Vegetarische lasagne
Laatst heb ik voor het eerst gluten- en lactosevrije lasagne gemaakt!
Ik heb hiervoor de lasagnebladeren gebruikt van ‘Peaks’s Free From’. Het is goed bevallen, dus ik ga het zeker vaker maken. Ik heb nu een simpele tomatensaus gemaakt met groenten. Tomatensaus kan soms een beetje zuur zijn, maar door een scheutje balsamicoazijn toe te voegen wordt het iets zoeter.
Ook de bechamelsaus heb ik zelf gemaakt. Het is makkelijk om te maken met een beetje lactosevrije margarine, rijstemeel en lactosevrije melk. Je moet wel goed blijven roeren, anders ontstaan er klontjes.
Er zijn natuurlijk nog vele andere variaties van lasagne te bedenken.
Heb jij een leuk recept voor lasagne, stuur mij dan een berichtje: anna@glutenvrijlactosevrij.nl of ga naar www.facebook.com/glutenvrijlactosevrij
Vegetarische Lasagne
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 pakje glutenvrije lasagnebladeren
saus
1 blikje tomatenblokjes
1 pakje gezeefde tomaten
1 courgette
2 wortels
1 venkelknol
2 uien
2 teentjes knoflook
blaadjes van 1 takje verse tijm
scheutje balsamicoazijn
peper, zout
zonnebloemolie
bechamelsaus
50 gram lactosevrije margarine
50 gram rijstemeel
ca 0,5 liter lactosevrije melk
nootmuskaat
peper, zout
200 gram geraspte oude kaas
Hak de knoflook fijn en snipper de uien. Schil de wortels en snijd julienne. Was de venkelknol en de courgette en snijd deze ook julienne.
Verhit in een grote hapjespan een beetje zonnebloemolie. Fruit hierin de ui en de knoflook op laag vuur. Voeg de wortel, venkel en courgette toe en bak kort mee.
Voeg de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten toe. Breng op smaak met, peper, zout, verse tijm en een scheutje balsamicoazijn. Als je de tomatensaus nog wat te zuur vindt, kun je een klein beetje suiker toevoegen.
Breng de saus voorzichtig aan de kook en laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor in een steelpannetje de margarine. Voeg voorzichtig het rijstemeel toe aan de gesmolten margarine en draai met een houten lepel tot een deegbal. Voeg dan scheutje voor scheutje de lactosevrije melk toe. Blijf steeds goed roeren, anders krijg je klontjes.
Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Vet een ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Schep een dun laagje tomatensaus in de schaal en leg daarop een laagje lasagnebladeren. Schep daarop weer een laagje saus en dan weer een laagje lasagnebladeren. Ga zo door totdat de tomatensaus op is. Eindig met een laagje lasagnebladeren.
Verdeel over de laatste laag lasagnebladeren de bechamelsaus. Bestrooi met de geraspte oude kaas.
Bak de lasagne in de oven op 180 ºC gedurende ongeveer 35 minuten totdat de lasagnevellen zacht zijn en de kaas mooi goudbruin is gekleurd.
Wist dat parmezaan lactosevrij is maar oude kaas ook?
Beste Isabel, bedankt voor de tip!