Tip: Vervangers voor Glutenhoudende Voeding

Share

Mensen denken vaak dat het heel lastig is om glutenvrij te eten. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien zo. Als je echter eenmaal weet welke alternatieven er zijn voor de meest gebruikte glutenhoudende producten, dan merk je al snel dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn voor glutenvrije voeding! Deze tip en andere tips zijn te vinden op mijn pagina tips.

Advertentie GVLV 2

Pasta

Bij verscheidene supermarkten zijn speciale glutenvrije producten verkrijgbaar, waaronder ook pasta gemaakt van maismeel of boekweitmeel. Controleer altijd of het product echt helemaal glutenvrij is.

Hartige taart

Veel mensen maken hartige taart of quiche met een bodem van bladerdeeg. Bladerdeeg is gemaakt van tarwemeel en (room)boter en dus niet glutenvrij en lactosevrij. Er zijn glutenvrije varianten van bladerdeeg verkrijgbaar. Deze zijn niet altijd ook lactosevrij, dus controleer goed het etiket. Glutenvrije bladerdeeg is wel erg prijzig.

Brood

Niet alleen tarwebrood, maar ook maisbrood is gemaakt met tarwemeel, maar dan met wat maismeel erdoorheen. Veel mensen denken dat spelt glutenvrij is, maar dat is niet zo. Speltbrood kan je dus ook niet eten als je glutenintolerant bent. Hetzelfde geldt voor roggebrood.
In het glutenvrije schap van de meeste supermarkten kun je glutenvrij en lactosevrij brood vinden. Sommige supermarkten verkopen ook gluten- en lactosevrij brood uit de diepvries.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf je brood te maken. Het brood kun je bakken in de oven, of je kunt er een broodbakmachine voor gebruiken. Er zijn tegenwoordig ook speciale broodbakmachines verkrijgbaar voor het bakken van glutenvrij brood.

Broodvervangers

Glutenvrij en lactosevrij brood is vaak erg prijzig. Een goedkoop alternatief voor brood zijn rijstwafels. De meeste rijstwafels zijn gemaakt van alleen rijst, water en zout. Sommige rijstwafels, zoals meergranen, bevatten toch glutenhoudende granen. Let ook hier dus weer goed op. Wafels gemaakt van rijst en mais zijn over het algemeen wel glutenvrij.
Daarnaast zijn er speciale gluten- en lactosevrije crackers en knackebrod verkrijgbaar. Deze vind je normaalgesproken in het speciale voeding schap van de supermarkt.

Rijstemeel producten

Rijst bevat van nature geen gluten. Hetzelfde geldt dus voor rijstemeel. Er is ook een aantal producten dat gemaakt is van rijstemeel. De meeste van deze producten zijn Aziatisch en kun je kopen bij de toko of vind je in het Aziatische schap van de supermarkt.
Mihoen of rijstmie is normaalgesproken gemaakt van rijstemeel en water en dus glutenvrij en lactosevrij. Dit is niet een speciaal dieetproduct en is in elke supermarkt gewoon te koop.
Rijstpapier wordt traditioneel gebruikt voor het maken van loempia’s. Niet alle loempia’s worden overigens gemaakt met rijstpapier, dus pas op als je kant-en-klare loempia’s koopt. Rijstpapier kan je niet alleen gebruiken voor het maken van loempia’s, maar ook voor wraps.

Share


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de verificatie code in, om spam te voorkomen