borstplaat en boterkoek
Voor de mensen die aankomend weekend Sinterklaas gaan vieren nog 2 recepten voor heerlijke zoetigheden!
Het recept voor pepernoten gaf ik jullie vorige week, deze week de recepten voor borstplaat en boterkoek. Borstplaat hoort voor mij echt bij Sinterklaas: ik kreeg vroeger ieder jaar een groot stuk! Boterkoek is natuurlijk altijd lekker, en dus ook tijdens Sinterklaas.
Mochten jullie de Sint nog willen helpen met leuke gluten- en lactosevrije kookboeken om kado te doen tijdens pakjesavond, bekijk dan even mijn aanraders op www.glutenvrijlactosevrij.nl/boeken.
Geniet van de gezelligheid!
Borstplaat
Ingrediënten
250 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
10 gram lactosevrije margarine
75 ml kokosroom
eventueel 1 theelepel oploskoffiepoeder of cacao, of een scheutje limonadesiroop
Zet de uitsteekvormpjes klaar op een met bakpapier beklede bakplaat, of bekleed de grote cakeblik met bakpapier.
Smelt de suiker met de vanillesuiker, de margarine en de kokosroom in een pan met dikke bodem op heel zacht vuur. Voor variatie kan je oploskoffiepoeder, cacao of limonadesiroop toevoegen.
Roer totdat de suiker helemaal gesmolten is. Draai het vuur uit en blijf roeren totdat het mengsel dikker wordt en het net hard begint te worden langs de rand.
Giet het mengsel voorzichtig in de vorm(pjes). Laat afkoelen zodat de borstplaat hard wordt en je het makkelijk uit de vorm kunt halen.
Boterkoek
Ingrediënten
4 biologische eieren
200 gram zachte lactosevrije margarine
meelmix
– 150 gram rijstemeel
– 75 gram maïszetmeel
– 1 theelepel bakpoeder
175 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
strooisel
– 50 gram lactosevrije margarine
– 50 gram witte of bruine basterdsuiker
– 1 theelepel kaneel
Voeg meelsoorten en bakpoeder bij elkaar in een kom. Mix goed, zodat de meelsoorten goed vermengd zijn.
Klop in een andere kom de margarine, suiker en vanillesuiker schuimig met een garde of mixer. Voeg de eieren toe en schep die er geleidelijk door. Roer de meelmix door het boter-eimengsel.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het beslag op de bakplaat. Strijk de bovenkant glad.
Verkruimel de margarine over het beslag. Meng suiker en kaneel voor het strooisel en strooi dit over het beslag.
Bak de ‘boter’koek ongeveer 20-25 minuten in de oven op 180 graden. De koek is gaar als je er met een satéprikker inprikt en deze er droog uit komt. Laat de koek afkoelen en snijd in stukken.