Tarte citron
Een van de favoriete taartjes van mijn moeder is ‘tarte citron’. Als we in Frankrijk zijn, koopt ze zeker een paar keer zo’n heerlijk taartje bij de lokale ‘pâtisserie’.
De taartjes zien er altijd verrukkelijk uit, maar helaas kan ik ze zelf nooit in Frankrijk eten. Dan dus maar eens zelf maken!
Op internet vond ik een recept voor de taartbodempjes en lemon curd. Dit heb ik beide een beetje aangepast zodat het gluten- en lactosevrij is. Ik rolde het taartdeeg heel dun met de deegroller, waardoor het heerlijk knapperig werd in de oven. De citroenvulling of lemon curd vergt een beetje geduld, maar je kan extra veel maken en dan een deel bewaren in de koelkast. Het blijft ongeveer 2 weken goed.
Eet de taartjes gewoon voor de lekker, of serveer tijdens een dinertje als dessert, met een heerlijk glaasje limoncello!
Tarte citron
Voor 8 taartjes
Ingrediënten
taartbodems
75 gram rijstmeel
40 gram amandelmeel
40 gram poedersuiker
snufje zout
60 gram zachte margarine (lactosevrij)
1 eetlepel losgeklopt biologisch ei
citroenvulling
geraspte schil en sap van 2 biologische citroenen (houd rasp en sap apart)
125 gram margarine (lactosevrij)
200 gram suiker
2 grote biologische eieren
Begin met het taartdeeg. Vermeng hiervoor het rijstmeel, amandelmeel, poedersuiker en snufje zout in een beslagkom. Snijd de zachte margarine in blokjes en kneed door het meelmengsel.
Voeg een eetlepel van het losgeklopte ei toe en kneed het geheel tot een mooie deegbal. Als het deeg te vochtig is, voeg dan een beetje rijstmeel toe.
Laat de deegbal afgedekt ongeveer een half uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een dunne plak op een met rijstbloem bestoven werkblad.
Snijd 8 vormpjes uit het deeg die iets groter zijn dan de muffinvormpjes. Vet de muffinvormpjes in en bekleed met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodempjes.
Bak de taartbodempjes blind af in ongeveer 8 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Maak dan de citroenvulling. Hiervoor verwarm je een laagje water in een pan op matig vuur. Zet op de pan een vuurvaste kom met daarin de margarine, de suiker en het citroenrasp.
Smelt op deze manier de margarine samen met de suiker en het citroenrasp ‘au-bain-marie’.
Roer het citroensap door de gesmolten margarine. Haal de kom van de pan en laat afkoelen.
Klop in een andere kom de eieren los. Giet het afgekoelde citroenmengsel scheutje voor scheutje bij de eieren en meng goed door.
Giet alles weer in de vuurvaste kom, zet de kom op de pan met water en verwarm het mengsel ‘au-bain-marie’ tot het dikker wordt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf ondertussen steeds goed roeren.
Laat de citroenvulling afkoelen wanneer het mengsel de gewenste dikte heeft bereikt. Zet de vulling ongeveer 30 minuten in de koelkast zodat het nog verder kan opstijven.
Vul de deegbodempjes met de citroenvulling. Bak de taartjes nog ongeveer 5 minuten in de oven op 180 graden. Laat volledig afkoelen voordat je de citroentaartjes serveert.
Veel herkenning in je verhaal! Heb zelf ook jarenlang getobd, zonder te weten wat het was. Het etiket ‘prikkelbare darmsyndroom’ werd snel geplakt.
Maar na het lezen van enkele artikelen over de relatie tussen voeding en (wat mijn hoofdklacht was) migraine, ben ik glutenvrij en lactosevrij gaan eten.
Voel me nu veel beter en heb veel meer energie!
Ziet er lekker uit!
Weet je dat er in Frankrijk heel veel glutenvrije bakkers zijn? Misschien kan je de volgende keer wel een tarte citron daar eten. 😉
https://ikbenglutenvrij.nl/uitsluitend-glutenvrij/
Beste Mirjam,
Bedankt voor de tip, daar ga ik aankomende zomer zeker naar opzoek 🙂
Fijne dag!
Anna