‘bloem’taart met pastinaak en zoete aardappel

Share

Op pinterest zag ik foto’s van de meest prachtige hartige taarten in bloemvorm. Het leek me leuk om dit ook eens te proberen. Ik gebruikte voor de vulling zoete aardappel en pastinaak. Voor de bodem gebruikte ik mijn standaard recept voor hartige taartbodem.

Het vergt wel even wat oefening en tijd om de plakjes pastinaak en zoete aardappel zo mooi in cirkels te rangschikken. Begin aan de buitenkant en werk naar het midden toe.
Serveer met een heerlijke frisse, groene salade. Prachtig plaatje, toch?

Hartige Taart met Zoete Aardappel en Pastinaak

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

basisrecept voor hartige taartbodem:
110 gram maïsmeel
50 gram lactosevrije margarine
1 klein biologisch ei
1/2 eetlepel water
snufje zout

vulling:
3 pastinaken
3 zoete aardappels
4 eieren
150 ml lactosevrije slagroom
handje verse rozemarijn
peper, zout

Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast.

Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Rol het deeg uit op en met wat rijstmeel bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 1-2 mm. Bekleed de ovenschaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 10 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven.

Schil ondertussen de pastinaken en zoete aardappels. Schaaf in dunne plakken.

Vul de taartbodem met de plakjes pastinaak en zoete aardappel. Maak voor een mooie bloemvorm cirkels van rechtopstaande plakjes. Begin aan de buitenste rand en werk naar het midden toe. Wissel steeds een cirkel pastinaak af met een cirkel zoete aardappel.

Klop de eieren los en meng met de lactosevrije slagroom. Hak de verse rozemarijn en meng er doorheen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling.

Bestrijk de uitstekende plakjes pastinaak en zoete aardappel met een beetje olijfolie. Bak de taart nog 20-30 minuten totdat het eimengsel gestold is.

Serveer met een verse groene salade.

Share


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen