Kiprollade met Chocolade-Kersenvulling en Spek

Share

Het hoofdgerecht voor mijn kerstdiner van 2018 is een heerlijke kiprollade met kersen en chocolade. Kies voor de kiprollade bij voorkeur voor scharrelkip of biologische kip. Rollade kan je kant-en-klaar kopen, maar het is veel leuker om het zelf te maken. Om de rollade te rollen heb je bindtouw nodig (gewoon te koop in de meeste supermarkten) en gebruik je bakpapier als hulpmiddel. De vulling van kersen en chocolade is heerlijk en maakt de rollade heel ‘kerstig’. Door de vulling zelf te maken kan je bovendien goed controleren dat deze gluten- en lactosevrij is!

Kiprollade met Chocolade-Kersenvulling en Spek

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

600 gram scharrelkipfilet
100 gram ontbijtspek in dunne plakjes

Vulling
1 pot kersen zonder pit (720 ml)
50 gram pure chocolade (85% cacao)
2 teentjes knoflook
200 ml sojaroom
volle hand verse tijm
2 eetlepels maïzena
peper, zout
olijfolie

Maak eerst de saus voor de vulling. Hak hiervoor de knoflook fijn. Fruit de knoflook op matig vuur in een beetje olijfolie in een hapjespan.

Voeg de kersen samen met de siroop toe. Breek de chocolade in stukken en roer er doorheen totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Voeg de verse tijm en de helft van de sojaroom (100 ml) toe. Breng op smaak met peper en zout.

Laat de saus een paar minuten inkoken. Zeef er een eetlepel maïzena boven en roer er goed doorheen. Zorg dat er geen klontjes ontstaan. Wacht even om te kijken hoeveel de saus indikt. Is de saus nog te dun, voeg dan nog een beetje maïzena toe. Haal de pan van het vuur.

Haal de kipfilets uit de verpakking. Bekleed een plastic snijplank met plasticfolie en spreid hierop de kipfilets uit. Dek de kipfilets af met nog een laagje plasticfolie.

Sla de kipfilets plat, tot een dikte van ongeveer 1 cm. Gebruik hiervoor een grote koekenpan.

Verwijder het bovenste laagje folie en besprenkel de kipfilets met een beetje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Dek de kipfilets weer af met folie en laat even rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een snijplank met een stuk bakpapier. Knip 5 stukken van ongeveer 40 cm van het bindtouw en verdeel deze evenredig in de lengterichting over het bakpapier met een afstand van ongeveer 2-3 cm ertussen.

Verdeel de plakjes ontbijtspek in de lengterichting over de bindtouwtjes. Bekleed een oppervlak van ongeveer 20 bij 25 cm.

Leg de platgeslagen kipfilets in de breedte op het spek. Zorg ervoor dat de kipfilets net een stukje overlappen.

Schep een laagje van de kersen-chocoladesaus over de kipfilets. Laat aan de bovenkant van de kipfilets ongeveer 5 cm vrij, en aan de zijkanten ongeveer 2 cm.

Rol de kipfilets op tot een rollade. Gebruik hiervoor het bakpapier als hulpmiddel. Zorg ervoor dat de touwtjes niet tussen de kipfilet komen; houd de touwtjes steeds aan de buitenkant van de kiprollade.

Bind de bindtouwtjes stevig vast. Knip het overtollige touw af.

Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg de kiprollade voorzichtig in de ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.

Zet de ovenschaal in de oven en bak de kiprollade gedurende ongeveer 60-75 minuten gaar. Verwijder de laatste 10 minuten het aluminiumfolie voor een knapperige spekkorst.

Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur te controleren; de binnenkant van de kiprollade moet ongeveer 80 graden zijn.

Maak de kersen-chocoladesaus af vlak voordat je de kiprollade op gaat dienen. Verwarm hiervoor het apart gehouden deel van de saus in de hapjespan en voeg nog 100 ml sojaroom toe. Roer alles goed door.

Haal de kiprollade uit de oven. Snijd in plakken van ongeveer 1,5 a 2 cm en verdeel over de borden, of serveer op een mooie opdienschaal. Verdeel de saus erover.

Serveer er gewokte spruitjes, groene salade en ovenaardappeltjes bij.

Share


1 gedachte over “Kiprollade met Chocolade-Kersenvulling en Spek”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen