Een bijzonder Stamppotje!

Share

Het is winter, dus tijd voor stamppot! Ik eet vaak stamppot boerenkool, stamppot andijvie en af en toe zuurkoolstamppot, maar soms heb ik zin in iets anders. Ik maakte voor deze stamppot een puree van aardappel en broccoli en voegde daar gebakken paddenstoelen aan toe. Ik gebruik meestal een mix van (kastanje)champignons en een paddenstoelenmelange, maar je kan ook zelf een paddenstoelenmelange maken door verschillende paddenstoelen bij elkaar te voegen. De gegrilde bacon geeft een lekkere zoute bite aan het gerecht. Ik grilde de plakjes bacon in de oven, maar je kan ze ook gewoon uitbakken in een koekenpan.

Stamppotje van Aardappel en Broccoli met Paddenstoelen en Bacon

Hoofdgerecht voor 4 personen
Stamppotje van Aardappel en Broccoli met Paddenstoelen en Bacon

Ingrediënten

800 gram kruimige aardappelen
scheutje lactosevrije melk
klontje lactosevrije margarine
400 gram broccoli
250 gram (kastanje)champignons
150 gram gemengde paddenstoelen
150 gram bacon in plakjes
1 teentje knoflook
verse tijm
nootmuskaat
peper, zout

koken

bacon

bakken

paddenstoelen

Was de aardappelen en schil ze. Snijd ze in stukken. Was de broccoli en snijd in stukken. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de aardappelen. Voeg na ongeveer 10 minuten de broccoli toe en kook het geheel nog eens 10 minuten totdat de aardappelen en broccoli gaar zijn.

Giet de aardappelen en de broccoli af en stamp ze fijn met een stamper. Voeg een scheutje lactosevrije melk en een klontje margarine toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Gril de plakjes bacon in de oven. Leg hiervoor de plakjes een beetje opgerold op een vel bakpapier op een bakplaat. Plaats de bakplaat boven in de oven. Zet de oven op de hoogste grilstand en gril de bacon in 5-8 minuten knapperig. Leg de gegrilde baconplakjes op een bord.

Snijd ondertussen de (kastanje)champignons in kwarten en scheur de overige paddenstoelen. Hak de knoflook fijn.

Bak in een koekenpan in wat zonnebloemolie eerst de (kastanje)champignons. Voeg na een paar minuten de overige paddenstoelen, de knoflook en de verse tijm toe. Bak het geheel nog enkele minuten totdat alle paddenstoelen nét beetgaar zijn.

Schep voorzichtig de gebakken paddenstoelen door de aardappel-broccoli puree. Houd een paar paddenstoelen apart voor de garnering.

Maak de borden op door de stamppot op de borden te scheppen. Garneer met de gegrilde bacon en de apart gehouden paddenstoelen. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en nootmuskaat.

Share


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen