Lekker Mediterraans: Maïsbrood met Tijm

Share

Na alle zoetigheid van de afgelopen weken vond ik het weer tijd voor een hartig recept. Daarom deze week een recept voor brood. Gluten- en lactosevrij brood is in de supermarkt wel verkrijgbaar, maar is over het algemeen niet echt heel lekker. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend duur!

Ik heb laatst een recept gevonden voor een glutenvrij maïsbrood. In het originele recept zit melkpoeder, maar dit heb ik weggelaten zodat het ook lactosevrij is.
Ik heb dit keer maar de helft van het recept gemaakt en het in een ronde taartvorm gebakken, zodat het een plat brood is geworden.

Ik vind dit brood zelf erg lekker! Vooral door de toevoeging van tijm krijgt het een mediterraans tintje. Je kunt het brood eten met beleg, maar het is ook heerlijk om te dippen in wat olijfolie met zeezout, of te eten met enkel wat lactosevrije margarine.

Het is een lastig recept, maar de uitkomst is heerlijk. Succes ermee en ik ben benieuwd of het jou ook gelukt is. Laat het weten via een berichtje op mijn facebook.

Maïsbrood met Tijm

Voor een brood van 900 gram

Maïsbrood met Tijm

Ingrediënten

meelmix
– 230 gram fijn maïsmeel
– 180 gram rijstemeel
– 5 theelepels xanthaangom
3 theelepels zout
300 ml lauwwarm water
50 gram suiker
1 zakje droge gist
3 middelgrote biologische eieren
2 theelepels witte wijnazijn
2 eetlepels gedroogde of verse tijmblaadjes
zonnebloemolie om in te vetten

 

Voeg het maïsmeel, rijstemeel, xanthaangom en het zout bij elkaar in een beslagkom. Mix goed, zodat alles goed vermengd is.

Los de suiker op in het lauwwarme water. Bestrooi met de droge gist en zet op een warme plaats, zodat het gist activeert. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Meng de losgeklopte eieren met de wijnazijn. Giet dit mengsel in de beslagkom en meng met de mixer door de meelmix.

Roer het gistmengsel nog een keer door en voeg dan toe aan de meelmix. Voeg ook de tijmblaadjes toe. Klop het deeg met de mixer ongeveer 5-10 minuten totdat een glad en dik beslag ontstaat.

Giet het deeg in de ingevette vorm. Dek af met plasticfolie dat bestreken is met wat zonnebloemolie. Laat het deeg 20-40 minuten op een warme plek rijzen, tot net onder de rand van de vorm. Verwijder de plasticfolie.

Bak het brood ongeveer 45 minuten in de oven op 190 graden. Haal het brood uit de vorm en bak nog 10 minuten tot het goudbruin kleurt en hol klinkt als je er op klopt.

 

Share


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen