Mijn verhaal

MIJN VERHAAL

Ik ben Anna en ik ben ongeveer 4 jaar geleden gestopt met het eten van gluten en lactose.Hier wil ik je graag wat meer vertellen over mijn verhaal. Misschien dat jij je erin herkent, of misschien heb je iemand in je omgeving die hetzelfde heeft. Als je mij een mailtje wilt sturen kan dat naar anna@glutenvrijlactosevrij.nl. 

 

KLACHTEN

Toen ik nog gluten en lactose at, had regelmatig last van heftige buikpijn, een opgezette buik, was ik duizelig en vaak ontzettend moe. Omdat het echter al zo lang speelde, wist ik niet beter. Een paar jaar geleden werden mijn klachten steeds erger. Een vriendin zei dat ik gedurende de dag wel erg vaak klaagde over buikpijn. Ik had er nooit bij stilgestaan dat het niet normaal is om zo vaak buikpijn te hebben, totdat zij me er op wees dat het niet klopte. Vanaf dat moment ben ik gaan uitzoeken waar mijn klachten vandaan zouden kunnen komen. Lees meer over de symptomen die kunnen duiden op een gluten– of lactose-intolerantie. Het was ongeveer een jaar later dat ik het met een collega had over mijn buikpijn en mijn andere klachten. Zij adviseerde me om een tijdje te stoppen met het eten van gluten en lactose, en te kijken of dat wat uitmaakte. Vanaf toen ben ik anders gaan eten. Ik merkte eigenlijk dat ik vrij snel opknapte. De buikpijn werd minder, net als de opgezette buik. Ik merkte dat ik meer energie had en me stabieler begon te voelen.

TESTEN

Omdat ik toch ‘bewijs’ wilde van mijn gluten- en lactose-intolerantie, ben ik op een gegeven moment naar de huisarts gegaan om me te laten testen. Mijn huisarts was echter niet op de hoogte van de juiste manier van testen. Hij prikte mijn bloed om te zien of er antistoffen in te vinden waren. Omdat ik echter al ruim een jaar gluten- en lactosevrij at, zouden die stoffen waarschijnlijk toch niet in mijn bloed te vinden zijn. Ik werd dan ook naar huis gestuurd met het antwoord dat ik waarschijnlijk een prikkelbaar darm syndroom heb. Hierna ben ik tijdelijk weer ‘normaal’ gaan eten. Toen de klachten echter vrijwel direct terugkwamen, heb ik besloten toch maar naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en gluten en lactose te vermijden. Inmiddels weet ik meer over hoe je wel kunt testen of je gluten of lactose-intolerant bent. Daarom ben ik nu weer opnieuw het traject van testen in gegaan. Ik weet niet wat hier uit zal komen, maar ik weet wel dat ik baat heb bij glutenvrij en lactosevrij eten. Bovendien heb ik inmiddels veel kennis en ervaring opgedaan over gluten- en lactosevrije voeding. Deze kennis wil ik nu graag met jullie delen om het voor jullie makkelijker te maken om lekker en gezond te eten en te kunnen genieten van de gezelligheid die daarbij hoort! 

JOUW VERHAAL

Ik hoor graag ook jouw verhaal over hoe jij omgaat met je gluten- en/of lactose-intolerantie! Wil jij iets vertellen over hoe jij zelf omgaat met je gluten- en/of lactose-intolerantie, waar je allemaal tegenaan loopt of wil je iets anders delen? Schrijf dan iets op mijn facebook wallinstagram of stuur een mailtje met jouw verhaal naar anna@glutenvrijlactosevrij.nl. Jouw ervaring kan andere mensen misschien weer helpen en het is altijd fijn om te lezen dat je niet de enige bent!Als je een leuke foto of afbeelding hebt die je erbij wilt zetten, dan kan dit natuurlijk ook. Wil je anoniem op de site, geef dit dan even aan.

Mooi en gezondMooi en gezond
WonenWonen
KokenKoken

23 gedachten over “Mijn verhaal”

 • Bedankt voor het delen van je verhaal! En het maken van deze site. Na jarenlange klachten met buikpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen, spier en gewrichtspijnen, burn-out, stress, onlangs bij een Mesoloog geweest. Advies: geen gluten, geen zuivel, geen suiker en geen cacao…ik werd bijna boos, haha ik dacht hoe dan….maar ondanks alle pogingen en artsenbezoeker nu voor het eerst iets concreets gevonden waar ik mee aan de slag kan. De zoektocht is begonnen in ieder geval naar producten en recepten. Alle tips zijn welkom. Vooral hoe het allemaal een beetje betaalbaar is te houden en praktisch.

 • Ongeveer 4 jaar geleden de diagnose CU vastgesteld. na verschillende opvlammingen en jaren verder nu afgelopen weken weer een ontzettende opvlamming ditmaal met ernstige RA klachten erbij. MDL arts verteld dat ik levenslang medicatie moet gaan gebruiken. Op eigen verzoek-en kosten verschillende testen laten uitvoeren en heb de uitslag sinds een paar dagen. De uitslag wijst erop dat ik coeliaki met lactoseintolerantie en overgevoeligheid voor noten heb…. Net wat ik allemaal lekker vind. Met mijn handen in het haar ben ik aan het zoeken naar eten wat mijn buik wel kan verdragen. Zo kwam ik op jou pagina en er is hoop! Ik dank jou voor de heerlijke recepten.

 • Ivm de ziekte van hastimoto moet ik lactosevrij en gluten vrij eten.
  Ik ben blij dat jij hier meer van af weet het is moeilijk zoeken naar 2 soorten voeding die je beide niet mag hebben.

 • Dag Anna,

  Blij dat ik op jouw website terecht gekomen ben! Ikzelf ben 33 en heb al m’n hele leven last van buikkrampen, diarree,… Soms vlak na het eten, soms pas de ochtend erna. Ik heb hier ook ergens ‘mee leren leven’, in die zin van: het is nu zo… Echter lijken mijn klachten serieus te verergeren. Sinds oktober 2019 ben ik dagelijks misselijk, moet ik wekelijks 2 a 3 dagen overgeven (soms de hele dag door). Daarnaast ook nog eens pijnlijke onverklaarbare wondjes in mijn mond en op mijn tong. Ik heb echt het gevoel dat mijn lichaam mij iets duidelijk wil maken. Ik ben op het punt gekomen dat ik het misselijk zijn, de buikkrampen, het overgeven en de diarree echt beu ben! Dit kan toch niet normaal zijn denk ik dan. Echter bij de dokter heb ik het gevoel alsof er altijd zeer licht over gegaan wordt.. Ook op internet vind je terug dat sommigen beweren dat het geldklopperij of een modetrend is.
  Als ik meer informatie opzoek over gluten- en lactoseintollerantie, herken ik van beiden toch de symptomen en vallen er wel een aantal puzzelstukken op zijn plaats die me voordien nog niet waren opgevallen. Ik start vandaag ook een periode om te proberen zonder gluten en lactose, om te zien wat dat geeft. Het valt me daarbij op in hoeveel producten dit zit! Het is zelfs zo erg dat ik vanavond naar de winkel moet gaan, omdat ik hier buiten groenten en fruit niet veel deftig vind dat ik kan eten. Via jouw website heb ik gelukkig al wat recepten en tips gevonden die me op weg kunnen helpen! Heel erg bedankt daarvoor! Ik kreeg vandaag namelijk even het gevoel dat ik “niets” meer kon eten.

  Misschien nog een vraagje: weet jij hoe het zit met deftige testen? Soms lees ik iets over een bloedtest, bij anderen is het via een biopsie, nog anderen spreken over een blaastest… Heb jij hier soms meer informatie over?
  Eind januari moet ik een gastro- en colonoscopie laten uitvoeren, ik ga daar ook de vraag eens stellen. Ik vrees alleen een beetje dat ze niets meer gaan vinden als ik nu al gluten- en lactosevrij begin te eten.

  Sorry voor mijn lange relaas! Ik moest het gewoon even kwijt…

  Groetjes en nogmaals bedankt voor de informatie die je deelt!!
  Kelly

 • Hoi,

  Ik heb al jaren last van mijn buik en als ik terug kijk eigenlijk al vanaf kind af aan. Kort samengevat werd erop gegooid dat ik PDS prikkelbare darm syndroom heb en PMS veel klachten bij mijn menstruatie. Mesoloog geweest en bij een natuurkundige en helemaal doorgemeten blijk dus glutenintolerantie en lactose intolerantie te hebben en daarnaast nog wat extra producten waar ik niet tegen kan. Mijn stoelgang en vermoeidheid is verbeterd. Nu nog alle puntjes op de i zetten qua variatie in voeding zodat ik wel goed mijn voedingsstoffen binnen krijg. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en ik kan alleen maar aanraden om op de alternatieve toer te gaan en niet via huisarts en specialist in het ziekenhuis kunnen niet echt iets voor je betekenen. FODMAP dieet werkte voor mij ook niet helaas.

 • Beste Anna,

  Sinds ik mij kan herinneren heb ik al last van mijn, zoals we het maar noemden, prikkelbare darmen. Sinds ik drie jaar geleden een heftige evenwichtsstoornis heb gehad ben ik ontzettend snel moe en licht in mijn hoofd. Het lijkt wel om mijn lichaam, nu ik inmiddels 44 ben het steeds minder kan dragen. Een jaar geleden ben ik tijdelijk gestopt met brood en pasta en jeetje wat voelde ik me goed. Maar na een vakantie kwam ik weer in mijn oude eetpatroon terecht. Ben inmiddels op glutenintolerantie getest maar daar kwam niets uit. Toch weet ik uit ervaring dat ik me beter voel als ik gluten/tarwe en koemelk laat staan. Wat ik lastig vind is dat ik geen goede kok ben en daarnaast recepten te bedenken voor mijzelf maar welke deels te combineren zijn met die voor mijn kinderen. Ik ben blij dat ik jouw site gevonden heb. Ik moet echt de tijd gaan nemen om er in te duiken. Binnenkort ga ik naar een diëtiste, hopelijk wordt eea dan ook weer iets duidelijker.

 • Hoi Anna,
  Leuk dat je deze site hebt opgezet!
  Ik heb sinds jaren last van mijn darmen. Testen wezen niets uit en ik ben er proefondervindelijk achter gekomen dat ik intolerant ben voor lactose en gluten. Sinds kort horen daar ook peulvruchten bij. Ik heb de ziekte van Hashimoto en dat schijnt ook spijsverteringsproblemen te kunnen geven. Alhoewel de officiële lezing nog steeds is, dat voeding daar niets mee te maken heeft ben ik enorm opgeknapt met het gluten en lactose-vrije dieet. . Omdat er via testen niets werd aangetoond, heb ik jarenlang getobd met mijn darmen en ik bleef afvallen. Met een lengte van 170cm woog ik op een bepaald moment minder dan 50kg. Sinds ik dit dieet volg ben ik aangekomen en heb ik ook weer mijn energie terug. De combinatie gluten en lactose komt niet vaak voor. En met mijn nieuwe intolerantie voor peulvruchten weten de artsen al helemaal geen raad. In het begin was het erg zoeken naar wat ik wel kan eten en waar wat in zit. Inmiddels ben ik daar wel aan gewend. Leuk om recepten van je site te kunnen halen! Ik ga binnenkort de chocolademousse uitproberen! Al in geen jaren gegeten!
  groetjes,
  Jolanda

 • Jeetje het is of ik zelf het eerste stuk geschreven heb. Zo voel ik me ook al jaren ik ben nu sinds twee weken bezig gluten en lactose vrij te eten. En merk het zo als ik één ding met gluten binnen gehad heb wow. Ik niet aankonden week weer naar de diëtist en wil dan verder er mee naar ook dat het idd officiël wordt getest. Ik zie super recepten staan ga er dus snel mee aan de slag

 • Beste Paulien,
  Wat rot om te horen van je dochter. Ik hoop dat het lactose- en glutenvrije dieet werkt. Je verhaal doet me denken aan een docu van 2doc, waarin kinderen met buikklachten worden behandeld met hypnotherapie, “Hypnose op recept” genaamd. Ken je deze?
  Ik dacht wie weet is dit ook nog een ingang. Heel veel sterkte en succes, hoop dat jullie er bovenop kunnen komen.
  Groet Wouter

 • Hallo Anna, sinds enkele jaren heb ik ontzettend veel last van een opgeblazen buik en winderigheid. Ik heb al veel geprobeerd, zoals koolhydraatarm (viel er wel kilo’s van af maar die ballonbuik bleef), anti-darmparasietenkuur (net als jij heb ik ook ervaren dat een gewone arts minder kennis heeft van deze specifieke materie dan ik), allerlei pre- en probiotica, alternatieve tabletten/pillen/drankjes etc etc. Alleen m’n portemonnee werd dunner – mijn buik niet. Nu ben ik sinds 1 september gestopt met gluten en lactose en ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Ik ga ervan uit dat er nog flink wat tijd overheen gaat voordat het weer ‘rustig’ is in mijn buik, maar ben erg gemotiveerd.
  Ik ben blij dat bepaalde kaassoorten geen lactose (meer) hebben omdat ik vegetariër ben. Kan ik toch wat kaas eten. En we eten sowieso geen kant-en-klare pakjes/zakjes/maaltijden. Gelukkig wil mijn man afvallen dus zaken als snoep/koek/chips kopen we nu gewoon niet. Bij de Lidl zag ik lactosevrije melk. Ervaring mee? Ik ga het proberen. Amandelmelk heeft wel erg weinig smaak, vind ik. hartelijke groet, Bianca

 • Hoi,
  Ik heb drie jaar geleden last gekregen van Rosacea. Na lang zoeken bij een orthomoleculaire therapeut terecht gekomen die gespecialiseerd is in het endorfinesysteem. Een aantal voedingsmiddelen zetten mijn systeem op z’n kop, gluten en lactose zijn grote triggers gebleken. Nu al een half jaar van de Rosacea af, omdat ik mijn voeding heb aangepast, supplementen heb genomen om mijn systeem weer tot rust te brengen en emotioneel het een en ander het aangepakt. Ben heel erg blij dat ik de oorzaken heb kunnen wegnemen en verder mag zonder Rosacea…

 • Hoi Anna, middels het fodmap dieet ben ik erachter dat ik gevoelig ben voor tarwe, lactose en fructose- glucose . Na 35 jaar prikkelbare darm syndroom en veel buikpijn kan ik via jouw site lekkere recepten gaan maken zodat ik me eindelijk wat beter ga voelen. Bedankt alvast voor je site, heel bruikbaar!

  • Bedankt Anne door jou website lees ik nu het bericht van Karin. Mijn dochter nu bijna 6 jaar heeft altijd buikpijn, is snel moe, niet zindelijk te krijgen. Toen ze 3 was kreeg ik het berucht dat het echt geen tarwe/gluten was ondanks de beide waarde in haar bloed. Het was peuterdiaree, vanaf haar vijfde zou het over zijn. Met een diëtist gekeken waar ze op reageerde. Fructose en ze moest met vet eten. We moesten steeds meer producten schrappen omdat ze buikpijn kreeg soms direct na het eten. Nu is ze bijna 6 en werden klachten erger. Via de huisarts naar de diëtist met 6 weken eetlijsten mee waarop precies genoteerd stond waar en wanneer buikpijn, diarree, natte broeken en hevige boze buien voorkwamen. Het waren voornamelijk producten met lactose en fructose die dit leken te veroorzaken. Veel mensen zeiden dat fructose intolerantie toch niet kan het zit ook in fruit, lactose dat is een modetrend. Het doet pijn, want zij zien ons meisje niet zoals wij haar zien. Er hebben dus degelijk met mensen last van deze combi met als mijn dochter. Dit steunt mij om door te zetten met aanpassing op deze 3 voedselelementen

   Nu 2 weken lactose vrij, verminderd fructose en over op minder tarwe rijk voedsel. Nu al een verschil, we zijn nog zoekende omdat er soms nog buikpijn opspeelt. Hogelijk kunnen we deze ook ondervangen in de toekomst.

   Bedankt mvg Paulien

 • Beste Anna,
  Wat heb je een leuke site! Bedankt voor alle recepten!
  Ik heb door de recepten gekeken voor een Paas-/verjaardagslunch en taart. Een vriendin van mij eet glutenvrij en lactosevrij, en zelf probeer ik geen toegevoegde suikers te eten, of in ieder geval geen snelle. En een andere vriendin houdt meer van vegetarisch. En wat zie ik? Een grote keuze, zowel in de taartenhoek als in de vegetarische hoek! Leuk! het is zoveel leuker als je allemaal het zelfde kan eten.
  Groetjes,
  Bep

 • Hoi Anna,

  Sinds vorige week de bevestiging gekregen dat ik intoleranties heb voor gluten en koemelk.
  Fijn eindelijk de bevestiging te hebben, maar pfff wat is die omschakeling lastig zeg! Veel aan het lezen en soms zie je door de bomen het bos even niet meer.
  Fijn dat je recepten hebt staan. Ik ga er zeker wat uitproberen.

  Groeten Sharona

  • Beste Sharona,

   Jammer te horen dat je een intolerantie voor gluten en koemelk hebt. Gelukkig zijn er nog genoeg recepten die je wel kan eten, al zal het wel even wennen zijn. Kijk vooral rond op mijn site. Let wel op dat de recepten glutenvrij en lactosevrij zijn. Lactose intolerantie is niet hetzelfde als een koemelkallergie, dus let even goed op dat je geen recepten met kaas of lactosevrij melk maakt.

   Succes,
   Anna

 • Hallo Anna,
  Hartelijk dank voor je geweldige site en tips!
  Mijn schoonzus moet sinds kort gluten- en lactosevrij eten. Zelf geef ik binnenkort een high tea en kan van jouw site fantastische recepten halen!
  Zo kan zij ook meegenieten en hoeft ze niet alles te laten.
  Echt super!
  Groetjes, Brenda

 • Dag Anna,

  Met veel genoegen al het een en ander op jouw website gelezen. Ik word hier vrolijk van!
  Na een diagnose van reumatoide artritis ben ik me (nog) meer gaan verdiepen in voeding en de werking ervan.
  Binnenkort ga ik een voedsel-allergietest doen bij Pro Health en wil ik testen of ik mogelijk intolerant ben. Het zal mij niet verbazen als ik overgevoelig ben voor gluten en/of lactose.

  Mijn vraag: Ik ben sinds ongeveer een half jaar aan het bloggen voor een website, maar dit gaat helaas binnenkort stoppen ivm een bezuiniging. Over een maand ga ik ook bloggen voor Social Deal, wat ik erg leuk vind.

  Nu ik me meer verdiep en met regelmaat al glutenvrij eet en dingetjes uitprobeer, vroeg ik me af of u wellicht opzoek bent naar een blogger. Misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen. Ik heb mijn website ( overigens nog niet officieel online 🙂 ) erbij gezet, waar al wat blogs te vinden zijn!

  Ik voel me gewoon vrij om dit bericht te sturen. Een reactie terug zou ik al leuk vinden !

  Met vriendelijke groet,

  Luuk van Merwijk

  • Beste Luuk,

   Bedankt voor je berichtje! Ik sta altijd open voor mensen die het leuk vinden om een keer een blog of recept te schrijven. Laat maar weten of je dat leuk zou vinden.

   Fijne dag!
   Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen