mee. Voeg de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten toe. Breng op smaak met, peper, zout, verse tijm en een scheutje balsamicoazijn. Als je de tomatensaus nog wat te zuur vindt, kun je een klein beetje suiker toevoegen. Breng de saus voorzichtig aan de kook en laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor in een steelpannetje de margarine. Voeg voorzichtig het rijstemeel toe aan de gesmolten margarine en draai met een houten lepel tot een deegbal. Voeg dan scheutje voor scheutje de lactosevrije melk toe. Blijf steeds goed roeren, anders krijg je klontjes. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Schep een dun laagje tomatensaus in de schaal en leg daarop een laagje lasagnebladeren. Schep daarop weer een laagje saus en dan weer een laagje lasagnebladeren. Ga zo door totdat de tomatensaus op is. Eindig met een laagje lasagnebladeren. Verdeel over de laatste laag lasagnebladeren de bechamelsaus. Bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de lasagne in de oven op 180 ºC gedurende ongeveer 35 minuten totdat de lasagnevellen zacht zijn en de kaas mooi goudbruin is gekleurd.

Salade met Quorn, mango en munt

Ik had weer zo’n dag dat ik zin had in een gezonde salade. Toevallig had ik nog een pakje Quorn in de koelkast liggen. Dit is vegetarisch en glutenvrij, en ik vind het zelf een goed alternatief voor vlees. Ik had het nog nooit in een salade gebruikt, maar ik vond het wel leuk om te experimenteren. Ik vind het altijd wel lekker als er, naast frisse smaken, ook iets zoets in de salade zit, dus ik maakte deze salade met mango, groene groenten en dus Quorn. De verse munt combineert heel goed met de mango, en ook de Quorn smaakt er erg lekker bij. Een heerlijke salade voor de lunch of als bijgerecht tijdens het diner! Salade met Quorn, mango en munt Salade voor 4 personen Ingrediënten 200 gram gemengde sla 1 courgette 1 komkommer 100 gram (diepvries)doperwtjes 175 gram Quorn 1 rijpe mango verse munt peper, zout dressing 4 eetlepels olijfolie 2 eetlepels balsamicoazijn peper, zout Was de courgette. Snijd in dunne plakjes. Bak de courgette in wat zonnebloemolie in de koekenpan beetgaar. Voeg de Quorn toe en bak deze kort mee. Voeg op het laatst de doperwtjes toe. Breng op smaak met wat peper en zout. Laat de gebakken groenten en Quorn afkoelen. Schil ondertussen de mango. Verwijder de pit; snijd hiervoor het vruchtvlees over de lengte langs de pit weg. Snijd de mango in dunne plakjes. Was de komkommer en snijd in kleine blokjes of dunne plakjes. Maak de dressing door olijfolie en balsamicoazijn te vermengen. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Hak de verse munt fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote slakom. Schep de dressing en de munt er doorheen.

Romige Spaghetti met Oesterzwammen

Ik heb helemaal de lactosevrije slagroom van MinusL ontdekt. Ik heb al een paar keer eerder recepten gepost waarin ik de slagroom gebruik en gisteren maakt ik er deze heerlijke romige spaghetti mee. Als alternatief voor gewone (slag)room kun je natuurlijk een plantaardige room gebruiken, bijvoorbeeld op basis van soja of rijst. Maar deze ‘echte’ room, zonder lactose, vind ik zelf veel lekkerder. Je kan zo heel simpel heerlijke pastasauzen maken. Ik maakte een romige saus met oesterzwammen, broccoli en zongedroogde tomaatjes. Het is niet mager, maar wel heel lekker! Romige Spaghetti met Oesterzwammen Hoofdgerecht voor 2 personen Ingrediënten 200 gram glutenvrije spaghetti 150 gram oesterzwammen 300 gram broccoli 1 rode ui 1 teentje knoflook 5-10 zongedroogde tomaatjes, naar smaak 200 ml lactosevrije slagroom (MinusL) peper, zout olijfolie Kook de glutenvrije pasta volgens de instructies op de verpakking in ruim water beetgaar. Was ondertussen de broccoli en borstel de oesterzwammen schoon. Snijd de broccoli in hele klein roosjes. De steel kan je ook eten, snijd deze in kleine blokjes. Scheur de oesterzwammen in smalle repen. Snijd de rode ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Bak in een hapjespan in een beetje olijfolie de rode ui op matig vuur glazig. Voeg de broccoli toe en bak deze mee. Voeg ook de oesterzwammen en de knoflook toe en bak het geheel totdat de broccoli beetgaar is. Voeg de lactosevrije slagroom toe en laat het geheel goed warm worden, onder af en toe roeren. Snijd de zongedroogde tomaatjes in smalle reepjes en voeg toe aan de saus. Roer het geheel goed door zodat alle smaken vermengd zijn. Giet de spaghetti af en verdeel over de borden. Schep de romige saus er overheen. Breng op smaak met versgemalen peper en een beetje zout.

Lekker vegetarisch: Bietenburgers van Matthijs

Mijn broer, Matthijs, is een hele goede kok. Hij verzint regelmatig zelf recepten. Laatst maakte hij deze bietenburgers en zette hij een foto ervan op facebook. De burgers waren toevallig gluten- en lactosevrij, dus ik heb meteen zijn recept gevraagd.  De burgers zijn ook nog eens vegetarisch! De biet en wortel smaken een beetje zoet. Door de augurk krijgen de burgers een lekker fris tintje. Je kan de burgers zo eten, of ze op een glutenvrij broodje doen met wat sla en mayonaise. Bedankt Matthijs, voor dit heerlijke recept! Bietenburgers Bij- , lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 3 middelgrote rauwe bieten 4 wortelen 6 middelgrote augurken 50 gram doperwten 3 sjalotten 2 teentjes knoflook 3 biologische eieren maïsmeel peper, zout zonnebloemolie Hak de knoflook fijn en snipper de sjalotten. Snijd de augurken in hele kleine blokjes. Schil de bieten en de wortels en rasp ze. Klop de eieren los in schaal. Voeg de geraspte biet, wortel, knoflook, ui en augurk toe. Voeg ook de doperwten toe. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje wat maïsmeel toe, totdat het mengsel een goede samenstelling heeft om burgers van te kunnen kneden. Breng op smaak met zout en peper. Kneed ongeveer 8 burgers van het bietenmengsel. Verhit in een koekenpan een beetje zonnebloemolie. Bak hierin de burgers op laag vuur, ongeveer 7 minuten per kant. De burgers moeten gaar zijn van binnen en een beetje knapperig van buiten. Eet de bietenburgers zo, of op een glutenvrij broodje met een beetje sla en mayonaise.

Vegetarische Taco’s met Tomatensalsa

Ik heb dit gerecht al best vaak gemaakt, maar zag dat ik het recept nog nooit op mijn website heb gezet. Het is super simpel, lekker en je kan eindeloos variëren. Nu maakte ik een vegetarische versie, met tofugehakt en bonen. Zorg dat de bonen en maïs goed zijn uitgelekt, want de saus mag niet te nat worden. De tacoschelpen kun je gewoon kopen bij de Albert Heijn. Ze zijn helemaal gemaakt van maïs en dus glutenvrij. Meestal gebruik ik voor de saus niet iets uit een potje, maar ik wilde deze fajita saus wel eens proberen. Zeker omdat het gewoon gluten- en lactosevrij is. Eventueel kan je nog wat geraspte oude kaas over de taco’s heen strooien. De tomatensalsa is lekker fris bij de taco’s. Zelf vind ik het lekker om er ook altijd een beetje rijst bij te eten, maar je kan er natuurlijk ook een salade bij maken. Ik heb nog steeds niet uitgevonden hoe je een taco op een fatsoenlijke manier moet eten, dus bij mij wordt het chaos op het bord, maar lekker is het wel! Vegetarische Taco’s met Tomatensalsa Voor 4 personen Ingrediënten 200 gram zilvervliesrijst 12 glutenvrije tacoschelpen 180 gram tofugehakt 1 paprika 400 gram kidneybonen (blikje) 200 gram maïskorrels (klein blikje) 1 potje groentesaus voor fajitas (AH) olijfolie peper, zout Tomatensalsa 2-3 tomaten 1 rode ui 1 teentje knoflook sap van 1/2 limoen 10 gram verse koriander, gehakt peper, zout Kook de rijst beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Breng op smaak met een scheutje olijfolie en een snufje zout. Was de paprika. Halveer en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in kleine blokjes. Bak de paprika in de hapjespan in wat olie licht aan. Voeg het tofugehakt toe en bak kort mee. Giet de kidneybonen af, spoel na met koud water en laat goed uitlekken. Giet ook de maïskorrels goed af. Voeg de groentesaus voor fajitas toe aan het mengsel. Voeg ook de bonen en maïs toe en laat de saus op laag vuur warm worden. Maak ondertussen de tomatensalsa. Was hiervoor de tomaten en snijd in kleine blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Vermeng de tomaten, ui en knoflook met het limoensap en de gehakte koriander. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm de taco’s volgens de instructie op de verpakking in de oven. Vul de taco’s met de saus. Serveer met de tomatensalsa en de zilvervliesrijst. Eet smakelijk! Anna

Kaassoufflé met Groene Asperges

Ik ben best wel een beetje en ‘restjes-kok’. Ik heb niet altijd zin om boodschappen doen, maar wel vaak zin in eten J. Ik vond nog groene asperges in de koelkast, een beetje oude kaas en wat eieren, en herinnerde me dat mijn moeder vroeger wel eens kaassoufflé maakte. Ik dacht altijd dat het een heel ingewikkeld gerecht was, met het altijd op de loer liggende risico dat de soufflé inzakt. Gelukkig viel het nogal mee. Je moet wel goed roeren om geen klontjes in de saus te krijgen, en bij het opkloppen van de eiwitten is het belangrijk dat er geen vet bij komt. Bij mij lukte de soufflé heel goed, hij zakte gelukkig niet in. En mocht ‘ie bij jou toch inzakken, dan zal ‘ie alsnog heel lekker smaken! Kaassoufflé met Groene Asperges Hoofdgerecht of bijgerecht voor 4 personen Ingrediënten 50 gram lactosevrije margarine 50 gram rijstemeel ca 300 ml lactosevrije melk 4 biologische eieren, gesplitst 150 gram geraspte oude kaas 350 gram groene asperges peper, zout Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met lactosevrije margarine of wat zonnebloemolie. Was de asperges en snijd er het onderste, houtige gedeelte af. Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 cm; laat de kopjes iets langer, ongeveer 6 cm. Kook de asperges in wat water gedurende ongeveer 4 minuten beetgaar. Smelt voor de roux de margarine op laag vuur. Voeg het rijstemeel toe en roer met een houten lepel tot een gladde pasta. Laat ongeveer 2 minuten garen, onder voortdurend roeren. Voeg voorzichtig, scheutje voor scheutje de lactosevrije melk toe aan de roux. Roer steeds goed door tot de melk helemaal is opgenomen voordat je een nieuw scheutje toevoegt. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Haal de pan met de saus van het vuur wanneer alle melk is opgenomen. Laat iets afkoelen. Splits de eieren. Zorg ervoor dat er geen eidooier bij het eiwit komt. Roer een voor een de eidooiers door de saus. Roer er ook de geraspte kaas door. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot stijve pieken. Schep het opgeklopte eiwit beetje bij beetje voorzichtig door de kaassaus. Zorg dat het geheel luchtig blijft. Schep een laagje van het mengsel in de ovenschaal. Verdeel de aspergestukken er overheen, behalve de kopjes. Schep de rest van het mengsel in de ovenschaal. Verdeel de aspergekopjes mooi in een cirkel over het mengsel. Bak de kaassoufflé in de oven gedurende ongeveer 30-35 minuten. Serveer met een frisse salade.

Hartige taart met Tomaat en Groene Asperge

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik gek ben op hartige taarten. Ik probeer steeds weer iets nieuws uit, soms met vlees en vaak ook vegetarisch. Dit keer een hartige taart met tomaten en groene asperges. Ik had zin in frisse, lichte groenten met een lekkere smaak, vandaar dat ik voor tomaat en groene asperges heb gekozen. Groene asperges zijn ook lekker makkelijk, want je hoeft ze niet te schillen. De kopjes van de asperges zijn erg zacht, dus deze hoef je minder lang te bakken dan de rest van de steel. Om ervoor te zorgen dat de taart niet te vochtig wordt, is het belangrijk om van de tomaten het vruchtvlees met de zaadjes te verwijderen. Je kan deze taart extra mooi maken door de aspergekopjes in cirkelvorm op de vulling te leggen, zoals op de foto. Eet smakelijk! Hartige Taart met Tomaat en Groene Asperges Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten basisrecept voor hartige taartbodem: 110 gram maïsmeel 50 gram lactosevrije margarine 1 klein biologisch ei 1/2 eetlepel water snufje zout vulling: ca 8 tomaten 350 gram groene asperges 2-4 theelepels verse tijm 3 eieren 150 gram geraspte oude kaas peper, zout zonnebloemolie Verwarm de oven voor op 170 graden Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast. Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 10-15 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven. Snijd ondertussen de tomaten in 8 parten. Verwijder het vruchtvlees met de zaadjes, want dit maakt de vulling te vochtig. Was de asperges en snijd de houtachtige onderkant van de asperges af (ongeveer 2-3 cm). Groene asperges hoef je niet te schillen. Halveer de asperges en hou de helften met de kopjes apart. Snijd de andere helften nog een keer in tweeën. Verhit een beetje zonnebloemolie op matig vuur in de koekenpan. Bak hierin eerst de kleine stukjes asperge gedurende een paar minuten. Voeg dan de helften met de kopjes toe en bak kort mee, totdat de asperges beetgaar zijn. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Vul de taartbodem met de tomatenpartjes en de stukjes asperge. Houd wat tomatenpartjes en de aspergekopjes apart voor de garnering. Klop de eieren los en meng met de geraspte oude kaas. Voeg de verse tijm toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling. Garneer met de aspergekopjes en de apart gehouden tomatenpartjes. Druk deze een klein beetje in het eimengsel, maar zorg dat ze mooi zichtbaar blijven. Bak de taart nog ongeveer 30 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.

Hartige taart met Biet, Pijnboompitten, Spinazie

Alweer een heerlijk recept voor een hartige taart! Deze taart is met biet, spinazie en pijnboompitten. Het smaakt een beetje zoetig door de bietjes en de geroosterde pijnboompitjes. Je kan in plaats van pijnboompitten ook gehakte noten gebruiken, bijvoorbeeld walnoten of cashewnoten. Dat geeft de taart net weer een andere smaak. Het is een heerlijke verwarmende taart voor de koude dagen. En door de rode bietjes en groene spinazie ziet ‘ie er ook prachtig gekleurd uit! Hartige taart Biet, Pijnboompitten, Spinazie Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten basisrecept voor hartige taartbodem: – 110 gram maïsmeel of rijstemeel – 50 gram lactosevrije margarine – 1 klein biologisch ei – 1/2 eetlepel water – snufje zout vulling: – 500 gram voorgekookte bieten – 200 gram verse spinazie – 65-100 gram pijnboompitten of gehakte noten – 2-4 theelepels Italiaanse kruiden – 3 eieren – 150 gram geraspte oude kaas – peper, zout – zonnebloemolie Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel of rijstemeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast. Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 15-20 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven. Snijd ondertussen de bieten in kleine blokjes. Snij ook 5-6 mooie plakken voor de garnering op de taart. Bak de spinazie in de koekenpan in wat zonnebloemolie beetgaar. Druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Rooster de pijnboompitten of gehakte noten in een droge koekenpan goudbruin. Pas op dat de pitten of noten niet verbranden! Vul de taartbodem met de spinazie, de blokjes biet en de geroosterde pijnboompitten of noten. Klop de eieren los en meng met de geraspte oude kaas. Voeg de Italiaanse kruiden toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling. Leg de plakken biet er bovenop. Bak de taart nog 20-30 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.

Pompoencurry met Linzen

Deze week een curry van pompoen, linzen, kikkererwten en aubergine. De curry is vegetarisch en licht verteerbaar. Eventueel kun je de pompoencurry met rijst serveren, maar voor een licht hoofdgerecht of lunch is dat niet perse nodig. Weet jij nog een leuk gluten- en lactosevrij recept met pompoen? Mail me dan op anna@glutenvrijlactosevrij.nl! Pompoencurry met Linzen Licht hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 1 middelgrote pompoen 2 tomaten 1 ui 1 aubergine 200 gram linzen uit blik 400 gram kikkererwten uit blik 2 eetlepels Thaise currypasta 400 ml kokosmelk verse koriander Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in stukken van ca 3 cm bij 3 cm. Snijd de aubergine en de tomaten in blokjes. Snipper de ui. Verhit in een wok wat zonnebloemolie. Bak hierin de pompoen, ui en aubergine ongeveer 5 minuten. Schuif de groenten aan de kant in de wok, of schep de groenten uit de wok. Bak de currypasta 2 minuten in de wok totdat de geuren vrijkomen. Roer dan de gebakken groenten door de currypasta heen. Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel sudderen totdat de pompoen en de aubergine beetgaar zijn. Voeg dan de tomaten, linzen en kikkererwten toe en laat nog ongeveer 2 minuten meekoken. Breng op smaak met peper en zout. Dien de pompoencurry op in een mooie grote schaal, of verdeel over 4 kommen. Garneer met verse koriander. Serveer er eventueel jasmijnrijst bij.

Hartige Taart met Paddenstoelen en Spinazie

Al eerder schreef ik een blog over het basisrecept voor een hartige taartbodem. Deze week het recept voor een hartige taart met paddenstoelen en spinazie. Voor dit recept heb je het basisrecept nodig. De vulling van de hartige taart bestaat uit paddenstoelen, spinazie en oude kaas. Omdat ik weinig vlees eet, vind ik het lekker om veel paddenstoelen te eten. Deze zijn lekker stevig en vullend en een goede vleesvervanger. Ik heb nu diepvries spinazie gebruikt, omdat verse spinazie van Nederlandse bodem pas vanaf het voorjaar verkrijgbaar is. De citroen geeft een fris tintje aan de hartige taart en door de oude kaas wordt het lekker pittig en zoutig. Oude kaas is door het rijpingsproces lactosevrij en kun je dus prima gebruiken in dit gerecht als je lactose-intolerant bent. Deze hartige taart is heerlijk als hoofdgerecht maar kan je ook prima als lunchgerecht eten. Omdat de taart ook goed koud gegeten kan worden, kan je hem ook meenemen als lunch naar kantoor. Hartige Taart met Paddenstoelen en Spinazie Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten basisrecept voor hartige taartbodem vulling: – 400 gram gemengde paddenstoelen – (bijv. oesterzwammen, champignons) – 200 gram spinazie (vers of diepvries) – 1 ui – 1 teentje knoflook – geraspte schil van 1 citroen – 3 eieren – 150 gram geraspte oude kaas – peper, zout Maak de hartige taartbodem volgens het basisrecept. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook. Snijd of scheur de paddenstoelen in plakjes of stukjes. Als je verse spinazie gebruikt, was deze dan goed zodat al het zand er uit is. ­­Fruit de ui op matig vuur in wat olijfolie. Voeg de knoflook en de paddenstoelen toe en bak mee. Schep de spinazie erdoor en bak kort mee totdat het ontdooid is of voldoende geslonken is. Vul de taartbodem met de gebakken groenten. Klop de eieren los en meng met de geraspte oude kaas. Roer de geraspte citroenschil er doorheen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling en bak de taart nog 20 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt. Hoe maak jij jouw hartige taart? Post een foto van jouw gerecht op instagram: #glutenvrijlactosevrij (mijn instagram is anna_glutenvrij_lactosevrij)

Pompoensoep met Appel en Tijm

Bij mijn ouders in de buurt is een veld waar biologische pompoenen worden geteeld. Bij het oogsten worden alleen de grootste pompoenen meegenomen, en de kleinere pompoenen blijven achter op het veld. Mijn ouders zijn na de oogst langs het veld gereden om daar een deel van de overgebleven pompoenen te verzamelen. Voor mij hebben ze er ook een aantal meegenomen. Aankomende tijd dus heerlijk genieten van veel verschillende pompoengerechten! Deze week een pompoensoep, maar dan net anders. In dit gerecht heb ik behalve pompoen ook wortel, appel, rode peper en tijm door de soep gedaan. De appel maakt de soep friszuur en dat gaat erg goed samen met het zoete van de pompoen. Ik gebruik het liefst goudrenetten voor dit gerecht; dat is een appelsoort die iets zuurder is dan andere appels en erg goed te gebruiken is in warme gerechten. Door de rode peper wordt de soep wat pittiger en dat is heerlijk om wat op te warmen tijdens deze koudere dagen! Pompoensoep met Appel en Tijm Voorgerecht of licht lunchgerecht voor 4 personen Ingrediënten 1 middelgrote pompoen 1 goudrenet 1 winterpeen 2 middelgrote aardappelen 2 gluten- en lactosevrije bouillonblokjes 1 grote ui 2 teentjes knoflook 1 rode peper 2 laurierblaadjes 4 takjes verse tijm (alleen de blaadjes) ca 600 – 800 ml water Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd in stukken van ca 3 cm bij 3 cm. De pompoen hoef je niet perse te schillen. Schil de aardappels en de wortel en snijd ook deze in stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Snijd ook de knoflook en de rode peper in grove stukken. Verhit een klein beetje zonnebloemolie in een grote soeppan. Fruit hierin op zacht vuur de ui, knoflook en rode peper. Voeg de pompoen toe en bak alles een paar minuten op laag vuur zodat de geuren en smaken goed vrijkomen. Voeg de wortel, aardappel en appel en ongeveer 600 – 800 milliliter water toe. Breng aan de kook. Voeg ook de bouillonblokjes, de laurierblaadjes en de tijmblaadjes toe. Laat het geheel ongeveer 10-15 minuten koken totdat alle groenten goed gaar zijn. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Dien de soep op in soepkommen of diepe borden en garneer met wat blaadjes tijm.

Heerlijk vegetarisch! Gevulde puntpaprika’s

De zomer lijkt er nu echt aan te komen! Ik heb dan altijd behoefte aan wat lichtere gerechten met veel groenten. Dit is een heel simpel gerechtje, maar daarom niet minder smakelijk. Deze gevulde puntpaprika’s zijn lekker als ze net uit de oven komen, maar je kan ze ook heel goed meenemen naar een picknick. Zelf heb ik dit gerecht gemaakt voor een zonnige lunch in het park! Je kunt natuurlijk ook gewone paprika’s gebruiken, maar puntpaprika’s zijn net iets zoeter en zien er feestelijker uit. Serveer de puntpaprika’s met een frisse salade! Gevulde puntpaprika’s Voor 4 personen Ingrediënten 4-6 rode puntpaprika’s 300 gram rijst 1 courgette 2 tomaten 1 ui 1 teentje knoflook verse tijm olijfolie peper, zout 50 gram Parmezaan Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Halveer de puntpaprika’s. Verwijder de zaadlijsten en was ze. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de courgette en de tomaat in kleine blokjes. Fruit de ui in een pan op laag vuur glazig. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Voeg ook de courgette toe en bak deze beetgaar. Voeg als laatste de tomaat toe en bak nog 1-2 minuten. Breng de gekookte rijst op smaak met een scheutje olijfolie, peper, zout en verse tijm. Roer de gebakken groenten er doorheen. Vul de puntpaprika’s met het rijst-groentemengsel. Bestrooi met geraspte Parmezaan. Bak de puntpaprika’s in ongeveer 30-40 minuten beetgaar in de oven op 180 graden. Serveer met een verse salade.

Glutenvrije noedels met Quorn, Broccoli en Currypasta

Ik dacht altijd dat veel vleesvervangende producten gluten bevatten, zoals de producten van de vegetarische slager, falaffelballetjes en groentenburgers. Laatst kwam ik er achter dat Quorn gluten- en lactosevrij is, dus ik ben het meteen gaan gebruiken in een gerecht! Ik maakte een soort curry, op basis van Thaise groene currypasta en kokosmelk, met broccoli, champignons en dus Quorn. In plaats van rijst, maakte ik daar eens glutenvrije noedels bij. Het is een lekker vegetarisch gerecht, waarin de Quorn een heerlijk vervanger is voor kip. Noedels met Quorn, Broccoli en Champignons Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 350 gram Quorn 400 gram broccoli 250 gram champignons 2 eetlepels glutenvrije Thaise currypasta 400 ml kokosmelk 250 gram glutenvrije noedels zonnebloemolie Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Was de broccoli en snijd in stukjes. Snijd de champignons in kwarten. Bak in een hapjespan of wok de Quorn samen met de champignons en de broccoli in wat zonnebloemolie licht aan. Voeg de Thaise currypasta toe en bak kort mee zodat de geuren en smaken vrijkomen. Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen, totdat de broccoli beetgaar is. Verdeel de noedels over de borden en schep de saus er naast.

Risotto met paddenstoelen en pijnboompitten

Deze week het recept voor een heerlijke paddenstoelenrisotto. Het is een simpel gerechtje, maar heerlijk in zijn eenvoud door de pure ingrediënten. Met de paddenstoelen kun je eindeloos variëren. Gebruik een mix van oesterzwammen, kastanjechampignons, cantharellen, eekhoorntjesbrood en andere eetbare paddenstoelen. Sommige winkels verkopen kant-en-klare paddenstoelenmixen en bij andere winkels kun je zelf verschillende paddenstoelen uitzoeken. Serveer met een lekkere frisse salade van bijvoorbeeld veldsla, cherrytomaatjes en komkommer. Risotto met paddenstoelen en pijnboompitten Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 350 gram risottorijst 2 sjalotjes 1 teentje knoflook 150 gram gemengde paddenstoelen 250 gram kastanjechampignons 2 deciliter witte wijn 1 liter glutenvrije bouillon 50 gram pijnboompitten parmezaanse kaas handje verse basilicum olijfolie Snipper de sjalot. Hak de knoflook fijn. Veeg de paddenstoelen en de kastanjechampignons schoon met een borsteltje of theedoek en snijd in stukken. Breng de bouillon in een pan aan de kook. Verhit in de hapjespan wat olijfolie en fruit de sjalot glazig. Voeg de knoflook, de paddenstoelen en de kastanjechampignons toe en bak net gaar. Voeg de rijst toe en bak glazig. Schenk de wijn erbij en laat inkoken. Schep wat bouillon erbij zodat de rijst net onder staat en laat inkoken onder steeds roeren. Voeg beetje bij beetje bouillon toe totdat alles is ingekookt. De rijst is klaar wanneer de buitenkant zacht is, maar de binnenkant nog een stevige bite heeft. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Pas op dat de pitten niet verbranden. Verdeel de risotto over de borden. Garneer met de pijnboompitten, geraspte parmezaanse kaas en verse basilicum.

Recept van Dorine: Pompoencurry met Kikkererwten

Mijn vriendinnetje Dorine is vegetarier en maakt altijd de lekkerste gerechten zonder vlees. Een tijdje geleden maakte ze voor mij deze pompoencurry met kikkererwten. Ze had het recept speciaal uitgekozen omdat het glutenvrij en lactosevrij is. Ze serveerde de curry met zilvervliesrijst. Dat is gezonder dan witte rijst of jasmijnrijst en het heeft een stevigere ‘bite’. Bedankt Dorine, voor dit heerlijke recept! Pompoencurry met Kikkererwten Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 1 middelgrote pompoen 400 gram tomatenblokjes uit blik 400 gram kikkererwten uit blik 400 ml kokosmelk 1 ui 3 cm gember 2 teentjes knoflook 1 eetlepel kerriepoeder verse koriander Snipper de ui. Hak de knoflook en de gember fijn. Was de pompoen, halveer en verwijder de pitten. Snijd in stukken van ca 3 cm bij 3 cm. De schil van de pompoen is eetbaar. Verhit in een wok wat zonnebloemolie. Fruit hierin de ui, knoflook en gember totdat de geuren vrijkomen. Voeg het kerriepoeder en de pompoen toe en bak een paar minuten mee. Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe en laat het geheel in ongeveer 20-30 minuten op zacht vuur gaar worden. Voeg de kikkererwten toe en laat nog ongeveer 2 minuten meekoken. Breng op smaak met peper en zout. Dien de pompoencurry op in een mooie grote schaal, of verdeel over 4 borden. Garneer met verse koriander. Serveer er eventueel jasmijnrijst of zilvervliesrijst bij.

Avocadotaartje van Jeanette

Jeanette heeft me een recept gestuurd van één van haar favoriete recepten. Een klein avocadotaartje. Je kunt het goed invriezen. Snij de taart dan wel voor het invriezen alvast in stukken zodat je er steeds een stukje uit kan nemen. Bewaren in de koelkast gaat helaas niet, omdat hij dan bruin wordt. Dus maken en dezelfde dag opeten, of invriezen! Ik ben heel erg benieuwd, maar het klinkt alvast heerlijk! Avocadotaartje Voor een taart met een diameter van 16 centimeter Ingrediënten Voor de bodem. 15 gram kokosolie 50 gram ongezouten noten naar keuze 15 gram kokosrasp 2 dadels in kleine stukjes 1 tl citroensap. Voor de romige laag. 25 gram kokosolie 15 gram cacaoboter 100 gram avocado ½ banaan sap van 1 citroen ½ tl citroenrasp 30 gram honing 25 gram kokosmelk 2 el kokosbloesemsuiker snufje zout. Smelt in een pannetje de kokosolie voor de bodem. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Let op! Gebruik een springvorm van 16 centimeter. Maal de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot alles aan elkaar plakt en verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm. Zet de springvorm vervolgens in de koelkast om de bodem hard te laten worden. Smelt intussen in een pannetje de kokosolie en de cacaoboter voor de vulling. Maal de avocado, banaan, citroensap en rasp, kokosbloesemsuiker, kokosmelk, honing en zout in een blender of keukenmachine en voeg daarna de gesmolten kokosolie en cacaoboter toe. Meng alles goed tot een egale groene massa en giet de vulling op de bodem Laat de taart in de koelkast minstens 2 uur opstijven. Versier net voor het serveren of vries in.

Risotto met Rucola en Rode Biet

De gezellige feestdagen van december zijn net geweest en het nieuwe jaar is begonnen. Er zullen vast veel mensen zijn met goede voornemen, waaronder gezonder eten! Zelf doe ik dat door doordeweeks zo min mogelijk suiker en zoetigheid te eten. Ook eet ik doordeweeks in principe geen vlees. In het weekend sta ik mezelf toe om alles te eten waar ik zin heb! Deze week geef ik jullie een recept voor een vegetarische risotto, die wel goed vult. De rode biet en oesterzwammen geven body aan het gerecht en de geroosterde pijnboompitjes zorgen voor een bite. Je kunt voor het gemak voorgekookte bieten kopen, maar je kunt ook rauwe bieten kopen en ze zelf koken. Snijd de bieten dan in kleine blokjes voordat je ze kookt, dan zijn ze sneller gaar. Omdat de bieten de risotto mooi rood kleurt, heb ik ervoor gekozen om rode wijn te gebruiken in plaats van witte wijn. De rode wijn kun je natuurlijk ook prima drinken bij dit gerecht! Een glaasje tijdens het koken mag natuurlijk ook. Risotto met Rucola en Rode Biet Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 350 gram risottorijst 2 sjalotjes 1 teentje knoflook 4 gekookte bieten 150 gram oesterzwammen 20 dl rode wijn 1 liter glutenvrije bouillon pijnboompitten 75 gram rucola olijfolie   Snipper de sjalot. Hak de knoflook fijn. Schil de bieten en snijd in blokjes van 1 cm bij 1 cm. Veeg de oesterzwammen schoon met een borsteltje of theedoek en scheur in stukken. Breng de bouillon in een pan aan de kook. Verhit in de hapjespan wat olijfolie en fruit de sjalot glazig. Voeg de knoflook en oesterzwammen toe en bak net gaar. Bak heel kort de blokjes biet mee, zodat deze warm zijn. Voeg de rijst toe en bak glazig. Schenk de wijn erbij en laat inkoken. Schep wat bouillon erbij zodat de rijst net onder staat en laat inkoken onder steeds roeren. Voeg beetje bij beetje bouillon toe totdat alles is ingekookt. De rijst is klaar wanneer de buitenkant zacht is, maar de binnenkant nog een stevige bite heeft. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Pas op dat de pitten niet verbranden. Verdeel de rucola over de borden. Schep de risotto er op en garneer met de pijnboompitten. Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw risotto maakt! Post een foto van jouw versie op instagram: #glutenvrijlactosevrij (mijn instagram is anna_glutenvrij_lactosevrij)

Hartige muffins met courgette en tomaat

Dit recept kreeg ik van een trouwe volger van me, Jeanette. Zij stuurde me dit heerlijke recept en vroeg me dit te plaatsen omdat het echt een aanrader is. Het recept van Jeanette is vegetarisch en is heerlijk als een hartig tussendoortje! Dank je wel, Jeanette, voor dit lekkere recept! Hartige muffins met courgette en tomaat Voor 8 muffins Ingrediënten 100 gram fijne havermoutvlokken 100 gram teffmeel 50 gram boekweitmeel 110 ml. Soya yoghurt 105 ml. Olijfolie, 2 tl bakpoeder 2 el (kokos)suiker beetje vanillepoeder 80 gram gesnipperde courgette 8 zongedroogde tomaatjes uit een pot 4 el tomatenolie (uit het potje zongedroogde tomaten) peper en zout naar smaak. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bak de courgette bruin met een beetje olie. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes Doe alle ingrediënten behalve de courgette en tomaat in een kom en meng tot een beslag. Voeg de courgette en de tomatenstukjes toe, breng op smaak met zout en peper. Verdeel het beslag gelijkmatig over acht vormpjes in een muffinbakblik. Bak de muffins 25 minuten op 160 graden. De muffins zijn gaar wanneer je er met een satéprikker inprikt en deze er droog uitkomt.

Pittige Pasta met Groene Asperges

Ik eet graag asperges. In het aspergeseizoen eet ik de witte asperges, maar het seizoen is helaas alweer voorbij. Gelukkig zijn groene asperges ook heerlijk, bijvoorbeeld in dit vegetarische pastagerecht. Groene asperges hoef je niet te schillen, dus dat is extra makkelijk. Verwijder wel altijd de houtige onderkant, want die is niet lekker. Omdat de aspergekopjes sneller gaar zijn dan de rest van de asperge, hoef je die korter mee te bakken. Het is een lekker, snel en licht pastagerecht; ideaal voor de nazomer! Pittige Pasta met Groene Asperges Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten 400 gram glutenvrije pasta (bijvoorbeeld penne) 350 gram asperges 250 gram champignons 1 rode peper 2 teentjes knoflook zout olijfolie Hak de knoflook fijn en snijd de rode peper in smalle ringen. Verwijder eventueel de zaadjes als je niet van pittig houdt. Kook de glutenvrije pasta volgens de instructies op de verpakking in ruim water beetgaar. Verwijder ongeveer 2-3 cm van de onderkant van de asperges. Snijd de rest van de asperges in stukken van ongeveer 4 cm. Bak in een koekenpan in een beetje olie de champignons gedurende ongeveer 2 minuten op matig vuur. Voeg de stukken asperge toe, maar houd de kopjes nog even apart. Bak het geheel nog 2-3 minuten. Voeg de knoflook, rode peper en de kopjes van de asperges toe. Bak alles totdat de asperges beetgaar zijn. Giet de beetgare pasta af. Spoel na met heet water om de zetmeelresten te verwijderen. Verdeel de pasta over de borden. Schep de gebakken groenten er overheen. Breng op smaak met zout en olijfolie.

Heerlijke Thaise Groene Curry

Mijn collega is afgelopen winter naar Thailand op vakantie geweest. Hij heeft daar ook een kookcursus gedaan en zo ben ik aan het authentieke recept voor de currypasta gekomen! Het maken van de currypasta is op zich niet moeilijk. Het kan wel lastig zijn om de juiste ingrediënten te vinden. Bij mij in de buurt zit gelukkig een hele goede Aziatische supermarkt, waar ik alle ingrediënten zonder moeite kan vinden. Woon jij niet een grote stad, of kun je geen toko vinden, dan kan je nog proberen om bij een Thais (afhaal)restaurant de ingrediënten te kopen. Lukt het echt niet om de juiste ingrediënten bij elkaar te vinden, dan kan je het recept ook een beetje aanpassen. Gebruik dan bijvoorbeeld de stelen van koriander in plaats van korianderwortel. Koriander is namelijk in de meeste supermarkten tegenwoordig wel te vinden. Kun je geen korianderzaadjes, komijnzaadjes, kurkumawortel, laoswortel en/of citroengras vinden, dan kun je hier de poeders van gebruiken, die meestal wel te vinden zijn in het gedroogde kruidenschap van je supermarkt. Kaffir limoen kun je eventueel vervangen door gewone limoen. De vogeloogpepers (bird’s eye chili), dit zijn de kleine chilipepers, maken de curry pasta extra pittig. Deze kan je eventueel weglaten. Ook de garnalenpasta kan je weglaten als je bijvoorbeeld geen vis eet of allergisch bent voor garnalen. Let er bij de garnalenpasta wel op dat deze glutenvrij is! Het lekkerst wordt de pasta natuurlijk als het wel lukt om alle ingrediënten bij elkaar te vinden! De currypasta kun je lang bewaren in de koelkast en vormt dé basis voor de overheerlijke Thaise groene curry gerechten! Je kan zelf je Groene Curry samenstellen, met kip, vis of vegetarisch en ook de welke groenten je gebruikt maakt niet zoveel uit. Op deze site staat zowel het basisrecept voor de curry als een paar klassieke Groene Curry gerechten – Thaise Groene Currypasta – Groene Curry met Kip – Groene Curry met Vis en Garnalen Een heel fijn weekend en op mijn site staan nog veel meer leuke recepten voor inspiratie van leuke en lekkere glutenvrije en lactosevrije recepten: www.glutenvrijlactosevrij.nl