Basisrecept Hartige Taartbodem

Share

Vroeger maakte ik heel vaak quiches en hartige taarten. Ik gebruikte altijd gewoon bladerdeeg, maar dat is niet gluten- en lactosevrij. Er is wel glutenvrij bladerdeeg verkrijgbaar, maar dat is heel duur. Bovendien bevat het vaak roomboter en is het dus niet lactosevrij.

Bladerdeeg zelf maken is lastig. Ik wil dat in de toekomst nog wel een keer gaan proberen. Voor nu heb ik een ander recept voor een hartige taartbodem. Het is een deeg op basis van rijstemeel en lactosevrije margarine. Het is niet moeilijk om te maken, het kost alleen wel wat tijd om het mooi dun in de taartvorm te krijgen. De bodem wordt wel een beetje bros als deze is afgebakken, dus schep de taart altijd voorzichtig uit de vorm.

De taartbodem kun je het beste voorbakken in de oven. Doe daarna pas de vulling er in. Zo wordt de bodem niet papperig. Met bladerdeeg is het vaak nodig om de bodem blind te bakken. Blind bakken betekent dat je bakpapier met rijstkorrels, of gedroogde erwten op het bladerdeeg legt. Het bladerdeeg kan dan niet teveel omhoog rijzen. Dit glutenvrije deeg rijst echter niet, dus je kunt het zonder bakpapier met rijstkorrels of erwten bakken.

Dit recept vormt de perfecte basis voor het maken van de heerlijkste hartige taarten!

Basisrecept Hartige Taartbodem

Basis voor hartige taart voor 4 personen
Basisrecept hartige taartbodem

Ingrediënten

110 gram rijstemeel
50 gram lactosevrije margarine
1 klein biologisch ei
1/2 eetlepel water
snufje zout
Basisrecept hartige taartbodem 2

Zeef de rijstebloem en kneed de boter erdoorheen. Voeg het ei toe en kneed tot een glad deeg. Doe er eventueel het water bij, als het deeg nog te korrelig is. Meng het zout door het deeg.

Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast zodat het makkelijker te verwerken wordt.

Bekleed een ingevette ovenschaal zo dun mogelijk met het taartdeeg.

Bak de taartbodem 20 minuten in de oven op 170 graden. Hierna kan de taartbodem gevuld worden en verder worden afgebakken in de oven.

Hoe maak jij jouw hartige taart? Post een foto van jouw gerecht op instagram: #glutenvrijlactosevrij (mijn instagram is anna_glutenvrij_lactosevrij)

Heb je de smaak te pakken? Hieronder staan een paar links naar leuke en lekkere recepten voor hartige taarten:
Hartige taart met broccoli en spekjes
Hartige taart met zalm en courgette
Hartige taart met tomaten en basilicum

Share


7 thoughts on “Basisrecept Hartige Taartbodem”

  • Beste Judith,

   Bedankt voor je vraag. Door het ei wordt het geheel samengehouden. Ik zou zo 1,2,3 dan ook niet zo goed weten hoe het ei het beste vervangen kan worden. Je zou kunnen proberen om iets meer lactosevrije margarine te gebruiken.

   Ik hoop dat het zo lukt!
   Fijne dag!

   Anna

  • Beste Bibi,

   Ik denk dat dit wel zou kunnen, maar zelf heb ik geen ervaring met haver- of boekweitmeel. Als ze beide geen uitgesproken smaak hebben lijkt het me dat het geen probleem hoeft te zijn.

   Fijne dag!
   Anna

  • Beste Lotte,

   Ik bedoel daarmee volledig plantaardige margarine. Zelf heb ik geen last van een soja-allergie en ben daar ook niet zo goed in thuis. Ik weet niet of er plantaardige margarine is zonder soja, dat zou je even zelf moeten checken op het etiket. Je zou ook waarschijnlijk de margarine kunnen vervangen door zonnebloemolie.

   Ik hoop je een beetje geholpen te hebben,
   Fijne dag!
   Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen


Meld je nu aan voor de nieuwsbrief
Anna's top 7 - Zoetigheden voorkant en ontvang direct een e-boekje met mijn 7 favoriete zoete recepten!  
Ik gebruik uw gegevens om eens per week een mail te sturen met een recept, tips of ervaringen. Uw gegevens zullen niet doorgegeven of doorverkocht worden aan derden en u kunt uzelf gemakkelijk uitschrijven door de unsubscibe knop onderaan de mail te gebruiken.