Recept van Bouwe: Stoofpeertjes Crumble
De feestdagen zijn alweer bijna voorbij. Heb jij ook zo genoten van heerlijke kerstgerechten en gezelligheid?
En nu, op naar een nieuw jaar! Hopelijk heb je een feestelijke avond gepland met vrienden of familie en kunnen jullie samen proosten op een gezond en gelukkig 2019.
Op mijn site staan verschillende leuke recepten om oudejaarsavond extra leuk en lekker te maken, zoals oliebollen, soesjes, zoete aardappelkoekjes, loempiaatjes met zalm en mango, of limoencakejes.
Dit recept van Bouwe voor stoofpeertjescrumble is ook heerlijk. Het ziet er bovendien super feestelijk uit! De stoofpeertjes kan je prima een dag van te voren maken en ook de crumble kan je alvast voorbereiden, zodat je de avond zelf echt kan genieten van je gezelschap. Serveer de stoofpeertjescrumble laagsgewijs in mooie glaasjes en geniet!
Gelukkig nieuwjaar!!
Stoofpeertjes Crumble
Nagerecht voor 8 personen
Ingrediënten
stoofpeertjes
1 kg stoofpeertjes
75 cl rode wijn
1 kaneelstokje
50 gram suiker
2 steranijs
4 kruidnagels
1 laurierblaadje
rasp van 1 biologische sinaasappel
crumble
150 gram rijstmeel
150 gram havervlokken (glutenvrij)
100 gram bruine basterdsuiker
1,5 theelepel bakpoeder (glutenvrij)
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
200 gram margarine (lactosevrij), op kamertemperatuur
1 eetlepel maïzena
200 ml slagroom (lactosevrij)
2 eetlepels suiker
Begin met de stoofpeertjes. Deze kan je 2 dagen van te voren al maken. Schil hiervoor de stoofpeertjes, snijd in parten en verwijder de klokhuizen. Voor de decoratie kan je enkele stoofpeertjes heel laten. Schil ze wel, maar laat het steeltje eraan.
Doe de peertjes in een grote pan. Giet er de rode wijn bij. Voeg het kaneelstokje, laurierblaadje, steranijs, kruidnagels, sinaasappelrasp en de suiker toe.
Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 60 minuten op zacht vuur sudderen totdat de peertjes zacht zijn.
Giet de peertjes af. Vang het rodewijnmengsel op en bewaar dit. Laat de peertjes afkoelen. Als je ze van te voren maakt, bewaar ze dan afgedekt in de koelkast totdat je ze op gaat dienen.
Maak de crumble. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vermeng het rijstmeel, de havervlokken, het bakpoeder, de suiker, de vanillesuiker en het zout goed met elkaar in een beslagkom.
Snijd de zachte margarine in blokjes en voeg toe aan het meelmengsel. Kneed de margarine er losjes doorheen tot een korrelig deeg.
Vet een ovenschaal in met een beetje margarine of wat zonnebloemolie. Doe het korrelige crumbledeeg in de ovenschaal en bak de crumble in 20-25 minuten gaar en krokant in de oven.
Zeef ondertussen het rodewijnmengsel en breng over in een steelpannetje. Breng aan de kook en voeg de maïzena toe. Kook iets in tot een mooie saus.
Klop de lactosevrije slagroom met de 2 eetlepels suiker stijf.
Maak de glaasjes op. Maak hiervoor verschillende laagjes van rodewijnsaus, stoofpeertjes, slagroom en crumble. Eindig met een laagje crumble.