Kiprollade met Pistache korst

Share

Coop Supermarkten heeft mij uitgedaagd een van hun klassieke kerstgerechten te maken, met een twist! Sowieso moet het recept natuurlijk gluten- en lactosevrij zijn, maar daarnaast mag het ook in een nieuw jasje gestoken.
Het gerecht dat Coop mij gevraagd heeft te maken, is de rollade. Vaak wordt voor een rollade varkensvlees gebruikt en je kan deze gewoon kant-en-klaar kopen.
Ik vond het wel een uitdaging om een keer zelf rollade te maken, met een eigengemaakte vulling! Met deze bijzondere vulling van paddenstoelen en sherry en de pistachekorst wordt de rollade meteen heel ‘kerstig’. Door de vulling zelf te maken kan je bovendien goed controleren dat deze gluten- en lactosevrij is! Ik gebruikte geen varkensvlees, maar kip.
Ondanks dat kerst pas over een paar weken is, heb ik mijn recept voor de kiprollade al uitgeprobeerd. Dan hebben jullie op tijd het recept, zodat jullie deze kiprollade tijdens de kerstdagen kunnen serveren.
Ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om een vroeg kerstdiner te organiseren met mijn beste vrienden en vriendinnen. Kerst gaat tenslotte om samenzijn met de mensen van wie je houdt en om het delen van de lekkerste kerstgerechten!

Coop Supermarkten daagt ook jou uit om jouw unieke versie van dit klassieke gerecht te maken. Bovendien looft Coop een prachtige KithcenAid Pan uit aan de leukste inzending!
Maak jouw kerstklassieker met een twist en post deze voor 28 december op social media met #coopkerstklassieker en maak kans op een prachtige KitchenAid pan!

Alvast fijne feestdagen allemaal!

Kiprollade met Paddenstoelen-Sherryvulling en Pistachekorst

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

600 gram scharrelkipfilet

Vulling
400 gram kastanjechampignons
150 gram oesterzwammen
3 teentjes knoflook
2 dl sherry
200 ml sojaroom
handje verse peterselie
1 citroen
peper, zout
olijfolie

korst
150 gram pistachenootjes
handje verse tijm
handje verse rozemarijn
peper, zout
olijfolie


Begin met de vulling
Maak eerst de saus voor de vulling. Borstel hiervoor de kastanjechampignons schoon. Hak de kastanjechampignons fijn in hele kleine blokjes van 3 bij 3 mm.

Hak de knoflook fijn. Scheur de oesterzwammen in smalle repen. Hak de peterselie fijn en rasp de schil van de citroen.

Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en bak de gehakte kastanjechampignons op matig voor beetgaar. Voeg de knoflook toe en de oesterzwammen toe en bak mee.

Blus de paddenstoelen met de sherry. Voeg de helft van de sojaroom toe (100 ml) en roer alles goed door. Voeg ook het rasp van de citroen en de peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout.

Kook het geheel in tot een dikke saus. Haal de pan van het vuur.

Prepareer de kipfilets
Haal de kipfilets uit de verpakking. Bekleed een plastic snijplank met plasticfolie en spreid hierop de kipfilets uit. Dek de kipfilets af met nog een laagje plasticfolie.

Sla de kipfilets plat, tot een dikte van ongeveer 1 cm. Gebruik hiervoor een grote koekenpan.

Verwijder het bovenste laagje folie en besprenkel de kipfilets met het sap van de citroen en een beetje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Dek de kipfilets weer af met folie en laat even rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.


Rol de rollade
Bekleed een snijplank met een stuk bakpapier. Knip 5 stukken van ongeveer 40 cm van het bindtouw en verdeel deze evenredig in de lengterichting over het bakpapier met een afstand van ongeveer 2-3 cm ertussen.

Leg de platgeslagen kipfilets in de breedte op de bindtouwtjes. Zorg ervoor dat de kipfilets net een stukje overlappen.

Neem de helft van de paddenstoelensaus en verdeel deze over de kipfilets. Laat aan de bovenkant van de kipfilets ongeveer 5 cm vrij, en aan de zijkanten ongeveer 2 cm.

Rol de kipfilets op tot een rollade. Gebruik hiervoor het bakpapier als hulpmiddel. Zorg ervoor dat de touwtjes niet tussen de kipfilet komen; houd de touwtjes steeds aan de buitenkant van de kiprollade.

Bind de bindtouwtjes stevig vast. Knip het overtollige touw af.

Maak de pistachekorst

Pel de pistachenootjes en hak ze fijn. Hak ook de rozemarijn en de tijm fijn. Vermeng de gehakte pistachenootjes met de rozemarijn, de tijm en 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel het pistachemengsel over een schoon stuk bakpapier. Neem de kiprollade en rol deze door het pistachemengsel heen.

Bak de rollade in de oven
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg de kiprollade voorzichtig in de ovenschaal. Schep het eventueel achtergebleven pistachemengsel over de rollade. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.

Zet de ovenschaal in de oven en bak de kiprollade gedurende ongeveer 60-75 minuten gaar. Verwijder de laatste 10 minuten het aluminiumfolie voor een knapperige pistachekorst.

Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur te controleren; de binnenkant van de kiprollade moet ongeveer 80 graden zijn.


Dien de rollade mooi op!
Maak de paddenstoelensaus af vlak voordat je de kiprollade op gaat dienen. Verwarm hiervoor het apart gehouden deel van de saus in de hapjespan en voeg nog 100 ml sojaroom en een scheutje sherry toe. Roer alles goed door.

Haal de kiprollade uit de oven. Snijd in plakken van ongeveer 1,5 a 2 cm en verdeel over de borden, of serveer op een mooie opdienschaal. Verdeel de saus erover.

Serveer er gewokte spruitjes, groene salade en ovenaardappeltjes bij.

Share


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen