Hartige taart met tomaten en basilicum
Deze week een recept voor een supersimpele hartige taart. Ik heb al vaker recepten voor hartige taarten gepost, met allerlei verschillende soorten vulling. Nu heb ik de taart gemaakt met tomaten, zongedroogde tomaten en basilicum. Hierdoor is het een heerlijke lichte taart geworden, met pure, simpele smaken. De zongedroogde tomaten geven net een beetje een bite aan de taart.
Hartige taart met tomaten en basilicum
Ingrediënten
basisrecept voor hartige taartbodem:
– 110 gram maïsmeel
– 50 gram lactosevrije margarine
– 1 klein biologisch ei
– 1/2 eetlepel water
– snufje zout
vulling:
– 8-10 tomaten
– 10-15 blaadjes versje basilicum
– 5-10 zongedroogde tomaatjes
– 3 eieren
– 150 gram geraspte oude kaas
– peper, zout
Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast.
Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 15-20 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven.
Snijd ondertussen de tomaten in partjes. Verwijder het vruchtvlees met de zaadjes, want dit maakt de vulling te vochtig. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
Vul de taartbodem met de tomaten, de zongedroogde tomaatjes en de basilicum.
Klop de eieren los en meng met 2/3 deel van de geraspte oude kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling. Strooi de rest van de kaas er overheen. Bak de taart nog 20-30 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt. Zet eventueel de laatste paar minuten de grill aan.
Ik zie dat je maismeel gebruikt. Zelf vind ik speltmeel heel fijn. Ik vroeg me af of je weet of je daarmee ook een fijne bodem krijgt.
Deze hartige taart wil ik graag maken, maar kan ik hem ook een dag van te voren al maken en kan hij ook koud gegeten worden of is het beter om hem toch even op te warmen?
ik snap het niet. Er staat lactosevrij boven en toch zit er kaas in. Hoe kan dat want van kaas heb ik net als koemelk last.
Beste Inge,
Er is een verschil tussen een lactose intolerantie en een koemelk allergie. Ik heb zelf geen koemelk allergie, maar ben intolerant voor lactose. Op mijn pagina over lactose staat er uitgelegd hoe dit zit: https://glutenvrijlactosevrij.nl/lactose/.
Fijne dag!
Anna