Kaassoufflé met Groene Asperges

Share

Kaassoufflé met Groene Asperges 5Ik ben best wel een beetje en ‘restjes-kok’. Ik heb niet altijd zin om boodschappen doen, maar wel vaak zin in eten J. Ik vond nog groene asperges in de koelkast, een beetje oude kaas en wat eieren, en herinnerde me dat mijn moeder vroeger wel eens kaassoufflé maakte. Ik dacht altijd dat het een heel ingewikkeld gerecht was, met het altijd op de loer liggende risico dat de soufflé inzakt. Gelukkig viel het nogal mee. Je moet wel goed roeren om geen klontjes in de saus te krijgen, en bij het opkloppen van de eiwitten is het belangrijk dat er geen vet bij komt.

Bij mij lukte de soufflé heel goed, hij zakte gelukkig niet in. En mocht ‘ie bij jou toch inzakken, dan zal ‘ie alsnog heel lekker smaken!

Kaassoufflé met Groene Asperges

Hoofdgerecht of bijgerecht voor 4 personen
Kaassoufflé met Groene Asperges 2

Ingrediënten

50 gram lactosevrije margarine
50 gram rijstemeel
ca 300 ml lactosevrije melk
4 biologische eieren, gesplitst
150 gram geraspte oude kaas
350 gram groene asperges
peper, zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met lactosevrije margarine of wat zonnebloemolie.

Was de asperges en snijd er het onderste, houtige gedeelte af. Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 cm; laat de kopjes iets langer, ongeveer 6 cm.

Kook de asperges in wat water gedurende ongeveer 4 minuten beetgaar.

Smelt voor de roux de margarine op laag vuur. Voeg het rijstemeel toe en roer met een houten lepel tot een gladde pasta. Laat ongeveer 2 minuten garen, onder voortdurend roeren.

Voeg voorzichtig, scheutje voor scheutje de lactosevrije melk toe aan de roux. Roer steeds goed door tot de melk helemaal is opgenomen voordat je een nieuw scheutje toevoegt. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.

Haal de pan met de saus van het vuur wanneer alle melk is opgenomen. Laat iets afkoelen.

Splits de eieren. Zorg ervoor dat er geen eidooier bij het eiwit komt.

Roer een voor een de eidooiers door de saus. Roer er ook de geraspte kaas door. Breng op smaak met zout en peper.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot stijve pieken. Schep het opgeklopte eiwit beetje bij beetje voorzichtig door de kaassaus. Zorg dat het geheel luchtig blijft.

Schep een laagje van het mengsel in de ovenschaal. Verdeel de aspergestukken er overheen, behalve de kopjes. Schep de rest van het mengsel in de ovenschaal. Verdeel de aspergekopjes mooi in een cirkel over het mengsel.

Bak de kaassoufflé in de oven gedurende ongeveer 30-35 minuten. Serveer met een frisse salade.

Share


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen