Pepernoten

Share

Pepernoten 2Sinterklaas is weer bijna in het land en dat betekent heel veel lekker snoepgoed! Helaas is het meeste snoepgoed niet gluten- en/of lactosevrij. Er zijn wel steeds meer gluten- en lactosevrije vervangers voor Sinterklaassnoepgoed verkrijgbaar, maar het is veel leuker om het zelf te maken.

Pepernoten mogen natuurlijk niet ontbreken bij een goede Sinterklaasviering. Ze zijn gelukkig erg makkelijk om te maken. Je kunt voor de speculaaskruiden een standaard mengsel kopen (controleer altijd het etiket op allergenen) of je kunt zelf het specerijenmengsel maken. Dan kun je ook nog variëren, afhankelijk van wat je zelf lekker vindt.

Omdat ik geen bruine suiker in huis had, had ik oorspronkelijk de pepernoten met witte basterdsuiker gemaakt. Resultaat: blanke pepernoten! Ze smaakten net zo lekker als de donkere pepernoten. Omdat ik me niet wil mengen in de discussie over zwarte piet en ik niet wil dat mijn domme foutje wordt aangezien voor een politiek statement, heb ik de pepernoten toch maar opnieuw gemaakt. Dit keer volgens het recept, met bruine basterdsuiker.

Pepernoten

Voor ca 4 porties

Pepernoten 1

Ingrediënten

100 gram lactosevrije margarine
125 gram bruine basterdsuiker
50 ml lactosevrije melk
snufje zout

meelmix
– 100 gram rijstemeel
– 100 gram maïszetmeel
– 50 gram aardappelzetmeel
– 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
– 1 theelepel xanthaangom

speculaaskruiden
– 5 theelepels gemalen kaneel
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
– 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
– 1/2 theelepel gemalen kardemom
– 1/4 theelepel gemalen witte peper

Voeg meelsoorten, bakpoeder en xanthaangom bij elkaar in de beslagkom. Mix goed, zodat de meelsoorten goed vermengd zijn.

Snijd de margarine in kleine blokjes en kneed door de meelmix. Voeg de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het snufje zout toe. Kneed totdat alles goed is vermengd.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en kneed het deeg tot een gladde bal. Als het deeg te korrelig blijft, voeg dan nog een klein scheutje melk toe.

Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje aan, zodat ze de vorm van pepernoten krijgen.

Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten krokant in de oven op 180 graden.

Geniet van dit heerlijke Sinterklaassnoepgoed! Post een foto van jouw pepernoten op instagram: #glutenvrijlactosevrij (mijn instagram is anna_glutenvrij_lactosevrij)

Share


2 gedachten over “Pepernoten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen