Ovenschotel met Aardappelpuree en Tonijn
Het is alweer echt winter, dus tijd voor goede, vullende, verwarmende maaltijden. Ik maakte deze ovenschotel met aardappelpuree, spinazie en tonijn, geïnspireerd op een recept dat ik vond op internet.
Het is het lekkerst om de aardappelpuree zelf te maken. Gebruik hiervoor kruimige aardappelen, een scheutje lactosevrije melk en een klontje lactosevrije margarine. Wees voorzichtig met het toevoegen van zout, omdat de ansjovis en de oude kaas het geheel ook al een zoute smaak geeft.
Ik maakte dit gerecht in een grote ovenschaal, maar je kan ook voor iedereen een apart klein ovenschaaltje gebruiken. Dat staat natuurlijk extra feestelijk!
Ovenschotel met Aardappelpuree en Tonijn
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
800 gram kruimige aardappelen
scheutje lactosevrije melk
klontje lactosevrije margarine
160 gram tonijn uit blik in olijfolie
1 blikje ansjovisfilets
600 gram verse spinazie
4 eieren
100 gram oude kaas (geraspt)
1 rode peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappelen en schil ze. Snijd ze in stukken en kook ze in een pan met water gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper.
Voeg een scheutje lactosevrije melk en een klontje margarine toe om de puree smeuïg te maken. Voeg geen zout toe, want de ansjovis en de kaas geven het geheel een zoute smaak.
Halveer de rode peper en verwijder eventueel, als je niet van pittig houdt, de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de peper in stukjes. Snijd de spinazie grof.
Laat de tonijn uitlekken en vang de olie op. Verhit 2 eetlepels van de opgevangen olie in een wok en bak hierin de peper gedurende 1 minuut.
Voeg de spinazie toe in delen en bak deze totdat het slinkt. Schep de gebakken spinazie in een zeef en druk het vocht eruit.
Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel de gebakken spinazie erover. Snijd de ansjovis in kleine stukjes; gebruik de ansjovis naar smaak. Verdeel de stukjes ansjovis en de tonijn over de spinazie.
Kluts de eieren en giet het eimengsel over het geheel. Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak het geheel in de oven gedurende ongeveer 15-20 minuten tot het eimengsel gestold is en de kaas goudbruin kleurt.
Eet smakelijk!
In oude kaas zit ook lactose. Slechte informatie vooral voor beginners en voor mensen als ik die mensen gastvrij willen ontvangen en met dit recept iemand heel ziek kan maken . FOEI!!!!!
Volgens het voedingscentrum zijn Nederlandse harde kazen door het rijpingsproces lactosevrij. Dit geldt voor kazen die belegen zijn of ouder. Buitenlandse harde, belegen kazen zijn in principe ook lactosevrij. Denk bijvoorbeeld aan Parmezaan, Gruyère, Emmentaler of Pecorino.
Zachte kazen zijn niet lactosevrij. Let ook hierbij altijd weer op de signalen van je lichaam.