Hartige taart met Tomaat en Groene Asperge
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik gek ben op hartige taarten. Ik probeer steeds weer iets nieuws uit, soms met vlees en vaak ook vegetarisch. Dit keer een hartige taart met tomaten en groene asperges. Ik had zin in frisse, lichte groenten met een lekkere smaak, vandaar dat ik voor tomaat en groene asperges heb gekozen.
Groene asperges zijn ook lekker makkelijk, want je hoeft ze niet te schillen. De kopjes van de asperges zijn erg zacht, dus deze hoef je minder lang te bakken dan de rest van de steel. Om ervoor te zorgen dat de taart niet te vochtig wordt, is het belangrijk om van de tomaten het vruchtvlees met de zaadjes te verwijderen.
Je kan deze taart extra mooi maken door de aspergekopjes in cirkelvorm op de vulling te leggen, zoals op de foto.
Eet smakelijk!
Hartige Taart met Tomaat en Groene Asperges
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
basisrecept voor hartige taartbodem:
110 gram maïsmeel
50 gram lactosevrije margarine
1 klein biologisch ei
1/2 eetlepel water
snufje zout
vulling:
ca 8 tomaten
350 gram groene asperges
2-4 theelepels verse tijm
3 eieren
150 gram geraspte oude kaas
peper, zout
zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 170 graden
Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast.
Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 10-15 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven.
Snijd ondertussen de tomaten in 8 parten. Verwijder het vruchtvlees met de zaadjes, want dit maakt de vulling te vochtig.
Was de asperges en snijd de houtachtige onderkant van de asperges af (ongeveer 2-3 cm). Groene asperges hoef je niet te schillen. Halveer de asperges en hou de helften met de kopjes apart. Snijd de andere helften nog een keer in tweeën.
Verhit een beetje zonnebloemolie op matig vuur in de koekenpan. Bak hierin eerst de kleine stukjes asperge gedurende een paar minuten. Voeg dan de helften met de kopjes toe en bak kort mee, totdat de asperges beetgaar zijn. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Vul de taartbodem met de tomatenpartjes en de stukjes asperge. Houd wat tomatenpartjes en de aspergekopjes apart voor de garnering.
Klop de eieren los en meng met de geraspte oude kaas. Voeg de verse tijm toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling.
Garneer met de aspergekopjes en de apart gehouden tomatenpartjes. Druk deze een klein beetje in het eimengsel, maar zorg dat ze mooi zichtbaar blijven.
Bak de taart nog ongeveer 30 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.
Heerlijk! Alleen niet lactosevrij met oude kaas, is er een pittig en vegatarisch alternatief?
Hallo Tinka,
Leuk dat je het heerlijk vond! Oude kaas is altijd een lastig ingredient bij een lactose intolerantie. Volgens het voedingscentrum zijn Nederlandse harde kazen door het rijpingsproces lactosevrij. Dit geldt voor kazen die belegen zijn of ouder. Buitenlandse harde, belegen kazen zijn in principe ook lactosevrij. Denk bijvoorbeeld aan Parmezaan, Gruyère, Emmentaler of Pecorino.
Er zit wel koemelk in oude kaas, dus voor mensen met een koemelkallergie is dit niet goed. Hierbij moet je natuurlijk goed naar jouw eigen lichaam luisteren.
Er bestaan plantaardige (veganistische) kazen, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee en weet dus niet of deze makkelijk in gebruik en lekker zijn.
Fijne dag!
Anna