Kerstspecial deel 2: Chocoladenemesis

Share

Chocoladenemesis 1Vorige week kregen jullie van mij een recept voor een voorgerecht voor tijdens kerst. Deze week een dessert.

De chocoladenemesis is een ontzettend lekkere, smeuïge chocoladetaart. Ondanks dat ie erg machtig is, vind ik altijd nog wel een gaatje voor een extra groot stuk. Er zit geen meel in de taart, dus hij is helemaal glutenvrij. In plaats van roomboter gebruik ik lactosevrije margarine. Pure chocolade bevat in principe geen lactose, maar check voor de zekerheid toch altijd het etiket.

Om ervoor te zorgen dat de eiwitten goed stijf worden, mag er geen vet bij de eiwitten komen. Zorg er dus voor dat je een brandschone, vetvrije kom gebruikt. En let er bij het splitsen van de eieren op dat er geen eigeel bij het eiwit komt.

Het scheutje frambozenazijn helpt ook bij het stijfkloppen van de eiwitten, en geeft bovendien een lekkere smaak.

Chocoladenemesis

Voor ca. 12 porties

Chocoladenemesis 2

Ingrediënten

100 gram fijne kristalsuiker
250 gram bittere lactosevrije chocolade
150 gram lactosevrije margarine
4 eieren, gesplitst
snufje zout
1 eetlepel frambozenazijn

Chocoladenemesis bereiden 1

Bekleed de taartvorm (geen springvorm) met bakpapier.

Verhit in een pan met dikke bodem 65 gram van de suiker met 5 eetlepels water op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Roer de chocolade erdoor tot deze is gesmolten. Voeg de boter toe en roer tot een dik, glanzend mengsel. Neem de pan van het vuur.

Klop de eiwitten met de rest van de suiker, het zout en de azijn tot zachte pieken in een kom die helemaal vetvrij is.

Chocoladenemesis bereiden 2Meng de eidooiers door het lauwwarme chocolademengsel.  Schep dit chocolademengsel lepel voor lepel door het eiwitschuim.

Schenk het beslag in de taartvorm. Zet de taartvorm in een braadslee die groter is dan de taartvorm. Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook en giet dit in de braadslee. Het water moet tot aan de rand van de taartvorm komen.

Zet het geheel in de oven en bak ongeveer 30 minuten op 180 graden. De bovenkant moet er gaar en droog uitzien, de binnenkant moet net gaar zijn. Haal de vorm uit de braadslee en laat de taart eerst volledig afkoelen voordat je de vorm verwijdert.foto 4

Ik ben erg benieuwd naar jouw versie van de chocoladenemesis! Post een foto van jouw gerecht op instagram: #glutenvrijlactosevrij (mijn instagram is anna_glutenvrij_lactosevrij)

 

Share


5 gedachten over “Kerstspecial deel 2: Chocoladenemesis”

  • Ze zijn gelukt! Alleen proef ik weinig framboos erin… We hebben ze uiteindelijk 30 minuten gebakken op 160°C (er stond geen temperatuur bij vermeld besefte ik me toen we eenmaal bezig waren)
    Nu afwachten of ze in de smaak vallen tweede kerstdag!

    Fijne dagen

  • Ik heb geen taartvorm, dus wilde ipv een taart het beslag in een muffinvorm doen en dan ‘portietaartjes’ maken, heb jij hiervoor nog tips qua temperatuur en baktijd?

    Ik ga ze zaterdagavond voor het eerst maken als kerstdessert voor tweede kerstdag! Vind het wel een beetje spannend…

    • Beste Judith,
      Bedankt voor je vraag. Ik heb zelf geen ervaring met het maken van Chocoladenemesis in kleinere muffinvormpjes. Als ik jou was zou ik de oven op dezelfde temperatuur zetten en na 10 minuten kijken hoe de nemesis eruit ziet. Het is gaar wanneer de bovenkant er gaar en droog uitziet en de binnenkant net gaar is. Dit kan je controleren door er een satéprikker in te steken. Wanneer er geen beslag achterblijft is de nemesis klaar.
      Succes en ik ben benieuwd of het gelukt is!
      Fijne Kerst,
      Anna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen