Verjaardagstaart: Heerlijke Worteltjestaart met Kokostopping

Share

Al weer even geleden was ik op een verjaardag van een goede vriend, Bouwe. Zoals altijd op verjaardagen zijn er talloze heerlijke taarten en hapjes, maar meestal helaas niet gluten- en lactosevrij. Het blijft dan meestal bij verlekkerd kijken hoe anderen genieten van de taartjes en hapjes.

Gelukkig had deze vriend ook aan mij gedacht. Hij had zijn befaamde worteltjestaart gemaakt, maar dit keer als gluten- en lactosevrije variant! Hij had zelfs een overheerlijke topping gemaakt van kokoscrème.
Ik heb natuurlijk een flink stuk van de taart gegeten en hem ook maar meteen om het recept gevraagd.

De taart heeft veel ingrediënten, waardoor het misschien wat lastiger lijkt te maken dan het is. Laat dat je vooral niet weerhouden, want de taart is eigenlijk vrij simpel om te maken. Als je wilt, kun je met de specerijen nog variëren. Door de geraspte wortel wordt de taart heerlijk smeuïg en de topping van kokoscrème smaakt er verrassend goed bij!

Ik ben erg benieuwd hoe jouw worteltjestaart of andere lekkere taarten er uit zien! Post een foto van jouw gerecht op facebook of instagram: #glutenvrijlactosevrij

Worteltjestaart met Kokostopping

Voor ca. 12 porties

Worteltjestaart met Kokostopping 3 Worteltjestaart met Kokostopping 2

Ingrediënten

4 biologische eieren
150 gram lactosevrije margarine
meelmix:
– 200 gram rijstemeel
– 100 gram tapiocameel
– 2 theelepels glutenvrij bakpoeder
300 gram fijne kristalsuiker
50 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
400 gram wortel, geraspt
100 gram pecannoten, gehakt
100 gram rozijnen, geweld
specerijen:
– 2 theelepels kaneel
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel kruidnagelpoeder
– snufje nootmuskaat
– snufje zout
topping:
– 200 gram kokoscrème (santen)
– 100 gram suiker
– 2 eetlepels maïzena
– 4 eetlepels water

 

Klop de boter zacht met een mixer en voeg de suiker en vanillesuiker toe. Mix er een voor een de eieren door totdat een glad mengsel ontstaat.

Vermeng rijstemeel, tapiocameel, bakpoeder en de specerijen goed en schep dit meelmengsel voorzichtig door het beslag. Voeg de geraspte wortelen, de noten en de rozijnen toe. Schep het beslag in een ingevette bakvorm en dek af met aluminiumfolie.

Bak de taart in ruim 1,5 uur gaar in de oven op 180 graden. Verwijder het laatste half uur de aluminiumfolie. De taart is gaar als je er met een satéprikker inprikt en deze er droog uit komt.

Verwarm de kokoscrème en suiker in een pannetje totdat de kokoscrème gesmolten is. Maak ondertussen een papje van de maïzena en water en voeg toe. Meng goed door met een garde. Breng het mengsel snel aan de kook tot er bubbels te zien zijn. Giet het mengsel in een grote kom en laat de topping 1 uur in de koelkast afkoelen. Verdeel de topping over de taart.

 

Share


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen