Koreaanse Bibimbap Bulgogi
Nog een heerlijk recept uit Korea! Dit gerecht heb ik er vaker gegeten. Bibimbap betekent letterlijk gemixte rijst en bulgogi is dungesneden gemarineerd rundvlees. Het gerecht is zeer smakelijk en wordt in Korea geserveerd in een gloeiend hete, traditionele zwarte ‘hotpot’. Als je dit gerecht thuis maakt kan je de rijst gewoon in een pan koken en het vlees en de groenten bakken in de wok.
Soms worden het vlees en alle groenten in groepjes op het bord opgediend. Dat ziet er prachtig uit, maar in Korea kreeg ik alles gewoon door elkaar gemixt.
Bibimbap eet je niet met stokjes, maar gewoon met een lepel.
드세요 (eet smakelijk)!
Bibimbap Bulgogi
Ingrediënten
bulgogi:
300 gram biefstuk of entrecote
1 eetlepel witte wijn
125 ml perensap
1 tl gemalen zwarte peper
2 eetlepels glutenvrije sojasaus
2 theelepels suiker
1 eetlepel sesamolie
2 teentjes knoflook
1 lente-ui
2 theelepels sesamzaad
bibimbap:
300 gram rijst
1 winterpeen
½ courgette
125 gram champignons
100 gram taugé
100 gram verse spinazie
2 eieren, losgeklopt
kruidenpasta:
1 groot blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 rode peper
2 theelepels rode paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel gedroogde korianderblaadjes
1 citroen, uitgeperst
zout, zwarte peper
Begin met de bulgogi. Snijd de biefstuk of entrecote in hele dunne plakjes. Leg het vlees in een kom en giet hierbij de wijn en het perensap. Voeg de zwarte peper toe. Roer het vlees om en laat gedurende 30 minuten marineren.
Hak de knoflook fijn en snijd de lente-ui in smalle ringen. Voeg de sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook, lente-ui en sesamzaad toe aan het vlees. Laat minstens 2 uur marineren in de koelkast.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Maak ondertussen de kruidenpasta. Snijd hiervoor de knoflook en de rode peper fijn. Meng de tomatenpuree, paprikapoeder, kerriepoeder, korianderpoeder, korianderblaadjes, knoflook, rode peper, zout en zwarte peper bij elkaar. Voeg het citroensap toe en roer tot een gladde pasta.
Snijd de wortel en courgette julienne (hele smalle staafjes). Snijd de champignons in kwarten.
Bak in een wok de gemarineerde biefstuk gedurende een paar minuten. Voeg de champignons, wortel en courgette toe en bak mee. Voeg ook de spinazie en de taugé toe. Als laatste roer je de losgeklopte eieren door het vlees en de hete groenten.
Verdeel de rijst over 4 diepe borden. Schep de bulgogi met groenten erop. Voeg naar smaak de kruidenpasta toe en roer alles door elkaar.