Kerstdiner midden in de zomer

Share

Een paar weken geleden had ik een verlaat Kerstdiner. Het is altijd lastig om een datum te prikken dat iedereen kan, vandaar dat het uiteindelijk pas in juli plaats vond.

Iedereen had heerlijke gerechtjes gemaakt en het was super gezellig. Wat ik heel erg lief vond is dat ze allemaal rekening gehouden hadden met mij en dat alle gerechtjes gluten- en lactosevrij waren.

Als voorgerecht had een vriendin een zalmrol met garnalen gemaakt. Dit was heerlijk en ik heb meteen het recept gevraagd. Het zijn heel veel stappen, maar als je ze volgt is het goed te doen.

Zalmrol met garnalen

Voorgerecht voor 4 personen
Zalmrol met garnalen 2

Ingrediënten

300 gram gerookte zalm in plakken
200 gram Hollandse garnalen
125 gram cocktailgarnalen
1 komkommer
1 citroen, uitgeperst
verse dille, ca 10 takjes
1 eetlepel kappertjes
6 eetlepels witte wijnazijn
4 eetlepels water
1 eetlepel suiker
6 – 8 eetlepels mayonaise (Hellmann’s)
peper, zout

Roer de suiker door de azijn en het water en voeg een snufje zout toe. Zet het kommetje gedurende ca. 40 seconden in de magnetron, zodat de suiker is opgelost. Snij de komkommer met een dunschiller in mooie lange plakken en marineer in het azijnmengsel.

Hak ¾ van de dille fijn en snij de cocktailgarnalen in vieren (verwijder de staart indien nodig). Snij ongeveer 1/3 van de gerookte zalm fijn.

Meng de mayonaise met de gehakte dille en het citroensap. Voeg de cocktailgarnalen, zalm, ¾ van de Hollandse garnalen, de kappertjes en eventueel peper toe.

Leg een stuk vershoudfolie van ongeveer 20 x 30 cm op het aanrecht. Maak van de overgebleven 2/3 van de gerookte zalm een vlak op het vershoudfolie (hou aan alle kanten ca. 3 cm vrij). Verspreid het mengsel met de garnalen over de zalm (hou ca. 1 cm aan alle kanten vrij).

Rol het geheel op als sushi, maar hou de vershoudfolie aan de buitenkant. Het is niet erg als het niet helemaal strak is. Hou beide uiteinden van de folie vast en rol de zalm over het aanrecht. Hoe langer je rolt, hoe strakker de rol wordt. Leg de rol in de koelkast.

Voor het serveren kun je met een scherp mes door de folie heen snijden, of verwijder eerst de folie. Maak plakken van ongeveer 2 cm.

Haal de komkommer uit de marinade en drapeer dit in stroken op het bord. Leg de zalmrolletjes hierop en garneer met de overgebleven dille en Hollandse garnalen.

Share


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen