Hartige taart met boerenkool, spekjes en mosterd
In de supermarkten is nu weer overal boerenkool verkrijgbaar! Boerenkool bevat veel vitamines en mineralen en is erg gezond. We kennen natuurlijk allemaal wel de stamppot boerenkool met rookworst, maar ik wilde eens een ander boerenkoolgerecht maken Deze hartige taart heeft een bodem van aardappelen en een vulling van boerenkool, spekjes en mosterd.
De bodem is heel makkelijk om te maken. Het bestaat eigenlijk alleen uit hele dunne schijfjes aardappel, die je het makkelijkst met de kaasschaaf schaaft. Het zetmeel in de aardappel komt vrij bij het snijden/schaven, en daardoor plakken de schijfjes goed aan elkaar en krijg je een mooie bodem. Het ei uit het kaas-eimengsel zorgt er ook voor dat de bodem een geheel wordt.
Hartige taart met boerenkool, spekjes en mosterd
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
hartige taartbodem:
ca 4 middelgrote aardappelen
zout
vulling:
300 gram gesneden boerenkool
200 gram biologische spekreepjes
1 ui
1 eetlepel grove mosterd
blaadjes van 3 takjes verse tijm
4 eieren
150 gram geraspte oude kaas
peper, zout
Begin met de taartbodem. Schil hiervoor de aardappels en verwijder de pitten en groene plekjes. Schaaf met een kaasschaaf hele dunne plakjes van de aardappelen.
Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal gelijkmatig met de plakjes aardappel. Bestrooi met wat zout. Bak de aardappelbodem ca 10 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven.
Snipper ondertussen de ui. Bak in de koekenpan de spekjes krokant. Voeg na 1 minuut, zodra er wat vet is vrijgekomen, de ui toe. Voeg de boerenkool toe en bak mee totdat de kool wat is geslonken. Breng op smaak met mosterd en de verse tijm.
Vul de aardappelbodem met het boerenkoolmengsel.
Klop de eieren los en meng met de geraspte oude kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling en bak de taart nog 20 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.
Ziet er heerlijk uit! Wil het vanavond gaan maken. Denk je dat het ook zonder kaas kan? En de zijkant van de bakvorm hoeft niet bedekt te worden met aardappelschijfjes? Zie op de foto wel een korstje aan de buitenkant.
Beste Larissa,
Ik heb de zijkant wel bekleed met schijfjes aardappel inderdaad. Ik weet niet zo goed of het lekker is zonder kaas, maar je kan het altijd proberen. Ben benieuwd!
Fijne dag!
Anna
Het is ook heerlijk zonder kaas! En had de zijkant niet bedekt met aardappelschijfjes maar hij was alsnog goed gelukt. Heb hem net voor de tweede keer gemaakt en staat in de oven!
Sinds wanneer is kaas lactosevrij?
Op de site van het voedingscentrum staat: “In harde kaas, zoals Goudse kaas, zit geen lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken.”
(https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose.aspx)