Indonesische Nasi Goreng Speciaal met Kip
Een aantal jaar geleden heb ik een paar maanden op Bali, in Indonesië gewoond. Ik vond het eten er heerlijk en at het liefst zo lokaal en traditioneel mogelijk. Ik vond echter nasi goreng, oftewel gebakken rijst, maar een saai gerecht en bestelde het dus nagenoeg nooit. Het heeft best even geduurd voordat ik dit gerecht kon waarderen. Inmiddels is het een van mijn lievelingsgerechten en kan ik er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Toen ik vorig jaar weer terug was in Indonesië heb ik het ook regelmatig als ontbijt gegeten. Soms omdat het toeristische ontbijt uit brood bestond en ik dat dus niet kon eten. Soms omdat we zo afgelegen waren, dat er niets anders te krijgen was dan het traditionele Indonesische ontbijt, wat nu eenmaal nasi goreng is.
Ik weet natuurlijk niet zeker of de nasi goreng elke keer dat ik hem in Indonesië at wel gluten- en lactosevrij was. Af en toe kreeg ik wel klachten van het eten, maar dat is helaas het risico van op reis gaan met een voedselintolerantie.
Inmiddels weet ik hoe ik zelf gluten- en lactosevrije nasi goreng kan maken.
De scharrelkip geeft echt meer smaak aan het gerecht dan ‘plofkip’. Nog smaakvoller is scharrel of biologische kipdijfilet, in plaats van gewone kipfilet. Ik vind het gerecht het lekkerst met wat cassavekroepoek en een gebakken ei. Ik hoop dat jij er net zo van geniet als ik!
Nasi goreng speciaal met kip
Ingrediënten
boemboe:
– 6 teentjes knoflook
– 4 cm verse gember
– 3 sjalotten
– 1 of 2 rode pepers
– 1 theelepel trassi
300 gram rijst
200 gram scharrelkipfilet
1 rode paprika
1 prei
3 bosuitjes
1 glutenvrij bouillonblokje
4 biologische eieren
60 gram glutenvrije cassavekroepoek
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Laat afkoelen.
Maak de boemboe door de knoflook, gember, sjalotten en rode peper(s) met de trassi fijn te malen in de hakmolen of vijzel.
Snijd de kip in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Verwijder de buitenste laag van de prei en snijd in zeer dunne ringen. Was de prei goed. Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd fijn.
Verhit wat olie in de wok en fruit hierin de boemboe. Voeg de kip toe en bak totdat deze net gaar is. Doe er de paprika en de prei bij en bak kort mee.
Verkruimel het bouillonblokje boven de pan voor een lekkere kruidige smaak
Schep beetje bij beetje de afgekoelde rijst erbij en roer goed om. Meng als laatste de bosui er doorheen.
Bak de eieren met hele dooier. Keer de eieren voorzichtig om en laat nog 1 minuut doorgaren. Schep de nasi goreng op de borden en garneer met cassavekroepoek. Leg het gebakken ei er naast.
Heb jij ook nasi goreng gemaakt? Maak een foto van jouw versie en post deze op instagram of facebook: #glutenvrijlactosevrij
IK maak dit gerecht voor een vriendin, lijkt mij erg lekker. Toch heb ik een vraag, waarvoor gebruik je het bouillonblokje?
Hi Netty,
Leuk dat je de nasi goreng gaat maken!
Het bouillonblokje mag je verkruimelen boven de nasi zodra je de rijst erbij hebt gedaan. En dan goed er doorheen roeren.
Je kan trouwens ook gewoon zout gebruiken.
Ik ga het even aanpassen in het recept, zodat het klopt. Bedankt voor je opmerkzaamheid!
Eet smakelijk en fijne avond alvast!
Groetjes Anna
Hallo, ik ben op het moment op Bali en vind het (ondanks) mijn dieet vertaling nog best lastig om lekkere Indonesische gerechten te vinden die ik kan eten met mijn coeliakie. Met name ‘s avonds maar ook als ontbijt. Ik merk dat ze veel weglaten op het moment dat ze mijn dieetvetaling zien en dan wordt het eten eigenlijk smakeloos. Heb je tips voor glutenvrije Indonesische gerechten? Ben me ervan bewust dat ik het dan alsnog moet meegeven aan de keuken, maar dit is makkelijker zoeken. 🙂 alvast bedankt! Groeten Brenda
Hoi Brenda!
Wat heerlijk dat je op Bali zit! Het is inderdaad altijd lastig om glutenvrij te eten in het buitenland. Gelukkig is er in Indonesie veel rijst en gebruiken ze ook vaak andere meelsoorten dan alleen tarwemeel. Zelf heb ik ook een aantal maanden op Bali gewoond. Als ontbijt at ik meestal vers fruit en een gekookt eitje. Nasi Goreng at ik ook vaak, maar er is kans dat daar sojasaus in zit en dit is meestal niet glutenvrij. Zoals overal zijn de sausjes altijd het meest risicovol en dat zijn juist ook de smaakmakers. En in Azie wordt nu eenmaal veel sojasaus gebruikt in alle gerechten. Ketjap heeft trouwens meer kans dat het glutenvrij is, dus je kunt vragen of ze sojasaus of ketjap hebben gebruikt en of je de ingredientenlijst op het flesje mag bekijken. Je kan ook kijken of je zelf glutenvrije ketjap kan vinden in de supermarkt en dat je dat over het eten doet om het meer smaak te geven.
In het Indonesisch is tarwemeel ‘tepung terigu’. Rijstemeel is ‘tepung beras’ en tapiocameel is ‘tepung tapioca’.
In Ubud en Denpasar zit wel de ‘Bali Buddha’. Dit is een eettentje dat meer gericht is op westerlingen, en hier hebben ze ook heel veel glutenvrije producten. Er zit ook een winkeltje bij. Ik at daar regelmatig, je kan er ook eten bestellen en laten bezorgen.
Ik kan je verder niet zomaar zeggen welke Indonesische gerechten altijd glutenvrij zijn, omdat alles toch overal anders wordt gemaakt.
Ik hoop dat je er een beetje uitkomt. Veel succes en geniet van je tijd op Bali!
Groetjes Anna
Wat een heerlijke blog is dit!!
mijn zoontje heeft zelf een koemelkallergie en nu komt er met kerst iemand eten met een glutenallergie. Om risico op gluten te vermijden wil ik het hele menu glutenvrij maken en er staat hier een hoop lekkers tussen. Maar rijst, is dat altijd glutenvrij of moet ik daarvoor een speciale glutenvrije rijst kopen?
Hoi Ellen!
Dank je wel voor je bericht! Wat fijn dat je iets aan mijn blog hebt, daar doe ik het voor.
Rijst is altijd glutenvrij, dus dat kun je gerust klaarmaken met de kerst. Ik ben erg benieuwd wat je allemaal op tafel gaat zetten!
Groetjes, Anna