Salade Niçoise

Share

Nu een van mijn beste vriendinnetjes in Nice woont, heb ik het geluk dat ik er vaak op bezoek ga! Afgelopen weekend was ik er weer en het eten in Nice is heerlijk! Eerder schreef ik al het recept voor Socca, een traditioneel pannenkoekje van kikkererwtenmeel dat daar overal op straat te koop is.

Salade Niçoise is een ander gerecht dat typisch is voor Nice. Het is een erg vullende salade met onder andere vis, ei en haricot verts (of gewoon sperziebonen als je wilt).  Meestal wordt de salade met tonijn uit blik gemaakt, maar ik maak de salade ook vaak met sardientjes. Dat is iets zachter van smaak.

Je kan deze salade eten als lunch, maar omdat het zo vullend is, is het ook heel goed geschikt als hoofdgerecht.

Bon appétit!

Salade Niçoise

Lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen
Salade Niçoise

Ingrediënten

150 gram sla mesclun (gemengde sla)
4 middelgrote aardappelen
200 gram sperziebonen
4 eieren
1 komkommer
4 tomaten
1 blikje sardientjes
1 blikje ansjovis
4 eetlepels zwarte olijven
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
peper, zout

Was de aardappelen. Schil ze niet, maar verwijder wel de groene plekjes en uitlopers. Snijd de aardappelen in grove stukken. Kook de aardappelen in een beetje water in ongeveer 10-15 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen.

Breng een tweede pan met ruim water aan de kook. Kook hierin de eieren 8-10 minuten. Laat de eieren onder stromend koud water schrikken, pel ze en snijd ze in vier parten.

Dop de sperziebonen en halveer ze. Zet een derde pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de sperziebonen toe en kook ze in ongeveer 8 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen.

Was ondertussen de tomaten en snijd in partjes. Was de komkommer en snijd in blokjes.

Giet de sardientjes en de ansjovis af. De graten van de sardientjes zijn eetbaar, maar kun je eventueel verwijderen. Snijd de ansjovis in kleine stukjes. Giet de olijven af.

Maak de vinaigrette door de olijfolie te vermengen met de balsamicoazijn. Breng op smaak met zout en peper.

Meng alle ingrediënten door de sla. Dien op in een grote slakom of maak de borden apart op. Breng op smaak met de vinaigrette.

Share


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen


Meld je nu aan voor de nieuwsbrief
Anna's top 7 - Zoetigheden voorkant en ontvang direct een e-boekje met mijn 7 favoriete zoete recepten!  
Ik gebruik uw gegevens om eens per week een mail te sturen met een recept, tips of ervaringen. Uw gegevens zullen niet doorgegeven of doorverkocht worden aan derden en u kunt uzelf gemakkelijk uitschrijven door de unsubscibe knop onderaan de mail te gebruiken.