Hartige taart met Champignons en Gerookte Kip
Gisteren maakte ik deze hartige taart, met champignons en gerookte kip. De kruiden en specerijen in deze taart zijn tijm en hot curry poeder. Hot curry poeder is een combinatie van onder andere kerrie, peper, komijn en nog veel meer. Ik vind zelf de hot curry niet echt heet. Je kan ook gewone kerriepoeder gebruiken en daar eventueel wat chilipoeder bij doen om het lekker pittig te maken.
In deze hartige taart zit niet zoveel groente, dus het lekkerste is om er een frisse salade bij te eten. Bijvoorbeeld rucola of veldsla met cherrytomaatjes en een simpele dressing van olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout.
Hartige Taart met Champignons en Gerookte Kip
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
basisrecept voor hartige taartbodem:
110 gram maïsmeel of rijstemeel
50 gram lactosevrije margarine
1 klein biologisch ei
1/2 eetlepel water
snufje zout
vulling:
150 gram gerookte kipfilet
400 gram champignons
2 eetlepels verse tijmblaadjes
2-4 theelepels hot curry poeder
3 eieren
150 gram geraspte oude kaas
peper, zout
Maak eerst de hartige taartbodem. Vermeng hiervoor het maïsmeel of rijstemeel met de margarine, het ei en wat zout. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel voorzichtig een klein beetje water toe als het deeg te droog is. Laat het deeg ongeveer 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast.
Vet de ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie. Bekleed de schaal zo dun mogelijk met het deeg. Bak de taartbodem 15-20 minuten in de oven op 170 graden. Haal de ovenschaal uit de oven.
Snijd ondertussen de champignons in stukjes. Bak de champignons een paar minuten aan in een koekenpan in wat zonnebloemolie. Snijd de gerookte kipfilet in kleine stukjes.
Vul de taartbodem met de gerookte kip en de champignons.
Klop de eieren los en meng met de geraspte oude kaas. Voeg de tijm en hot curry poeder toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Giet het eimengsel over de vulling. Bak de taart nog 20-30 minuten totdat het eimengsel gestold is en de kaas mooi goudbruin kleurt.
Maar zijn die kazen dan ook caseinevrij (melkeiwit)? Kan ik bijna niet geloven en molecuul caseine levert hier al veel ellende op
Beste Monika,
Dat denk ik niet, maar ik weet niet veel over caseïne helaas. Ik weet wel dat kazen die gemaakt zijn van gewone melk, nog steeds melkeiwit bevatten. Alleen de lactose wordt omgezet als het gaat om oude kazen. Ik denk dus dat je beter niet de kazen kan eten. Overleg het anders ook nog even met de huisarts of dietiste.
Groetjes! Anna
Misschien ben ik de slimste niet maar als je èn gluten vrij èn lactosevrij moet eten, wat doet oude kaas dan op deze hartige taart?? Heel benieuwd waar dat dan van gemaakt is, bij mijn weten is dat toch echt van melk en dat is toch wat met lactose bedoeld wordt?
Graag reactie..
Beste Anne,
Volgens het voedingscentrum zijn Nederlandse harde kazen door het rijpingsproces lactosevrij. Dit geldt voor kazen die belegen zijn of ouder. Buitenlandse harde, belegen kazen zijn in principe ook lactosevrij. Denk bijvoorbeeld aan Parmezaan, Gruyère, Emmentaler of Pecorino.
Zachte kazen zijn niet lactosevrij. Let ook hierbij altijd weer op de signalen van je lichaam.
Fijne dag!
Anna