Speculaas Kwark Cake

Share

De maand december, daar kan ik zo van genieten! Juist nu de dagen kouder, donkerder en natter worden vind ik het heerlijk om mijzelf terug te trekken in de keuken om heerlijke lekkernijen te bakken. Met christmas-hits op de achtergrond vermaak ik me dan uren.

De speculaasreceptjes kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken voor het ultieme (Sinterklaas- en) Kerstgevoel. Al langere tijd at ik glutenvrij en dronk ik veelal geen melk meer, maar sinds 2 weken is een koemelkintolerantie vastgesteld en moest ik toch ook echt rekening gaan houden met producten waar melk in verwerkt is. Helaas is het meeste (speculaas)lekkers in de winkel niet gluten- en/of lactosevrij, maar ik vind het veel leuker om zelf te experimenteren met nieuwe recepten of een receptje naar mijn eigen smaak om te zetten. Ik hou ervan om te bakken op gevoel. Vaak doe ik ideeën op door recepten te lezen, maar uiteindelijk weeg ik soms mijn producten niet eens af en moet ik achteraf nadenken hoe ik nu tot het lekkers gekomen was.

Naast gewone brokken speculaas en kruidnootjes, mocht ook een speculaascake natuurlijk niet ontbreken (ook ideaal om in te vriezen!). Met een creatieve twist heb ik van iets simpels een pareltje gemaakt. Ik hou daarvan! Een gewone speculaascake met een artistieke touch, waar ook nog eens extra voedingsstofjes in zitten door toevoeging van kwark. Als topping heb ik ervoor gekozen om simpel (cashew)noten toe te voegen, hiervoor kun je ook walnoten, pecannoten of bijvoorbeeld gemixte noten gebruiken!

De cake is echt heel erg lekker en je hebt helemaal niet het gevoel dat je een glutenvrije cake eet. Deze glutenvrije speculaascake is gewoon hartstikke luchtig en smeuïg lekker.

TIP
Voor recepten kun je voor de speculaaskruiden een standaard mengsel kopen (controleer het etiket op allergenen) of je kunt zelf het specerijenmengsel maken.

(Gastblog: Rivka)

Speculaas Kwark Cake

Voor ongeveer 12 plakken

Ingrediënten

220 gram glutenvrij meel, gezeefd (Schär Kuche & Keckse)
200 gram fijne kristalsuiker
125 gram lactosevrije margarine (Wajang)
4 biologische eieren, gesplitst
10 gram glutenvrije bakpoeder
125 gram lactosevrije kwark (Alpro go on)
2 eetlepels speculaaskruiden
handje rozijnen
2 handjes noten, bijvoorbeeld cashewnoten
snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eiwitten met de helft van de suiker stevig, het hoeft niet helemaal stijf te zijn.

Klop in een tweede kom de lactosevrije margarine romig. Voeg de andere helft van de suiker toe en mix goed.

Voeg de eidooiers, het glutenvrije meel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout toe. Meng tot een beslag.

Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag tot een gladde massa. Voeg de lactosevrije kwark, 1 handje noten en de rozijnen toe en schep er doorheen tot een mooi beslag.

Giet het beslag in een ingevet cakeblik van 25 centimeter. Verdeel de andere helft van de noten over de cake.

Bak de cake ongeveer 50-60 minuten in de oven. Prik voor de zekerheid even met een satéprikker in de cake om te kijken of deze gaar is.

Verpak de cake na het afkoelen zo snel mogelijk luchtdicht, omdat glutenvrije cakes vrij snel droog worden.

Share


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen