Home oud

Share
Welkom op mijn website over Glutenvrij & Lactosevrij eten! Ik ben Anna en op deze site wil ik jullie graag laten zien dat een gluten- en/of lactose-intolerantie je leven niet hoeft te beperken. Een voedselintolerantie lijkt soms lastig, maar ik wil je aan de hand van tips en leuke gerechten laten zien dat een gluten- en/of lactosevrij leven helemaal niet zo moeilijk is en er volop recepten zijn die heel gemakkelijk en erg lekker zijn. Laat je vooral niet beperken maar geniet volop van lekker eten en de gezelligheid die daarbij hoort!

 Direct naar mijn laatste blogs:

Als je zelf denkt dat je gluten- en/of lactose-intolerant bent, lees dan meer over de kenmerken op de pagina over gluten of de pagina over lactose. Hier vind je ook info over hoe je je het beste kunt laten testen. Het is overigens niet zo dat gluten en lactose perse slecht of ongezond zijn voor iedereen. Alleen als je gevoelig bent voor deze voedingsstoffen is het beter om ze te vermijden.

Leuke kookboeken: aanraders!


Gluten- en zuivelvrij kookboekoh my pieBasiskookboek bij voedselallergie en -intolerantieKlik hier voor meer boeken!

 

Tips en recepten

Op deze site kun je allemaal handige tips vinden over glutenvrije & lactosevrije voeding. Ook heb ik de afgelopen jaren veel leuke en lekkere gerechten bedacht die je voor jezelf kunt maken, maar ook heel goed kunt delen met je vrienden en familie. Deze tips en recepten zijn te lezen op mijn blog pagina. Probeer ze uit en wanneer je meer tips en recepten wilt ontvangen meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de link hieronder.

Glutenvrije en lactosevrije recepten

Volg me ook via: Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter

Glutenvrije en lactosevrije recepten

Mijn verhaal

In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over gluten en lactose en deze kennis wil ik nu heel graag met jullie delen. Het blijkt dat veel mensen die glutenintolerant zijn ook lactose-intolerant zijn. Ik heb gemerkt dat er behoorlijk veel informatie te vinden is over glutenvrije voeding óf lactosevrije voeding, maar dat informatie en kookboeken over glutenvrije én lactosevrije voeding erg beperkt is.

Ongeveer 4 jaar geleden kreeg ik last van symptomen die wezen op een gluten- en lactose-intolerantie. Ik ben toen gestopt met het eten van gluten en lactose en dit hielp mij enorm. Wil je mijn hele verhaal lezen, dan kan dit op de pagina over mij

Ik ben ook heel erg benieuwd hoe andere mensen omgaan met hun gluten- en/of lactose-intolerantie. Laat een berichtje achter op mijn facebookpagina. Ik denk dat jouw ervaring andere mensen kan helpen en het is natuurlijk altijd fijn om te lezen dat je niet de enige bent.

Share

27 gedachten over “Home oud”

  • Dag Anna,

    Ik heb een intolerantie voor gluten, lactose, courgette paprika cacao pinda peer en nog een paar dingen. Heb je daar ook speciale recepten van?

    Aria

    • Beste Aria,

      Helaas heb ik niet speciaal voor al deze intolerantie recepten geschreven. Ik raad je aan om zorgvuldig door de recepten heen te scrollen en te kijken welke je wel en welke je niet mag hebben. De ingrediënten staan bij alle recepten duidelijk aangegeven.

      Succes!

  • Dag Anna,
    Ik heb net ingeschreven voor uw nieuwsbrief, maar ben blijkbaar een vreemde eend in de bijt: een man en een Belg :-).
    Mijn pensioen is nakend en ik wil nu graag, wekelijks, een maaltijd bereiden voor mijn zoon en schoondochter. Mijn schoondochter is echter lactose en gluten intolerant. (Ze mag tevens geen varkensvlees eten)
    Mijn kookervaring is beperkt en hopelijk kan uw blog en nieuwsbrief, bijdragen om wekelijks toch een heerlijke maaltijd te kunnen aanbieden.
    Ik heb u dankbaar voor uw initiatief en hou u en uw volgers op de hoogte van het resultaat.
    Morgen staat “Courgettesalade met Gemarineerde Kip” op het menu.

    • De “Courgettesalade met gemarineerde kip” was een succes. Het grillen van de courgettes duurde iets langer dan verwacht, zodat we later aan tafel konden schuiven. Maar het was heel lekker en mijn schoondochter heeft nadien geen intollerantieproblemen ondervonden. Prima dus!!!
      Morgen probeer ik de “Spaggetti Carbonara”

    • Volgens het voedingscentrum zijn Nederlandse harde kazen door het rijpingsproces lactosevrij. Dit geldt voor kazen die belegen zijn of ouder. Buitenlandse harde, belegen kazen zijn in principe ook lactosevrij. Denk bijvoorbeeld aan Parmezaan, Gruyère, Emmentaler of Pecorino.
      Zachte kazen zijn niet lactosevrij. Let ook hierbij altijd weer op de signalen van je lichaam.

  • Sinds vandaag definitief, gluten en lactose vrij voor minimaal 6 maanden . ik ben er erg van geschrokken en moet mijn weg nu nog vinden, qua wat wel en niet ipv groenten en fruit, rijst en aardappels, ben 80 % vegetariër, dus veel kip en vlees en ei nee niet echt, en qua kosten plaatje moet ik ook erg opletten , ja alles is te koop maar dan moet je het wel kunnen bekostigen, , ben blij met dit handvat deze website en ga me er in verdiepen

  • Hallo,sinds iets meer dan één week zijn we te weten gekomen dat mijn kleinzoontje gluten en geen koemelk meer mag hebben .
    Wat nu ik ben al van alles gaan halen koekjes brood van alle soorten maar hij lust het niet .Nu heb ik oerontbijt vlokken van Teff gevonden en dat lust hij wel .Ik ben nu geen al te beste kok maar bestaat er geen kookboek voor kinderen .
    Onze Nathan is pas 2 jaar geworden.Kan er mij iemand raad geven.
    Groetjes Yvette

  • Hallo, even een vraagje, hoe maak ik gluten en lactosevrij witte saus aub voor mijn kleindochter die acht is !

    • Beste Alfreda,
      Bedankt voor je vraag en excuses voor het late antwoord.
      Als witte sauce kan je een bechamelsaus maken. Deze maak ik ook voor mijn recept voor lasagne: https://glutenvrijlactosevrij.nl/lasagne/.

      De saus hiervoor maak ik als volgt:
      Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor in een steelpannetje de margarine. Voeg voorzichtig het rijstemeel toe aan de gesmolten margarine en draai met een houten lepel tot een deegbal. Voeg dan scheutje voor scheutje de lactosevrije melk toe. Blijf steeds goed roeren, anders krijg je klontjes. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
      Fijne dag! Anna

  • Hi anna,

    Leuke en lekkere recepten heb je op site!
    Ik vroeg me af waar het recept van claire is gebleven voor de brownies (van kokosmeel). Ik heb deze al eerder gemaakt en ze waren heerlijk.
    Hopelijk heb je dit nog voor me.

    Groeten, Linda

  • Hallo,

    Ik werd door mijn vriendin gewezen op uw pagina. Ik ben namelijk ook zoek voor onze 10 jarige dochter naar een kookboek geschikt voor kinderen gluten en zuivelvrij. Om te voorkomen dat ik straks met meerdere kookboeken zit waar ik niet zoveel aan heb wil ik u vragen als u een tip voor mij heeft. Groetjes Miranda

    • Beste Miranda,

      Dank je wel voor je berichtje. Ik denk dat het kookboek ‘Natuurlijk lekker bakken’ leuk is voor je dochter. Kinderen vinden het meestal leuk om te bakken. In dit kookboek staan recepten zonder gluten, lactose, suiker en kunstmatige ingredienten.
      De andere boeken zijn misschien iets te zakelijk, en Paleo is meer geschikt wanneer je ook wilt afvallen. Ik hoop dat je daar iets mee kunt!
      Groetjes, Anna

  • Hallo Anna,

    Heb je ook recepten lactosevrij en fructose-arm?

    Ik hoef mij niet strikt te houden aan glutenvrij maar moet wel 100% speltbrood enz. te eten.

    Groetjes,

    Sandra

    • Hoi Sandra,
      Dank je wel voor je vraag! Al mijn recepten zijn lactosevrij. Ik weet helaas niet veel over fructose. Als ik het goed heb is dat een suiker en zit het van nature in fruit en honing. Ik denk dat de meeste van mijn hartige recepten fructose-arm zijn, maar ik weet het niet helemaal zeker.
      Op mijn productenpagina https://glutenvrijlactosevrij.nl/producten/ staat een aantal kookboeken waar je misschien iets aan hebt. “Allergievriendelijk koken” of “Basisboek bij voedselallergie en -intolerantie” bevatten recepten waar rekening gehouden wordt met meer intoleranties dan alleen gluten- en lactose. Misschien kan je daar iets mee!
      Groetjes, Anna

      • Hoi Anna,

        Fructose zit niet alleen in honing en fruit maar in heel veel dingen dus ook in hartige dingen. Het is vaak een combinatie van glucose-fructosestroop, oligosacharide en nog meerdere suikersamenstellingen. Dadels is ook uit de boze.

  • Hoi Anna,

    Ik zelf ben steeds beter op mijn voeding gaan letten en merk om mij heen dat ik daarin niet de enige ben.. Jouw blog met tips, recepten en de stapsgewijze toelichtingen vind ik heel fijn. En ik ben ervan overtuigd dat je met dit blog en website nog veel mensen zult blij maken!

    Groetjes,
    Erik

  • Dag Anna,

    Wat een geweldige website!!! Alles ziet er zo smakelijk en inspirerend uit. Ik krijg gelijk zin om te kokkerellen.

    Ik hoop dat veel mensen deze mooi site zullen vinden.

    Shani

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen