Appeltaart voor mijn verjaardag!

Share

Ik ben jarig! Daarom Appeltaart met Goudrenetten uit de Boomgaard. Deze appeltaart is niet door mijzelf gebakken, maar door mijn vader. Hij bakt tegenwoordig bijna altijd speciaal voor mij een gluten- en lactosevrije appeltaart  als ik op bezoek kom.

Mijn ouders wonen in een gebied waar veel boomgaarden zijn en fruitbomen groeien, dus ze hebben meestal wel een voorraad goudrenetten in de schuur liggen. Voor het gemak gebruikt mijn vader voor zijn appeltaarten vaak een kant-en-klare meelmix, maar de laatste keer heeft hij zelf het deeg gemaakt. In plaats van boter of margarine heeft hij zonnebloemolie gebruikt. Het deeg werd hierdoor lekker krokant! Voor de noten heeft hij walnoten gebruikt, die mijn ouders afgelopen vakantie in Frankrijk hebben geraapt. Je kunt natuurlijk in plaats van walnoten ook andere noten, een notenmix of studentenhaver gebruiken.

Maak de appeltaart compleet en serveer met sojaslagroom!

Appeltaart met Goudrenetten uit de Boomgaard

Voor ca 12 stukken

Foto Appeltaart

Ingrediënten

2 biologische eieren
120 gram zonnebloemolie
meelmix
– 150 gram maïsmeel
– 100 gram rijstemeel
– 75 gram tapiocameel
– 1 theelepel agar agar
– 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
150 gram witte basterdsuiker
snufje zout
geraspte schil van 1 sinaasappel
vulling
– 600 gram goudrenetten
– 60 gram suiker
– 1 eetlepel kaneel
– 150 gram gemengde ongezouten noten

 

Vermeng eerst de meelsoorten, agar agar en het bakpoeder goed met elkaar. Voeg dan de suiker, eieren, zonnebloemolie, sinaasappelschil en zout toe en kneed tot een soepele deegbal. Als het deeg te plakkerig is, doe er dan nog wat rijstemeel bij.

Bekleed de springvorm met bakpapier en druk 2/3 van het deeg gelijkmatig op de bodem en langs de zijwand van de vorm uit.

Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes. Meng de suiker, kaneel en noten door de appelen. Verdeel het appelmengsel over de taartbodem.

Rol het achtergehouden deeg uit en snijd in smalle repen. Verdeel de repen zo over de taart dat er een netwerk ontstaat.

Bak de taart in ongeveer 50 minuten goudbruin in de oven op 170 graden.

 

Share

5 Reacties

  1. Paalman

    Is het 120 gram of ml zonnebloemolie?

    Reageren
    1. Anna (Auteur bericht)

      Beste Jessica,
      120 gram zonnebloemolie is niet helemaal gelijk aan 120ml, maar wel ongeveer. Ik doe de olie er altijd bij wanneer het deeg op de weegschaal staat, vandaar dat ik het in grammen heb aangegeven.

      Is het gelukt met het maken van de taart?
      Fijne dag!
      Anna

      Reageren
  2. Rosita

    Ik ga dit recept zeker proberen!!
    Kun je ook andere mailsoorten gebruiken in dit recept, zoals amandelmeel en boekweitmeel (dit heb ik nml altijd in huis)?
    Wat zou ik kunnen gebruiken als ik geen agar agar in huis heb?

    Reageren
  3. Geertje - Stay At Home Mama

    Thanks voor dit recept! Ga hem vandeweek proberen…

    Reageren
    1. Anna (Auteur bericht)

      Leuk! Ik ben benieuwd hoe de taart gesmaakt heeft!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>