Oud & Nieuw: tijd voor oliebollen!
Verlang jij ook altijd zo naar oliebollen tijdens Oud & Nieuw? Helaas kan je bij de meeste oliebollenkramen geen gluten- en lactosevrije oliebollen krijgen. Wil je toch kunnen smikkelen van een heerlijke verse oliebol, dan kan je ze het beste zelf maken.
Ik heb twee recepten gevonden voor gluten- en lactosevrije oliebollen. In het ene recept wordt gebruik gemaakt van een meelmix van Schar. In het andere recept wordt zelf een meelmix gemaakt van verschillende meelsoorten.
Op internet vond ik ook nog een tip om vieze geurtjes tegen te gaan tijdens het oliebollen bakken: breng wat water aan de kook in een steelpannetje. Doe er een flinke scheut azijn in en laat het water zachtjes koken tijdens het oliebollen bakken.
Ik ga aankomend weekend een van de recepten uitproberen. Probeer jij ze ook uit, en laat me weten welke oliebollen je het lekkerst vindt!
Alvast een heel gelukkig en gezond 2017!!
oliebollen
Recept 1:
Voor ca 10 stuks
Ingrediënten
meelmix:
125 gram rijstemeel
125 gram boekweitmeel (glutenvrij)
snufje zout
12 gram verse gist (glutenvrij)
ca 2,25 dl water
1 theelepel suiker
100 gram rozijnen
1 appel
zonnebloemolie
poedersuiker
Wel de rozijnen in wat gekookt water en laat uitlekken. Schil de appel en snijd in kleine blokjes.
Meng de verse gist en de suiker met de helft van het lauwwarme water.
Voeg het rijstemeel, het boekweitmeel en het zout bij elkaar en meng goed. Maak in het midden een kuiltje.
Schenk het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in het kuiltje. Roer vanuit het midden al het meel door het gistmengsel zodat een glad beslag ontstaat. Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.
Roer de rozijnen en appelblokjes door het beslag. Dek de kom af met een vochtige doek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.
Verhit de olie in een pan tot circa 175° C. Let op: zet de pan op de achterste pit van het fornuis. Je hebt dan minder kans dat de pan met hete olie over je heen valt.
Houd een deksel bij de hand voor het geval de vlam in de pan slaat.
Schep met twee lepels een beetje beslag in de hete olie. Frituur de oliebollen in 6-8 minuten goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.
Recept 2
Voor ca 20 stuks
Ingrediënten
500 gram B-mix van Schar
1 biologisch ei
11 gram droge gist
1 eetlepel fiberhusk/ vlozaadpoeder
0,5 liter warme/lauwe lactosevrije melk
1/2 theelepel zout
0,25 liter spa rood
200 gr rozijnen
zonnebloemolie
Wel de rozijnen in wat gekookt water en laat uitlekken.
Verwarm de melk in een pannetje tot lauwwarm. Giet de helft van de melk in de mengkom.
Voeg de glutenvrije meelmix, de droge gist, de fiberhusk en het ei toe aan de melk en roer er doorheen.
Schenk de rest van de lauwwarme melk bij het mengsel en vermeng alles goed.
Voeg ook het zout en de Spa rood toe en vermeng alles nogmaals goed met elkaar. Roer de rozijnen door het beslag.
Dek de kom af met een vochtige doek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen. Het deeg rijst behoorlijk, dus zorg dat je een mengkom gebruikt die groot genoeg is!
Verhit de olie in een pan tot circa 180° C. Let op: zet de pan op de achterste pit van het fornuis. Je hebt dan minder kans dat de pan met hete olie over je heen valt.
Houd een deksel bij de hand voor het geval de vlam in de pan slaat.
Schep met twee lepels een beetje beslag in de hete olie. Frituur de oliebollen in 6-8 minuten goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.
In Baarn bij Hoeve Ravenstein worden vandaag en morgen nog verse oliebollen vers gebakken! Dus tot en met 31-12-2018