Oosterse Loempiaatjes van rijstpapier
Een tijdje geleden heb ik rijstpapier ontdekt. Dit is te koop bij de Aziatische supermarkt of toko, maar is ook steeds vaker te vinden in de gewone supermarkt. Het is gemaakt van 100% rijstemeel en is dus van nature glutenvrij.
Het rijstpapier laat je even wellen in heet water zodat het zacht wordt en je er loempia’s mee kunt rollen. Als er toch een scheurtje in het papier komt, dan kan je er eventueel nog een extra rijstevelletje omheen doen.
Het vouwen van de loempia’s vergt wat oefening, maar als je het kunstje eenmaal door hebt gaat het steeds makkelijker!
Dit is een heerlijk lunch-, voor- of bijgerecht. Je kan het ook goed maken als glutenvrij snackje voor een feestje!
Loempiaatjes van rijstpapier
Lunch- of voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
16-20 vellen rijstpapier
300 gram rundergehakt
1 paprika
1 prei
1 winterwortel
2 eetlepels glutenvrije sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel water
2 cm verse gemberwortel
1 teentje knoflook
1 rode chilipeper
verse koriander
zonnebloemolie
Schil de wortel en snijd in hele kleine blokjes. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ook in kleine blokjes. Snijd de prei in hele dunne ringen, was en laat uitlekken.
Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok. Bak het gehakt rul. Voeg de fijngesneden groenten toe en bak het geheel totdat het gehakt goed gaar is. De groenten mogen beetgaar zijn.
Neem een grote kom met warm water (ongeveer 50-60 graden). Dit mag heet water uit de kraan zijn, of gekookt water dat iets is afgekoeld. Wel hierin voorzichtig een vel rijstpapier totdat het zacht wordt. Dit duurt ongeveer 30-60 seconden.
Leg het zachte rijstpapier op het werkblad. Schep 2 eetlepels van het gehakt-groentemengsel in het midden op het rijstpapier. Vouw een kant van het papier over de vulling heen. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol de loempia verder dicht.
Vul op deze manier alle vellen rijstpapier totdat het gehaktmengsel op is.
Halveer de chilipeper over de lengte en verwijder eventueel de zaadjes en zaadlijsten. Als je van extra pittig houdt kun je deze laten zitten. Snijd de peper in smalle ringen. Hak de gember, de knoflook en de verse koriander fijn.
Maak de dressing door de sojasaus, rijstazijn, water, knoflook, gember, chilipeper en koriander met elkaar te vermengen.
Serveer de loempia’s met de dressing.
Bij het vouwen eerst de vellen met ei insmeren anders gaan ze makkelijk los tijdens het bakken
Beste Monique,
Bedankt voor de tip!
Ziet er lekker uit. Misschien een domme vraag, maar eet je de loempia’s direct na het maken,? Of bak je ze eerst nog of frituur je ze???